Ne može Ivanić da me zameni! Dodik o postizbornoj kombinatorici u Predsedništvu BiH

Dodik je objasnio da čak i ako bi mesto srpskog člana u Predsedništvu BiH iz nekog razloga ostalo upružnjeno, na tu poziciju bi bio izabran neko iz reda poslanika vladajuće koalicije

  • 0

Predsednik Republike Srpske, Milorad Dodik, izjavio je danas da, ako bude izabran za člana Predsedništva BiH, a kasnije odluči da pređe na neku drugu funkciju, aktuelni član kolektivnog šefa države, Mladen Ivanić, koji je takođe kandidat za još jedan mandat u tom telu, ne bi mogao automatski da ga zameni na toj poziciji.

Pred Republikom Srpskom 10 vrlo teških dana: Dodik o mešanju stranaca u izbore, opasnim planovima opozicije, predizbornoj atmosferi

Izbori na svim niovima u BiH biće održani 7. oktobra, a Dodik kaže da, ako bude izabran na tu funkciju neće se igrati izbornom voljom naroda i sigurno neće napustiti članstvo u Predsedništvu da bi, na primer, ponovo bio premijer RS o čemu se, inače, u Banjaluci spekuliše.

Za Prvu tv, Dodik je objasnio da čak i ako bi mesto srpskog člana u Predsedništvu BiH iz nekog razloga ostalo upružnjeno, na tu poziciju bi bio izabran neko iz reda poslanika vladajuće koalicije.

- Postoji mogućnost da (na tu poziciju dođe) samo neko od izabranih poslanika za kojeg bi se odlučili Srbi u parlamentu... Ali samo isključivo Srbi. Ivanić pošto gubi ove izbore neće biti poslanik i neće imati tu priliku, jer bi to mogao biti samo neko od poslanika - naveo je Dodik.

Predstavništvo BiH Foto: Wikimedia/Ex13

Istakavši da je reč o dalekoj mogućnosti koja se ni ne razmatra, Dodik ističe da se neće igrati voljom naroda za koju, kako kaže, veruje da je na strani vladajuće koalicije.

- Neću se igrati s tim da pobedim za člana Predsedništva BiH pa da nakon tri meseca kažem da se vraćam na neko drugo mesto. To ne bi bilo pošteno prema ljudima koji su glasali. Većina ljudi tamo očekuje jasan stav srpske strane u BiH, koji je do sada nedostajao - naveo je Dodik.

Neće se, napominje, seliti u Sarajevo ako bude izabran na novu funkciju u Predsedništvu BiH i ostaće tu gde jete jer, kako kaže, odluke mogu da se donose i na daljinu.

Neće, kazao ići da živi u "bliskoistočno Sarajevo", pošto, objašnjava, u Republici Srpskoj Sarajevo dele na istočno i "bliskoistočno". s to, što je, precizira, ovo potonje u Federaciji BiH, gde su i sve državne institucije.

Dodik je ponovo optužio Ambasadu SAD i Velike Britanije da prete ljudima sa njegove liste da će ih, ako glasaju za njega, procesuirati za neke zločine.

Foto: Tanjug/AP

- Ta priča američkog predsednika da se SAD ne mešaju nije tačna jer se Amerika na sve moguće načine, zajedno sa Britanijom, meša u sve poslove u BiH, pa i u RS - kazao je Dodik.

Već 20 godina se, kaže, mešaju u sve segmente društva.

Traže, ističe, donošenje određenih odluke koje ne odgovaraju RS, predstavljajući ih kao navodni uslov za evropske integracije, pa ih, uz to, još podrži i visoki predstavnik u BiH.

- Ja pokušavam da obezbedim komunikaciju gde može, a gde mora da se odbije ja ih odbijam - kazao je predsednik RS.

Kao primer je naveo kada je svojevremeno bivši ambasador SA došao i od njega izričito zahtevao da gradonačelnik Srebrenice ne može biti Srbin.

- Dođe ambasador SAD kaže ne može Srbin da bude gradonačenik Srebrenice. Ja pitam zašto ne može, a on kaže da neće ni da diskutuje o tome. Ja kažem neću ni ja, biće Srbin. Posle budu izbori i pobedi Srbin - naveo je.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA