Od krivičnih prijava, preko pretnji na društvenim mrežama do porodilja: Poslanici postavljali pitanja za Vladu

Skupština Srbije nastavila rad

  • 0

Poslanici su danas u parlamentu postavljali pitanja članovima vlade i državnim organima, a interesovalo ih je da li će biti podnete krivične prijave protiv onih za koje postoji osnova da su počinili krivična dela 5. oktobra, ali i protiv osoba koje su na društvenim mrežama "pretile silovanjem" i nasilnim rušenjem vlasti.

Jesi li čuo ovo, majmune jedan? Jesi li čuo ovo, kretenu? To nisi čuo, džukelo: Skandalozni rečnik Zorana Živkovića u Skupštini Srbije

Poslanik SNS Alekasandar Marković pročitao je Fejsbuk status predsednika sindikata "Sloga" Željka Veselinovića, čiji je sindikat deo Saveza za Srbiju, a u kome je, kako kaže, premijerki Ani Brnabić pretio silovanjem.

Marković je upitao nadležne da li će biti procesuirani oni koji na interentu otvoreno pozivaju na nasilje, progone najgore vrste, pa čak i silovanja.

- Imam osećaj neprijatnosti zbog čitanja ovog statusa (Željka Veselinovića). Mi smo na različite uvrede navikli, bivši režim to radi svakodenvno. Jedino što rade je iznošenje neistina na račun predsednika Srbije, Vlade Srbije i SNS, ali ovo je do sada nezabeležen slučaj - rekao je Marković.

Poslanici SNS - Foto: Tanjug/Sava Radovanovic

On je naveo da najveći deo koalicionih partnera Veselinovića iz Saveza za Srbiju nije osudio njegov "monstruozni status", a neki su, kaže, imali čak i razumevanja za takvu izjavu, što se vidi i po tome što je predsednik sindikata "Sloga" na ti podrškama javno zahvalio.

Marković je takođe pitao i da će biti procesuirani političari koji su pozivali na nasilno rušenje vlasti u zemlji, pomenuvši Boška Obradovića, lidera Dveri i funkcionera Narodne stranke Vladimira Gajića.

Poslanik SPS Neđo Jovanović postavio je pitanje MUP-u i Tužilaštvu za organizovani kriminal, da li je zbog dešavanja u Domu Narodne skupštine 5. oktobra 2000-te godine pokrenut krivični postupak protiv lica za koje postoji osnova da su izvršili krivična dela poput podrivanja državog uređenja, uništavanja imovine…

- Ako jeste - protiv koga, a ako nije, zasto nije? Petog oktobra je dato obećanje da se ustrojava pravna drzava, pa se postavlja pitanje da li je ona reagovala protiv onih koji su tada uništavali državnu imovinu - upitao je Jovanović.

Poslanica Dveri Marija Janjušević i samostalna poslanica Tatjana Macura pitale su Ministarstvo za rad da li će izmeniti Zakon o finansijskoj podršci porodicama sa decom zbog kojeg su protestovale trudnice i porodilje, a Macura je predložila da se 18 na 12 smanji broj meseci koji ulaze u obračun naknade za vreme porodiljskog odsustva.

Poslanik Dosta je bilo Saša Radulović pitao je Vladu Srbije zašto se ne obeležava 100 godina od proboja Solunskog fronta, dodajući da je njegova stranka predložila posebnu sednicu parlamenta tim povodom, ali da nema odgovora na tu inicijativu.

Saša Radulović - Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Pitao je i zašto se Srbija drži "nemačke politike", tvrdeći da EU neće preživeti sukob dolara i evra, te da mi "nemamo luksuz da prespavamo tu geopolitičku promenu".

On tvrdi i da je plan Nemačke da Kosovo dobije stolicu u UN, a imao je i pitanje za predsednika Srbije - zašto izveštaj o pregovorima sa Prištinom podnosi Soroševom sinu, ali ne i javnosti Srbije.

Poslanik DS Goran Chirić želeo je da zna da li je tačan podatak da je od početka godine na radu poginuo 31 radnik, zbog čega je od Ministarstva za rad zatražio izveštaj o svakom pojedinačnom nesrećnom slučaju.

Potpredsednicu Vlade Zoranu Mihajlović pitao je šta je preduzela da javnost sazna ko je naredio da se 11 puta "preprojektuje" postojeći projekat koji ima veze sa odronom u Grdeličkoj klisuri.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA