Srbija nema krila da preleti do Sibira, treba da izaberemo, ili ćemo biti za stolom ili na meniju: Drašković o tački neslaganja sa Vučićem

Verujem da je Vučić iskreno opredeljen za evropeizaciju Srbije, za članstvo države u EU i za strateško pomirenje u našem regionu - naveo je

  • 14

Srpski pisac i političar Vuk Drašković, uveren je da će do pomirenja Srba i Albanaca doći vrlo brzo i da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić iskreno opredeljen za evropeizaciju Srbije, za članstvo države u EU i za strateško pomirenje u regionu.

Pre 18 godina su građani rekli "Gotov je": Na današnji dan Milošević je izgubio sudbonosne izbore

Verujem Vučiću, dodaje Drašković, kada kaže da se nijedno neprijateljstvo ne može gasiti neprijateljstvom, nego - prijateljstvom, i smatra da Vučićevo evropsko opredeljenje nije tek poza.

Jedino oko čega se ne slažu je - NATO, kazao je Drašković u opširnom intervjuu za hrvatski nedeljnik Globus.

Drašković je rekao da bi on problem Kosova rešavao u dva koraka.

U prvom bi se, kaže, borio za to da SAD, Evropska unija i NATO budu garanti plana Martija Ahtisarija iz 2007, koji su Albanci prihvatili, ali ga umnogome ne poštuju, uz formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO), kakve su predviđene Briselskim sporazumom.

U drugom koraku, dodao je, Srbija i Kosovo bi kao dve države imale odrešene ruke da se dogovaraju i o korekciji međusobnih granica.

- Uveren sam da će do pomirenja Srba i Albanaca doći, i to vrlo brzo - rekao je Drašković.

Vuk Drašković - Foto: Tanjug/Marko Karović

Na opasku da se to iz srpskih medija i novina ne bi moglo zaključiti, Drašković kaže:

- Nemojmo čitati novine, zaboravimo novine. Nedugo po svestranoj normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova, saradnja između Srbije i Kosova biće uspešnija nego saradnja između Kosova i Albanije, jer će kosovsko-albanske odnose opterećivati problem malih razlika, taj isti problem koji umnogome opterećuje i srpsko-hrvatske odnose.

Upitan da li je aktuelni kosovski predsdnik Hašim Tači prava osoba na Kosovu s kojom bi Vučić trebalo da razgovara, Drašković ističe da i na Kosovu i u Srbiji stasa nova generacija, koja nije učestvovala u ratu i koja rat i ne pamti.

- Živimo jedni pored drugih, živimo zajedno, Kosovo je i putovima i svim ostalim upućeno na Srbiju. Naš izvoz (izvoz Republike Srbije - op. a.) na Kosovo danas je višestruko veći od izvoza u Rusiju i Kinu zajedno - naveo je Drašković.

Na konstataciju da je veliki optimista, Drašković odgovara da bi voleo da je veći kada su u pitanju srpsko-hrvatski i srpsko-muslimanski odnos.

- Ali, kažem, previše smo bliski. Ne zaboravimo da je Isus Hrist naredio: ''Ljubi bližnjega svoga!'' - a ne daljnjega svoga, jer je daljnjega ljubiti lako, a bližnjega dosta teško - kaže Drašković.

Drašković, koji je i lider Srpskog pokreta obnove, potvrdio je da se sa predsednikom Vučićem često čuje i viđa i dodaje da je to sasvim logično, jer je SPO na svim izborima od 2012. na listi Aleksandra Vučića.

- Verujem da je Vučić iskreno opredeljen za evropeizaciju Srbije, za članstvo države u EU i za strateško pomirenje u našem regionu - naveo je.

Drašković i Vučić - Foto: Tanjug/Tanja Valič

Ukazuje da veruje Vučiću, koji kaže da se nijedno neprijateljstvo ne može gasiti neprijateljstvom, nego - prijateljstvom, te da ne misli da je njegovo evropsko opredeljenje poza.

- Ni moje evropsko opredeljenje nije poza, nego posledica radikalnih promena nekih mojih političkih stavova s kraja 80-ih - istakao je.

NATO je jedino o čemu se sa Vučićem ne slaže, kaže Drašković.

- On (Vučić) je protiv članstva Srbije u NATO-u, a ja mislim da i naše članstvo u Evropskoj uniji zavisi od našeg članstva u NATO-u. Govorim i pišem da je za Srbiju NATO izbor puta, dakle cilj, a EU putovanje. Ako uđeš u pogrešan voz, onda je svaka usputna stanica pogrešna - naveo je Drašković.

Govori, kaže, isto tako, da će sve probleme u regionu rešavati NATO, kao i da će u slučaju bilo kakvih sukoba u regionu te sukobe rešavati NATO.

- Mi treba da izaberemo: ili ćemo biti za stolom ili na meniju. Govorim i pišem da je Srbija sa svih strana okružena državama koje su u EU i u NATO-u. I da Srbija nema krila da preleti do Volge i Sibira - kaže Drasković.

Napominje da vidi da Vučić razmišlja drugačije.

- On smatra da Srbija, da bi maksimalno prosperirala, mora biti, kako često voli da kaze ''između Istoka i Zapada'', zbog čega ga javnost u Srbiji, ali i šire, sve češće uspoređuje s Titom, koji je, u svoje vreme, bio rodonačelnik Pokreta nesvrstanih - naveo je Drašković.

Podsetio je da je Tito iza sebe imao veliku državu i da je vešto balansirao između Varšavskog pakta i NATO-a. I između Zapada i komunističkog Istoka. Okolnosti su mu dopuštale, kaže, da mu srce bude u Kremlju, a ruka u kasi u Vašingtonu.

Ali, primećuje, svet se otad dramatično promenio.

Nema, kaže, više Jugoslavije, nema ni Varšavskog ugovora, nema ni komunizma u Kremlju.

Lično misli da da današnje balansiranje Srbije između Istoka i Zapada neće moći dugo potrajati.

- Verujem da idemo u susret novoj Jalti, tako što će se NATO i Rusi dogovoriti o tome šta je čije strateško dvorište. Rusima će se priznati njihov strateški interes za države koje su bile članice SSSR-a, tj. za države koje Moskva naziva ''domaćim inostranstvom' - naveo je lider SPO.

Zauzvrat, navodi, Balkan - celi Balkan, bez crnih rupa u njemu - biće strateško dvorište Zapada, odnosno NATO-a.

- Mislim da će poslije te nove Jalte, ako do nje dođe, manevarski prostor za tu, ''nesvrstanu'' strategiju biti nemoguć i nepotreban - rekao je Drašković i dodao da ne krije da ima poseban i veoma emotivan odnos prema velikom ruskom narodu i genija i mučenika.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • slađa

    24. septembar 2018 | 23:02

    Dobra okolnost je što je samo Vuk Drašković ostao promoter propale firme zvane NATO. Što se Srbije tiče, krila joj nisu potrebna jer nema nameru da preleće ni pro Istočno ni pro Zapadno. Ako još neki imaju familijarne obaveze da lobiraju za NATO, neka se izjasne, pa da narod kaže šta ima na tu temu na referendumu.

  • Ђура

    24. septembar 2018 | 14:25

    Шта се овај јавља?Боље да је остао само писац а да никад није био у политици.

  • RICINUS

    24. septembar 2018 | 14:20

    Dobro je da ovo instalirano zlo koje je došlo iz drugih nasledja nije na vlasti u Srbiji

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA