Bez SAD, Rusije i Kine nema kompromisa: Popović o vraćanju pitanja Kosova u Savet bezbednosti UN

Popović smatra da je od samog potpisivanja Briselskih sporazuma jasno da Albanci ne žele da ispune svoju osnovnu obavezu i formiraju Zajednicu srpskih opština

  • 0

Pregovori o Kosovu pod okriljem EU nisu dali nikakav rezultat, jasno je da bez SAD, Rusije i Kine nije moguće postići održivi i primenjiv kompromis Beograda i Prištine, kaže ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović, dodajući da se pitanje KiM polako vraća u Savet bezbednosti UN.

Kajl Skat podržao Vučića u rešavanju pitanja Kosova: Ne možemo mi sa strane da kažemo šta i kako treba da bude

To je, kako je rekao za "Novosti" od ponedeljka, jedino mesto gde to pitanje može biti rešeno i gde Srbija ima prijatelje, Rusiju i Kinu, koje štite njenu teritorijalnu celovitost, poštujući srpski Ustav i Rezoluciju 1244 SB UN.

Popović smatra da je od samog potpisivanja Briselskih sporazuma jasno da Albanci ne žele da ispune svoju osnovnu obavezu i formiraju Zajednicu srpskih opština (ZSO), kao i da za to imaju prećutnu podršku nekoliko zapadnih zemalja.

On kaže i da naočigled EU počinje da se ostvaruje plan "velike Albanije" koji unosi nestabilnost u čitav region.

- Smatram da Srbija mora da zauzme mnogo oštriji stav prema albanskom premijeru Ediju Rami koji tu ideju podržava i promoviše, pokazujući time otvoreno neprijateljstvo prema Srbiji. Takvi pokušaji su napad na naš Ustav i državnu granicu i sigurno je da Srbija to neće posmatrati ćutke - kaže Popović za "Novosti".

Nenad Popović - Foto:Telegraf

Na konstataciju novinara da se u analizi Kongresa SAD kao veliki problem ističe Humanitarni centar u Nišu i navodna ruska baza u Batajnici, Popović kaže da je u interesu Srbije da ima Humanitarni centar.

- Taj centar treba dalje da razvijamo s našim ruskim partnerima uz davanje odgovarajućeg statusa njegovom osoblju da bi mogli nesmetano da obavljaju svoju funkciju - kaže ministar.

On dodaje da vazduhoplovni zavod "Moma Stanojlović" u Batajnici ne remontuje samo ruske, već i evropske "erbasove" letelice.

- Ne vidim kome to može da smeta - kaže ministar.

Na pitanje da li će približavanje Kini izložiti Srbiju pritiscima SAD i EU, slično kao i zbog Rusije, Popović kaže da ona vodi samostalnu i suverenu politiku.

- Pritisci su sastavni deo naše odluke da budemo suvereni - kaže Popović, dodajući da Srbija tu politiku neće menjati.

Govoreći o najavljenim industrijskom parku u Borči, Popović kaže da bi prva faza, kada će u park moći da se usele prve kompanije, trebalo da bude završena za najviše dve godine posle otpočinjanja radova.

- Država će se truditi da u saradnji s kineskim partnerima obezbedi sve uslove da radovi započnu što pre, nadam se već sledeće godine - kaže ministar.

Prema njegovim rečima, efekti izgradnje parka biće vidljivi brzo jer će na samom početku biti angažovana srpska građevinska industrija.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA