≫ 

Skandal! Albanci hoće da tuže Srbiju za 22 milijarde evra: To je cena ratne odštete?!

Kako piše Epoka e re, sve je više zahteva da se ovo skandalozno pitanje pokrene u dijalogu Beograda i Prištine, te da se Srbija tuži za nadoknadu, kako tvrde, ratne štete

  • 21

Preko 22 milijarde evra je šteta koju je izazvala Srbija na Kosovu pre i za vreme rata (1990-1999), saopštili su vladini zvaničnici i analitičari u Prištini. Kako piše Epoka e re, sve je više zahteva da se ovo skandalozno pitanje pokrene u dijalogu Beograda i Prištine, te da se Srbija tuži za nadoknadu, kako tvrde, ratne štete.

Ne podnose nas: Čak dve trećine Albanaca ima najnegativnije mišljenje prema Srbima, a evo ko nama najviše smeta

Kako navodi ovaj list, naknada za ratnu štetu do sada nije razmatrana tokom dijaloga između Priština i Beograd koji je održava u Briselu pod pokroviteljstvom Evropske unije.

- Trenutno Kosovo i Srbija ulaze u završnu fazu dijaloga, na kojem je najavljeno i zaključenje konačnog sporazuma koji bi značio normalizaciju odnosa između dve zemlje, dok bi, prema rečima analitičara, na dnevnom redu razgovora trebalo razgovarati o štetu rata - piše ovaj prištinski list.

Iako je ovo pitanje nije na dnevnom redu razgovora u Briselu, ono je ponovo pokrenuto u bečkim pregovorima, koji su održani pre proglašenja nezavisnosti Kosova. Ali ova tema je odmah zatvorena, jer srpska strana nije prihvatila takav zahtev.

Muhamet Mustafa, iz Instituta "Riinvest", bio je koordinator za ekonomske poslove pregovaračkog tima Prištine u Beču. On traži da se ovo pitanje reši u razgovorima koji se vode između Beograda i Prištine u Briselu, u dijalogu koji je počeo od 2011. godine.

Vučić, Mogerini i Tači - Foto: Twitter/@MajaEUspox

On je rekao da Srbija za normalizaciju odnosa između dve države treba da nadoknadi štetu ratu.

- Tim koji sam vodio u to vreme, je izvršio procenu ratne štete različitim sektorima, da je vrednost dostigla preko 22 milijardi evra. I sada, naravno, ako Srbija zaista želi da napusti i ostavi iza sebe politiku (Slobodana) Miloševića, trebalo bi da bude spremna da se očisti račune i nadoknadi ekonomsku štetu protiv privatne imovine i drugu štetu  kosovskim vlastima, zbog rata do istrebljenja koji su vodili protiv Albanaca - rekao je Mustafa.

Haki Šatri, ekonomski savetnik Vlade u Prištini, koji je bio deo tima u Beču, rekao da je međunarodna zajednica je u više navrata oklevala sa ovim pitanjem.

On je rekao da se kompenzacija za ratnu štetu i dalje treba rešiti unutar tekućih razgovora u Briselu.

- Mislim da će kosovska delegacija na dnevnom redu razgovora u ovoj fazi takođe staviti ovo pitanje kao posebnu tačku pregovora s srpskom stranom - rekao je Šatri.

Muhamet Mustafa je rekao da se tzv. Republika Kosovo ne bi smela odreći naplate ratne štete. On smatra da i nakon završetka pregovora, Kosovo treba da tuži Srbiju zbog štete u ratu.

- Očigledno je da Kosovo takođe treba da razmotri druge mogućnosti. Iako Kosovo još nije član međunarodnih sudova zbog svoje pozicije u Ujedinjenim nacijama. Mislim da Kosovo time treba da se bavi, treba da zapošljava timove stručnjaka da vidi koji je najbolji način i najprikladnije mesto za ovu tužbu  - rekao je Mustafa za Radio Slobodna Evropa.

Zvaničnici Vlade Kosova, u međuvremenu, su izjavili da će tužba biti podignuta kada Kosovo postane član Ujedinjenih nacija.

VIDEO: Sastanak Vučića sa predstavnicima Srba sa Kosova

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srdjan

    24. septembar 2018 | 14:48

    Treba prihvatiti njihov zahtev, dovesti nekoliko najboljih medjunarodnih reviziorskih agencija koji će utvrditi koliko je tadašnja Jugoslavija i Srbija uložila u Kosovo pa će ispasti cifra od tražene najmanje 10 puta veća, a kako si zvanično prihvatio njihov zahtev onda oni tebi mora da isplate nadoknadu

  • Dejo

    24. septembar 2018 | 14:47

    Nek traže od amerike ona im je nanela štetu

  • sale88

    24. septembar 2018 | 14:14

    Neka nam plate sto su za trgovinu organima naplatili pa cemo razmotriti dali da im dadnemo jedan dinar..!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA