Pre 18 godina su građani rekli "Gotov je": Na današnji dan Milošević je izgubio sudbonosne izbore

Pobedom udružene opozicije (DOS) na izborima u Srbiji i SRJ, završila se desetogodišnja autokratska vladavina Slobodana Miloševića

  • 4

Na današnji dan navršava se 18 godina otkako je bivši predsednik i haški optuženik Slobodan Milošević izgubio izbore za predsednika SR Jugoslavije od kandidata DOS-a Vojislava Koštunice.

"Titov kredit da vrate oni koji su ga potrošili"

Predsednički izbori održani su istovremeno sa izborima za parlament SRJ i lokalnim izborima u Srbiji.

Pobedom udružene opozicije (DOS) na izborima u Srbiji i SRJ, završila se desetogodišnja autokratska vladavina Slobodana Miloševića.

Ne želeći da prihvati poraz, do tada vladajuća Socijalistička partija Srbije (SPS) i njen lider Milošević izazvali su postizbornu krizu koja je zapretila ozbiljnim sukobima i nasiljem.

DOS je pozvao na demonstracije zbog nepriznavanja rezultata izbora za predsednika SRJ, a kriza je okončana 5. oktobra posle masovnih protesta širom Srbije.

Protest građana 5. oktobra 2000. godine - Foto: Profimedia, AFP

Na tim izborima za predsednika SRJ izabran je kandidat DOS-a i lider Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica sa 2.470.304 (50,24 odsto) glasa. Milošević je osvojio 1.826.799 glasova, odnosno 37,15 odsto.

Od uvođenja višepartijskog sistema 1990. godine SPS, čiji je Milošević bio neprikosnoveni lider, bila je neprekidno na vlasti do 2000. godine kada je on izgubio predsedničke izbore.

Milošević je 11. marta 2006. godine umro u pritvoru Međunarodnog tribunala u Hagu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • E pa

    24. septembar 2018 | 13:29

    Vala smo se usrecili,ali bas ljudski.

  • Nikola

    24. septembar 2018 | 17:14

    Nije izgubio izbore nego su spalili listice, zapalili grad i skupstinu i proglasili pobedu!

  • Evo kako je bilo...

    24. septembar 2018 | 22:21

    Istina je da je Sloba dobio izbore, ali američka demokratija to nije priznavala, spalila glasačke listiće i nametnula lažnu vlast. To se zove demokratija valjda...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA