Srbi drže Balkan u šaci: Dve vlade u regionu zavise od naših glasova

- Problem naših građana je velika apolitičnost, ali i disriminacija zbog čega je uvrežen stav Srba da ne mogu biti politički faktor - izjavio je analitičar Branko Radun

  • 4

Srbi drže region u šaci. Iako ovaj naslov zvuči tabloidno, situacija na terenu to zaista potvrđuje. Mada na prvi pogled izgleda kao da nemaju presudan značaj u vladama Kosova i Hrvatske, glasovi Srba imaju veliki uticaj na situaciju na Balkanu. Svesni ili ne, dve vlade u regionu zavise upravo od glasova Srba, što se videlo i izlaskom Srpske liste iz Vlade Kosova.

Uprkos tome što su predstavnici Srba samo formalno napustili Vladu Kosova, kada bi pitanje poverenja kabineta u Prištini bilo stavljeno na dnevni red, sve bi zavisilo upravo od njihovih glasova. S druge strane, u Hrvatskom Saboru veliki uticaj imaju Milorad Pupovac i njegova Samostalna demokratska srpska stranka

Šamar Haradinaju, Tačiju i Pacoliju usred Njujorka! Jasna poruka iz UN: Niko vas nije ovde pozvao

Stručnjaci međutim poručuju da je nesrazmerna važnost srpskih glasova sa statusom Srba, što dalje otvara pitanje koje poteze predstavnici Srba u vladama zemalja iz regiona mogu da povuku kako bi iskoristili svoj jak uticaj?

Politički analitičar, Dejan Vuk Stanković za Telegraf.rs kaže da je potreban neki tas na vagi koji bi prevagnuo da srpski glasovi postaju vanredno bitni, ali da bez obzira na značaj, Srbi ne menjaju naročito svoj status, kako u Hrvatskoj, tako na Kosovu.

- Kada govorimo o Milanu Rakiću i Miloradu Pupovcu, mogu samo reći "Ne bio im ja u koži" i to najpre zbog medijsko-političkog linča, jer je crna mrlja i na kosovskom i na hrvatskom društvu. Od njih zahtevati da budu odlučniji i zahtevniji u situacijama u kojim lako glava može da im bude u torbi, nije mnogo umesno. Mislim da je za njih najvažnije da dostojanstveno opstanu, a od  političke veštine zavisi koliko će moći da zaštite sebe i srpski narod - objasnio je on i dodao da su ta društva su preveliki zalogaj za njih i preveliki problem za sebe.

Nesrazmerna je važnost srpskih glasova sa statusom Srba u regionu-Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Da srpski glasovi određuju situaciju u regionu, ali ih ne koristimo u dovoljnoj meri sa ciljem da se naša zajednica bolje pozicionira, slaže se i Branko Radun, koji se osvrnuo na Crnu Goru, gde srpske stranke imaju veliki procenat podrške, iako je Milo Đukanović do sad uspevao da formira Vladu bez naših glasova.

Ipak, pitanje je da li će to i u budućnosti biti slučaj. U Republici Srpskoj imamo oko milion i 200.000 Srba, ali srpske glasove imamo i u Federaciji. Drugi to koriste, nema razloga da i mi ne koristimo, samo što je potrebno više rada, organizacije, novca, lobiranja... - smatra on.

Kako dodaje, problem naših građana je velika apolitičnost, ali i disriminacija zbog čega je uvrežen stav Srba da ne mogu biti politički faktor.

Problem naših građana je velika apolitičnost, ali i disriminacija zbog čega je uvrežen stav Srba da ne mogu biti politički faktor-Foto: Medija centar Beograd

Malo je poznato da je bivši nemački kancelar Gerhard Šreder došao na vlast uz podršku turske manjine, a to bismo i mi mogli da učinimo npr. u Austriji, gde naša zajednica broji 100.000 ljudi. Ipak, osim brojčanosti potrebni su i drugi faktori poput dobre integrisanosti građana, visokog obrazovanja, bogatstva - zaključio je Radun.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Klimt-Bec

    26. septembar 2018 | 20:13

    Zaboravili ste da i u nekim Evropskim zemljama, glasovi Srba igraju bitnu ulogu!

  • Boka

    26. septembar 2018 | 21:02

    U Crnoj Gori Srba ima oko 28% kako ce oni uticati ama bas nikako, a i od tih 28% munimum oko 7,8% je tako deklarisano zbog mtznje prema Milu a od tih 20% jedno 5,6 % su lojalni gradjani Cg koji vole tu drzavu za razliku od ostatka koji jos zive u 19 vijeku.

  • DARKO 100%

    26. septembar 2018 | 20:18

    Vostani Serbie rano si zaspala!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA