Prištinska bruka, hoklice i privatni susreti po hodnicima UN! Dačić: Njihova delegacija ima 41 predstavnika, a naša samo devet

- Ja ću sa svima njima razgovarati. Imam zakazane razgovore sa 84 zemlje, od 193. - rekao je Dačić

  • 2

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić rekao je da prištinski predstavnici zloupotrebljavaju Mirovnu misiju na Kosovu, tako što su preko nje nabavili propusnice za UN. Njihova "diplomatija" odvija se po hodnicima, ukazuje srpski ministar. Ocenjujući postupke predstavnika Prištine kao "bruku", Dačić poručuje da će Srbija ostvariti svoje ciljeve.

Šamar Haradinaju, Tačiju i Pacoliju usred Njujorka! Jasna poruka iz UN: Niko vas nije ovde pozvao

U zdanju Ujedinjenih nacija nalaze se najviši svetski zvaničnici, predstavnici članica UN. Šef srpske diplomatije objasnio je za RTS u kom svojstvu se na Ist Riveru nalaze i predstavnici kosovskih privremenih institucija Hašim Tači, Ramuš Haradinaj i Bedžet Pacoli.

- Oni ovde imaju 41 predstavnika, a Ana Brnabić i ja pored nas još sedam, što je devet članova delegacije. Oni nisu zvanično pozvani. Oni ne mogu da uđu u salu gde su sastanci, ali se nalaze po hodnicima. Ako pogledate tvitove i druge vesti koje objavljuju, to su vesti da je neko nekoga sreo u hodniku - rekao je Dačić za RTS.

Podsetio je na jučerašnju situaciju kada su kosovski predstavnici prišli marokanskom premijeru i zatim objavili tvit da je razgovarano o uspostavljanju diplomatskih odnosa.

 

- Nazvao me odmah marokanski ministar, oni su se prenerazili, napisali demanti. Sve što rade je bruka - naveo je Dačić.

Juče je, ističe, ministar iz Omana, a danas iz Ugande, koji su na spisku Prištine da su priznali nezavisnost Kosova, rekli da nikada to nisu učinili. Isto je rekao i ministar iz Lesota.

- Ja ću sa svima njima razgovarati. Imam zakazane razgovore sa 84 zemlje, od 193. Nije mi teško, meni je to glavna politička aktivnost. Niz bilateralnih sastanaka sa onima koji su priznali nezavisnost Kosova da tu odluku preispitaju, odnosno da oni koji nisu priznali učvrste svoj stav - rekao je Dačić.

Foto: Tanjug

Kao i prošle godine, i ove je Srbija protestovala zbog prisustva delegacije sa Kosova.

- Oni zloupotrebljavaju mirovnu misiju na Kosovu i zatraže preko Departmana za mirovne operacije propusnice na kojima piše 'O', što znači 'ostali', 'drugi', koji nisu zvanično članovi UN, nikakvi funkcioneri. Zatražili su 41 propusnicu, a za njima idu tri predstavnika Departmana koji kontrolišu šta rade - objasnio je Dačić.

Foto: Tanjug/Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije

Šef srpske diplomatije ukazuje da je u pitanju zloupotreba institucije, kao i da je to "prazna, lažna priča".

- Mi ćemo ostvariti naše zacrtane ciljeve. U narednom cilju očekujemo da će još zemalja povući priznanje Kosova, ili javno priznati da oni nisu priznali Kosovo -zaključio je Dačić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Predrag Z.

    27. septembar 2018 | 09:35

    Nemaju oni stida. Setimo se samo 1999 kako su plakali i molili Nato da im pomogne, da bi se danas junačili kako su nas Oni pobedili.

  • 111

    27. septembar 2018 | 09:16

    Bravo bre

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA