≫ 

Dačić o sastancima u Njujorku i sedenju Albanaca na hoklicama: Uskoro će samo Priština i Tirana priznavati Kosovo (FOTO)

Na marginama 73. zasedanja Generalne skupštine UN, šef srpske diplomatije Ivica Dačić sastao se sa ministrom odgovornim za spoljne poslove u Sultanatu Oman Jusuf bin Alavi bin Abdulahom, sa predsednikom Turske Redžepom Tajip Erdoganom, premijerom Grčke Aleksisom Ciprasom i predsedavajućim Predsedništvu BiH Bakirom Izetbegovićem

  • 1

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da ga najviše interesuje da, u okviru zasedanja Generalne skupštine UN, razgovara sa zemljama koje su priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova o tome da preispitaju svoju odluku.

Do rešenja kosovskog problema dijalogom i političkim sredstvima: Dačić u Njujorku sa generalnim sekretarom OEBS-a (FOTO)

- Veoma sam zadovoljan načinom na koji teku ti razgovori - rekao je Dačić u utorak dodajući da je predstavnicima pojedinih zemalja rekao da će, imajući to u vidu, uskoro samo Priština i Tirana biti te koje priznaju nezavisnost Kosova.

Dačić je objasnio da se u okviru zasedanja Generalne skupštine UN održavaju tri nivoa sastanaka - jedan je generalna debata, razni susreti na marginama i brojne konferencije itd, a drugi su sastanci bilateralnog karaktera koji se odnose se na jačanje bilateralnih veza.

- Treći nivo je onaj koji mene najviše interesuje - razgovor sa zemljama koje su priznale Kosovo, o tome da preispitaju tu svoju odluku - rekao je šef srpske diplomatije.

Upitan dokle su stigli u tim razgovorima, Dačić je rekao da "nije dobro govoriti o tome dok se te stvari ne završe do kraja".

Foto: Tanjug/ MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA

- Ja nikada o tome ne govorim, ali ovde imam spisak zemalja sa kojima treba napraviti kontakte - ko gde sedi, gde se ko nalazi kog dana, kada diskutuje.... Imamo materijale za svaku od tih zemalja, koje uvek nosimo sa sobom, i imamo mapu svih zemalja koje su priznale i nisu priznale Kosovo - rekao je Dačić.

Pokazujući medijima mapu na kojoj se vidi koje su zemlje priznale, a koje nisu priznale nezavisnost Kosova, Dačić je rekao da "svako treba da je dobije da bi znao da Priština laže, da tačno imaju saznanja o tome ko je priznao, ko nije priznao Kosovo".

Komentarišući prisustvo prištinske delegacije u zgradi UN, Dačić je rekao da "oni nisu tu, oni su po ćoškovima, po hoklicama, jer oni nisu članovi UN i nemaju iste propusnice, kao i članovi UN".

Kako je objasnio, prištinska delegacija se prijavila preko Odeljenja UN za mirovne operacije (Department of Peacekeeping Operations) i tako dobila propusnice, uz koje, međutim, ne mogu da uđu u sale na sastanke.

- Oni to rade svake godine, to je zloupotreba tog statusa, ali džabe im. Mislim da su svi prozreli o čemu se tu radi, da svi imaju u vidu da su napravili strašnu grešku kad su priznali Kosovo, i da se mnogi od njih danas kaju zbog toga i razmišljaju o povlačenju priznanja - rekao je Dačić.

Naglasio je, ipak, da ne želi da o svemu tome govori dok se ne završe svi skupovi, odnosno dok ne prođe ova nedelja.

Na marginama 73. zasedanja Generalne skupštine UN, šef srpske diplomatije Ivica Dačić sastao se u utorak sa ministrom odgovornim za spoljne poslove u Sultanatu Oman Jusuf bin Alavi bin Abdulahom.

Oman Jusuf bin Alavi bin Abdulah Foto: Tanjug/ MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA

U prijateljskom i sadržajnom razgovoru sagovornici su razmenili mišljenja o tekućim političkim procesima u regionima Zapadnog Balkana i Bliskog istoka, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Dačić upoznao je ministra iz Omana i na tradicionalnu i izuzetno razvijenu saradnju Srbije sa državama arapskog i islamskog sveta.

Dva ministra su se dogovorili da u najskorije vreme razmene posete u cilju daljeg unapređenja bilateralne saradnje na svim poljima od obostranog interesa.

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić koji boravi u Njujorku kao član delegacije Srbije na 73. zasedanju Generalne skupštine UN, imao je u utorak nekoliko susreta sa visokim svetkim zvaničnicima u sedištu svetske organizacije.

Foto: Tanjug/ MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA

Uoči početka zasedanja, šef srpske diplomatije susreo se i imao kraće razgovore sa predsednikom Turske Redžepom Tajip Erdoganom, premijerom Grčke Aleksisom Ciprasom i predsedavajućim Predsedništvu BiH Bakirom Izetbegovićem, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Boravak u Njujorku ministar će iskoristiti za brojne bilateralne sastanke, učestvovaće na multilateralnim skupovima koji su predviđeni tokom „UN sedmice" pre svega s ciljem jačanja pozicije Srbije u svetu, navodi se u saopštenju.

Dačić je razgovarao sa palestinskim kolegom Rijadom Al Malikijem i tom prilikom je dogovoreno održavanje Mešovitog ekonomskog komiteta, i obeležavanje jubileja uspostavljanja dplomatskih odnosa dveju država.

Naredne godine, naime, navršava se 30 godina od uspostavljanja tih odnosa.

Dačić i Maliki su u prijateljskom i sadržajnom razgovoru govorili o bilateralnim odnosima, ekonomskoj saradnji, kao i o aktuelnim međunarodnim pitanjima.

Sagovornici su podvukli i bliskost i prijateljsku saradnju dve države koja se razvija na obostranu korist dve države i dva naroda.

Ministri su razmenili i mišljenja o političkim procesima i bezbednosnim izazovima Zapadnog Balkana i Bliskog istoka i najboljim načinima za rešavanje otvorenih pitanja koja opterećuju dva regiona.

Sa šefom diplomatije Komorskih ostrva Foto: Tanjug/MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA

On se susreo i sa šefom diplomatije Komorskih ostrva, Mohamed El Amine Suefom (Mohamed El-Amine Souef), koji je iskazo veliki interes svoje države za učešće Srbije u razvojnim projektima u Komorima.

Sagovornici su obostrano ocenili da se bilateralna saradnja razvija na obostranu korist i da je do njenog unapređenja došlo nakon posete ministra Dačića Komorima ove godine.

Dačić i Suef su se u razgovoru osvrnuli i na najvažnije procese na planu međunarodne politike o kojima su razmenili stanovišta.

Šef srpske diplomatije upoznao je ministra sa Komora i sa najvažnijim političkim procesima i reformama koje se sprovode u Srbiji.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • bbb

    26. septembar 2018 | 20:01

    mogu da kazem da nas ministar prica kao da ima 15 godina bas pratim i ponasa kao da otisao tamo da gleda de oni sede a ne da radi posao za sta otisao tamo

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA