≫ 

Dačić ne staje: Nastavak ofanzive u UN, razgovarao sa kolegama iz Gvatemale, Kolumbije, Kambodže i Katara (FOTO)

Razgovarano je, takođe, o međusobnoj podršci u međunarodnim forumima

  • 0

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić sastao se u okviru 73. zasedanja Generalne skupštine UN s ministrom inostranih poslova Kambodže Prakom Sakhanom, a u razgovoru su potvrđeni tradicionalno dobri i prijateljski odnosi dve države, te naglašeno da ima potencijala za razvoj ekonomske saradnje.

Prištinska bruka, hoklice i privatni susreti po hodnicima UN! Dačić: Njihova delegacija ima 41 predstavnika, a naša samo devet

Šef srpske diplomatije upoznao je kambodžanskog kolegu sa osnovnim političkim i privrednim tokovima u Srbiji, kao i reformama koje Vlada Srbija sprovodi.

On je zahvalio na principijelnoj poziciji Kambodže i nepriznavanju jednostranih akta koje su protivne međunarodnom pravnom sistemu.

Sagovornici su se složili da izvrsni politički odnosi treba da se reflektuju i na poboljšanje ekonomske saradnje.

Printskrin: Tanjug

Šef srpske diplomatije razgovarao je s ministrom spoljnih poslova Katara šeikom Mohamedom bin Abdulrahman Al-Tanijem o tekućim pitanjima na međunarodnoj sceni.

Sagovornici su razmenili mišljenja i o političkoj i bezbednosnoj situaciji na Zapadnom Balkanu i Persijskom zalivu.

Dačić je rekao da je razvoj bilateralne saradnje u svim oblastima od obostranog interesa, kao i intenziviranje razmene bilateralnih poseta. Posebno je ukazao na važnost unapređenja privredne saradnje.

Ministar Al-Tani predložio je uspostavljanje direktne komunikacije srpskih i katarskih firmi preko Mešovitog komiteta.

Printskrin: Tanjug

Sagovornici su se složili da je potrebno uspostaviti mapu puta za budući razvoj bilateralne saradnje između dve države.

Dačić se sastao i sa ministarkom inostranih poslova Gvatemale, Sandrom Erikom Hovel Polanko, i tom prilikom je istaknuta duga tradicija prijateljskih odnosa dve države i naroda.

Dačić i Polanko su se sastala na marginama 73, zasedanja Generalne skupštine UN, a u razgovoru je ukazano da su bilateralni odnosi bez otvorenih pitanja i da postoji prostor za intenziviranje političkog dijaloga i razvoj saradnje u brojnim oblastima.

Razgovarano je, takođe, o međusobnoj podršci u međunarodnim forumima.

Šef srpske diplomatije posebno je zahvalio na principijelnom stavu Gvatemale u vezi sa pitanjem Kosova i Metohije. Dačić je pozvao sagovornicu da u narednom periodu poseti Srbiju.

Foto: Tanjug/MSP

On se sreo i sa ministrom inostranih poslova Kolumbije Karlos Olmes Truhiljo Garsijom.

U razgovoru obostrano je izražena spremnost za intenziviranje političkog dijaloga i razvoj bilateralne saradnje u brojnim oblastima, posebno u ekonomiji, i obrazovanju.

Dva ministra su istakla da je potrebno uspostaviti redovan dijalog i u direktnoj komunikaciji identifikovati oblasti saradnje u kojima postoje zajednički interesi.

Susret ministra Dačića i šefa diplomatije Kolumbije bio je prilika i za razmenu mišljenja o međunarodnim i regionalnim pitanjima.

Ministar iz Kolumbije informisao je o unutrašnjoj situaciji u svojoj zemlji, i interesovao se za napredak u dijalogu između Beograda i Prištine.

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA