≫ 

Kolinda i Tači zajedno provociraju iz Njujorka, ona zabrinuta za stanje na jugoistoku Evrope

Agencija navodi da se Grabar-Kitarovićeva sastala i sa generalnim sekretarom UN Antoniom Guterešom

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je posle sastanka sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem u Njujorku, sa kojim je razgovarala o dijalogu Beograda i Prištine, da je Tačija podsetila na "načelo Badinterove komisije da granice na teritoriji bivše Jugoslavije moraju da ostanu uklesane u kamenu".

"Balkanizacija" regiona koči Srbiju na putu ka EU: Ništa od članstva dok se ne reše odnosi sa Prištinom

- Zanimljivo je bilo razgovarati sa predsednikom Kosova Tačijem upravo o odnosu Beograda i Prištine i ovom poslednjem što se čuje oko moguće razmene teritorija. Mi smo tu vrlo oprezni i prenela sam naše argumente odnosno stajalište i činjenicu da je načelo Badinterove komisije da granice na teritoriji bivše Jugoslavije moraju da ostanu uklesane u kamenu - kazala je hrvatska predsednica, prenosi Hina.

Agencija navodi da se Grabar-Kitarovićeva sastala i sa generalnim sekretarom UN Antoniom Guterešom sa kojim "deli zabrinutost oko stanja na jugoistoku Evrope uoči važnih procesa koji će uslediti kroz kraće vreme".

- Bio je to vrlo produktivan susret. Poštujem činjenicu da on ovih dana ima 128 susreta pa smo se dogovorili da ćemo nastaviti dijalog. Delimo zabrinutost za stanje na jugoistoku Evrope, niz procesa koji se otvaraju u predstojeće vreme, počevši od izbora u BiH i činjenice da nije izmenjen izborni zakon, preko pregovora između Beograda i Prištine, do iščekivanja rezultata makedonskog referenduma o imenu te države - rekla je Grabar-Kitarovićeva.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dejan

    25. septembar 2018 | 13:39

    Kolinda i Taci moraju da prestanu sa provociranjem, u interesu svih je mir i stabilnost u regionu.

  • Marko

    25. septembar 2018 | 13:37

    Razgovor je jedini i pravi put do konacnog resenja problema KiM, nadam se da ce nam SAD pomoci da nadjemo neko kompromisno resenje.

  • Makiša

    25. septembar 2018 | 13:38

    Pritisak Hrvatske nije ništa novo i naravno da očekujemo negativna saopštenja kad je kosovo u pitanju i promena granica.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA