Pred Republikom Srpskom 10 vrlo teških dana: Dodik o mešanju stranaca u izbore, opasnim planovima opozicije, predizbornoj atmosferi

Dodik, za mešanje u izbore u BiH optužuje na prvom mestu staru američku administraciju, sa ambasadorom u Sarajevu Morin Kormak na čelu, kao i Britance i neke druge predstavnike međunarodne zajednice

  • 0

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić potvrdio da ima saznanja da se strane ambasade mešaju u izbore u Republici Srpskoj i da je pred Srpskom deset vrlo teških predizbornih dana.

Ako Republika Srpska može iz Bosne sporazumno, prihvatio bih to! Dodikovo viđenje zemlje i regiona

Dodik, kako prenosi Radio televizija Republike Srpske, za mešanje u izbore u BiH optužuje na prvom mestu staru američku administraciju, sa ambasadorom u Sarajevu Morin Kormak na čelu, kao i Britance i neke druge predstavnike međunarodne zajednice, koji se svojski trude, kako je rekao, da na vlasti održe Mladena Ivanića, Mirka Šarovića, Dragana Mektića i druge članove "takozvanog Saveza za pobjedu".

Dodik, koji je kandidat koalicije SNSD-DNS-SP za srpskog člana Predsedništva BiH, podsetio je da je aktuelni srpski član Predsedništva BiH, Mladen Ivanić, ranije izjavio da se Srbija meša u izbore u BiH.

Foto: Tanjug/Tanja Valič

Dodik kaže da je Ivanić to rekao samo zato da predsednik Vučić ne bi došao u Republiku Srpsku da tvori bolnicu u Kasindolu i time je, kako je ocenio, naneo ozbiljan udarac Srbiji.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je sinoć na Glavnom odboru SNS-a da će posle oktobarskih izbora u BiH izneti, kako je rekao, frapantne dokaze o najbrutalnijem mešanju pojedinih zapadnih sila u izbore u Republici Srpskoj.

Izbori u BiH biće održani 7. oktobra.

Predsednik Republike Srpske, Milorad Dodik, izjavio je da je javna tajna da opozicija u tom srpskom entitetu ima plan da pozove narod na ulice posle izbora i da izvrši neki pritisak. 

- Mi znamo šta oni rade i o čemu razmišljaju, jer među njima ima ljudi koji dođu nama i ispričaju šta planiraju. Ja ću im 8. oktobra reći ko nam je to prenosio, a reč je o ljudima bliskim njima, koji sede s njima. Oni dođu nama i kažu da planiraju da utiču na CIK BiH da proglasi izbore neuspešnim, pa ako to ne uspe onda idu na varijantu da kažu da su izbori pokradeni onako kako su krali na prošlim izborima, jer oni znaju kako se to radi - rekao je Dodik u intervjuu za Srnu, prenela je RTRS.

Dodik, je kandidat vladajuće koalicije za srpskog člana Predsedništva BiH u narednom mandatu, međutim, napominje da tu ima jedan problem, a to je "da ne provodimo mi, već CIK i oni su adresa za izborne procedure, a ima i zakon koji treba svakoga da kazni za bilo kakvu malverzaciju".

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA