Solana je stavio prst na obarač pre tačno 20 godina: NATO se spremio da bombarduje Jugoslaviju

Današnja odluka veoma važan politički signal da je NATO spreman da koristi silu, ako to bude neophodno, navedeno je u saopštenju tadašnjeg gene.

  • 6

Na današnji dan pre 20 godina NATO je odobrio Akt upozorenja za ograničenu akciju iz vazduha i za “fazne vazdušne operacije” na Kosovu. To je učinjeno dan posle poziva Ujedinjenim nacijama jugoslovenskoj vladi i kosovskim Albancima da prekinu sukobe i nasilje na Kosmetu, podseća B92.

Skandal! Albanci hoće da tuže Srbiju za 22 milijarde evra: To je cena ratne odštete?!

Savet NATO je potom odobrio izdavanje Akta upozorenja, u saopštenju koje je potpisao generalni sekretar Alijanse Havijer Solana.

- Dozvolite mi da napomenem da će upotreba sile tražiti dalje odluke Saveta NATO, ali je današnja odluka veoma važan politički signal da je NATO spreman da koristi silu, ako to bude neophodno - navedeno je u saopštenju.

Havijer Solana - Foto: Guliver/Chris Hondros/Getty Images

Takođe, Solana je izrazio ”jaku podršku” svih saveznika “jasnoj rezoluciji” koja je usvojena u Savetu bezbednosti UN kojom je navedeno šta jugoslovenski predsednik Slobodan Milošević ”mora da uradi”.

- Mora da obustavi represivne akcije protiv stanovništva. Mora da nađe političko rešenje za kosovsku krizu. Ono mora da bude bazirano na pregovorima, a to se odnosi i na kosovske Albance. On mora da preduzme hitne korake da popravi humanitarnu situciju - tada je navedeno.

Solana je napomenuo da rezolucija i odluka NATO potvrđuju jedinstvo međunarodne zajednice i želju da se nađe rešenje za kosovsku krizu.

NATO agresija na Jugoslaviju počela je 24. marta 1999. godine, a kao “okidač” naveden je navodni masakr nad albanskim stanovništvom u mestu Račak u januaru 1999.

(Telegraf.rs/B92)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Тодорић

    24. septembar 2018 | 14:24

    Бомбардовао је три месеца државу коју су окупирали мигранти,муџахедини и убице свих врста,д а би помогао држави која НИЈЕ чланица Нато да изгуби део територије уз помоћ Нато. Причајте Ви Солана и саучесници ваше болесне,окупаторске приче,дабогда се повампирио када умрете,па да пијете крв Вашим људима,а не нама.

  • Јован Ктћ

    24. septembar 2018 | 15:38

    Један од највећих злотвора који је остао некажњен, као и Клинтон, Тони Блер, генерал Кларк и многи други западни политичари. Верујем да је био против отцепљења Каталоније, а иницирао је одузимање путем рата КиМ од Србије! Незаслужује мирну старост.

  • vulkanizer

    24. septembar 2018 | 15:33

    Ovaj tekst treba biti u udzbenicima za decu da pamte i uce

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA