SAD imaju izbalansiran odnos prema Beogradu i Prištini: Ljajić ipak nije veliki optimista po pitanju pregovora

- Mislim da je stav SAD sadržan u jednoj rečenici: vi se dogovarajte, nemamo ništa protiv vaših dogovora, a konačnu ocenu o sporazumu mi ćemo dati kada se to dogodi - rekao je potpredsednik Vlade Srbije

  • 1
Rasim Ljajić

Foto: Marko Jovanović

SAD sada ima izbalansiran odnos prema obema stranama u pregovorima Beograda i Prištine o Kosovu i Metohiji, kaže potpredsednik Vlade Srbije Rasim Ljajić, koji smatra da je prerano govoriti o dramatičnoj promeni stava SAD prema Srbiji, ali da je nesporno da promena postoji u odnosu na raniji period.

Kad premijer Maroka demantuje "ministra" sa Kosova: Gospodin nam se nametnuo, nismo razgovarali o bilateralnim odnosima

- Mislim da je stav SAD sadržan u jednoj rečenici: vi se dogovarajte, nemamo ništa protiv vaših dogovora, a konačnu ocenu o sporazumu mi ćemo dati kada se to dogodi. To jeste velika promena u odnosu na raniji period kada smo imali crno-belu sliku i pristup koji bio na strani zvanične Prištine - rekao je Ljajić za TV Prva.

Upitan kako pronaći kompromis budući da je kosovski ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli na pitanje da li je za podelu Kosova, rekao da je za demrakaciju, Ljajić kaže da je to teško iz dva razloga.

- EU nema usaglašen pristup, a Tači nema podršku na Kosovu za dogovor koji bi hteo da postigne sa Beogradom. Taj deficit političkog legitimiteta u narednoj fazi dogovora postavljaće se kao sve veći problem za postizanje kompromisnog rešenja - ocenio je Ljajić.

On je primetio da se vodi žestoka politička borba između stranaka na Kosovu i da je Tači prilično usamljen, a Pacolijevu izjavu, pak, tumači kao pomeranje ka Tačijevoj poziciji.

- Do sada su svi odbijali i pomisao na demarkaciju granicu, a na kraju krajeva, mi ne znamo šta je sadržaj te demarkacije i na šta bi se odnosila. Nisam veliki optimista da bi u narednim mesecima moglo da dođe do nekog progresa u pregovorima - kazao je Lajić.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA