≫ 

Srbija će biti treća u Evropi po proizvodnji katodnog bakra: Vučić u Nišu otvorio fabriku "Cumtobel" i najavio nove investicije (FOTO) (VIDEO)

Predsednik Srbije nalazi se u dvodnevnoj poseti Nišu kako bi prisustvovao otvaranju dve fabrike i imao više značajnih sastanaka o razvoju ovog dela zemlje

  • 18

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boravi u dvodnevnoj poseti Nišu, kako bi prisustvovao otvaranju dve fabrike i imao više značajnih sastanaka o razvoju ovog dela zemlje. Najpre je juče prisustvovao otvaranju fabrike za proizvodnju "LED"rasvete "Cumtobel" u Nišu, dok će danas svečano otvoriti fabriku automobilskih komponenti "Imi" u Niškoj Banji.

Kako izgleda borba za Kosovo u UN: 96 sastanaka, 15-20 minuta za ubeđivanje

Generalni direktor, Alfred Felder, predsednik Nadzornog odbora, Jurg Cumtobel, federalni ministar Austrije za EU, Gernot Bluemel, ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, predsednik Privredne komore Srbije, gradonačelnik Niša Darko Bulatović su sa predsednikom Srbije "svedoci velikog dana za Niš i jug Srbije", kako su ocenili otvaranje ove dve fabrike.

19.15 - Brnabić i Dačić odlično predstavljali Srbiju u UN

Predsednik se osvrnuo i na sednicu generalne skupštine u UN i rekao da su premijerka Brnabić i Ivica Dačić odlično predstavljali Srbiju u Njujorku, a zbog čega je odlučio da on ne ide možete pročitati OVDE.

19.00 - Niški aerodrom biće glavni srpski aerodrom

Aleksandar Vučić poručio je da će država, kada "Vansi" preuzme beogradski aerodrom "Nikola Tesla", sve svoje snage da preusmeri na niški aerodrom "Konstantin Veliki", koji će biti glavni srpski aerodrom u koji će država ulagati, i da će snage preusmeriti i na aerodrom Lađevci kod Kraljeva, koji će biti mešoviti vojno- civilni aerodrom.

- Aerodrom u Nišu će biti suštinski glavni srpski aerodrom, u koji će ulagati srpska država ,i očekujemo još bolje rezultate i sve više turista - rekao je novinarima nakon sastanka sa rukovodstvima pet okruga na jugu.

Aerodrom "Konstantin Veliki" će biti glavni srpski aerodrom u koji će država ulagati-FOTO TANJUG / DIMITRIJE NIKOLIC

Dodao je da je država spremna da pomaže i dalje i Niš i Prokuplje, Vranje za uređnje gradskih sredina, i za privlačenje turista.

18.30 - Vučić: Bićemo treća zemlja u Evropi po proizvodnji bakra

Posle sastanka sa predstavnicima svih pet okruga, predsednik Srbije je poručio da veruje kako je ovo izvanredna prilika da ljude koji su napustili Srbiju da se vrate, jer će "u našoj zemlji imati sve bolje uslove za život".

- Razgovarali smo o tome šta je to što, osim auto-puteva, možemo da uradimo za ovaj kraj. Vladičin Han je danas najsnažnija opština po primanjima, za razliku od perioda pre dolaska stranih investitora - izjavio je on i rekao da će RTB Bor proizvoditi 250.000 tona katodnog bakra i sedam tona zlata godišnje, kao i da ćemo po proizvodnji bakra biti treća zemlja u Evropi posle Nemačke i Poljske.

Po proizvodnji bakra Srbija će biti treća zemlja u Evropi, odmah posle Nemačke i Poljske-FOTO TANJUG / DIMITRIJE NIKOLIC

- Imali smo važan sastanak sa kompanijama Ziđin i Nevsun. Ziđin preuzima RTB Bor, završili su pregovore i od kanadske fabrike Nevsun preuzimaju dozvolu za eksploatisanje bakra. Kada Ziđin obavi sve što je neophodno, bakar će nam biti pet posto BDP-a - rekao je Vučić.

On je ukazao na deo razgovora o izgradnji gasne mreže i rekao da sada mogu i to da ponude. Sve veći broj investitora, kako kaže, traži gas, a gasna mreža je vrlo skupa. To do sada nije bolo moguće ponuditi, ali je danas druga priča i "u prilici smo da to isporučimo u godinama pred nama".

Poručio je i da moraju da se dovedu fabrike i u manja mesta, da se dodatno podrži Kuršumlija i tamošnja industrija nameštaja, kao i da će dodatno finansijski biti podržani Bosilegrad, Babušnica, Bojnik.

17.00 - U toku sastanak Vučića sa rukovodstvom pet okruga na jugu

Predsednik Srbije sastao se sa gradonačelnikom Niša Darkom Bulatovićem, predsednicima opština i načelnicima Pčinjskog, Jablaničkog, Topličkog, Pirotskog i Nišavskog okruga.

Vučić se sastao sa predsednicima opština i načelnicima Pčinjskog, Jablaničkog, Topličkog, Pirotskog i Nišavskog okruga-FOTO TANJUG / FILIP KRAINCANIC

Tokom posete Nišu, predsednik je rekao da svih pet okruga mogu da računaju na dalju podršku države i nova ulaganja. 

16.00 - Sastanak sa predstavnicima kompanija "Ziđin" i "Nevsun"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa predstavnicima kompanija "Ziđin" i "Nevsun", kako bi ga rukovodstvo upoznalo sa detaljnijim planom o ulaganju u RTB Bor.

Kompanija Ziđin izabrana je za strateškog partnera za RTB Bor, dok Nevsun sprovodi geološka istraživanja u okviru projekta Timok kod Bora.

Kompanija Ziđin uložiće ukupno 1,46 milijardi dolara u RTB Bor, a ima obavezu investiranja 350 miliona dolara za dokapitalizaciju dok će joj pripasti 63 odsto vlasništva u Boru.

15.50 - Otvaranje ovako velike fabrike je rezultat mukotrpnog rada

Predsednik Vučić je rekao da nije tek tako došlo do otvaranja ove fabrike i da to nije palo s neba, nije se dogodilo zbog geografskog položaja, već zbog rezultata i truda, napora naših austrijskih prijatelja, među kojima i kancelara Sebastijana Kurca, kao i srpskih vlasti.

Naglasio je da Cumtobel znači i blisku vezu sa Univerzitetom u Nišu, što znači da će pripremati decu za posao koji ih čeka, a ako budu marljivi, oni će moći čim završe obuku da prirveđuju sami i donose novu vrednost našem društvu. 

- Henri Ford je govorio da je čovek bez mašine rob, a čovek sa mašinom ili uz mašinu - slobodan čovek. Rad koji je osnova naše politike je jedini način da budemo slobodni i ponositi ljudi. Baš kao ovde, kao i na drugom mestu, dajemo ljudima razlog da ostanu, uče, budu veseliji. Moramo da krenemo polako u borbu, znam da će biti potrebno godina dok plate i penzije ne porastu, da privolimo i zamolimo mnoge naše, koji su bili primorani da je napuste, da se vrate u zemlju, da ovde ulože svoje znanje i energiju - poručio je posle sastanka sa rukovodstvom fabrike. 

Ukazao je da bi voleo da svi u Srbiji imamo ambiciju i želju, energiju, kao što imaju vlasnici Cumtobela, takvu glad za poslom, rezultatima i uspehom.

Voleo bih da svi u Srbiji imamo ambiciju i želju, energiju, kao što imaju vlasnici Cumtobela-FOTO TANJUG / DIMITRIJE NIKOLIC

- To nam treba od naših koji su napustili Srbiju. Hoćemo da se borimo za njih, da pokažemo koliko ih volimo. Znam da bi sada bili nezadovoljni jer plate ne prate one u svetu. Ali polako ali sigurno ćemo raditi na tome - poručio je predsednik. 

Kazao je da je uvek lako stvatiti primedbe na sve, i ukazao na postignute rezultate u ovom delu Srbije, navodeći da smo imali otvorene radove na autoputu ka Bugarskoj, koji će biti otvoren pre kraja godine, a biće započet i autoput prema Prištini, Tirani i Draču.

Kako je rekao, ova fabrika je "suština svega što možemo da budemo i što želimo da budemo".

Ocenio je da je do sada urađeno mnogo, iako je lako naći primedbu na sve. Kako kaže, 25 hiljada nezaposlenih u Nišu je i dalje veliki broj nezaposlenih, ali je primetno poboljšanje, jer je pre nekoliko godina ovde postojala samo jedna fabrika.

Ova fabrika je suština svega što možemo da budemo i što želimo da budemo-FOTO TANJUG / DIMITRIJE NIKOLIC

- Naši gradovi moraju da budu sve bolje osvetljeni. Želimo da privučemo što više turista. Uveren sam da ćemo privući veliki broj turista u našu zemlju - rekao je predsednik.

- Ovo je Srbija, ovo smo mi napravili, naša deca... - poručio je Vučić naglasivši da napredak jedne zemlje pokazuju putevi i osvetljenje.

- Ko kaže da je ovaj ili onaj put nepotreban, taj ne zna šta govori - poručio je okupljenima.

15.45 - U Nišu je smanjena nezaposlenost, povećan broj otvorenih preduzeća

Grad Niš pruža punu podršku preduzetnicima, u gradu je smanjena nezaposlenosti, a povećan broj otvorenih preduzeća. Gradonačelnik Niša, Darko Bulatović, poručio je da je svaki dolazak predsednika Vučića u Niš bio usmeren ka razgovoru o tome kako država može pružiti finansijsku pomoć "ne samo Nišu, nego i celom jugu Srbije".

U Nišu je smanjena nezaposlenost i povećan broj otvorenih preduzeća-FOTO TANJUG / DIMITRIJE NIKOLIC

- "Cumtobel" koji danas otvara svoje pogone sa 1.100 radnih mesta, će uvećati budžet grada Niša. Mi smo ponosni i srećni što je fabrika poput ove preselila deo svojih kapaciteta u Niš - rekao je on i poručio okupljenima "Neka nam živi naš Niš, neka nam živi naša lepa Srbija".

15.15 - Predsednik Srbije obišao fabriku LED rasvete

U fabrici je polovinom jula počela serijska proizvodnja komponenti za osvetljenje, a u septembru i proizvodnja svetiljki.

U fabrici je polovinom jula počela serijska proizvodnja komponenti za osvetljenje, a u septembru i proizvodnja svetiljki-FOTO TANJUG/ FILIP KRAINCANIC

Zapošljava više od 6.000 ljudi u proizvodnim pogonima na četiri kontinenta i u prodajnim objektima u oko 90 zemalja. U segmentu proizvodnje inovativne rasvete ima proizvodne pogone širom Evrope, uključujući i fabrike u Nemačkoj, Austriji, Engleskoj i Francuskoj, kao i u SAD, Australiji, Novom Zelandu i Kini.

15.00 - Vučić na sastanku sa rukovodstvom fabrike "Cumtobel"

Alfred Felder izvršni direktor fabrike "Cumtobel" u Nišu, sastao se sa predsednikom Srbije, sa kojim je razgovarao o investicijama, ali i o potencijalu juga Srbije.

Alfred Felder izvrsni direktor Cumtobel, sastao se Aleksandrom Vučićem u Nišu-FOTO TANJUG/ FILIP KRAINCANIC

14.15 - Predsednik Srbije stigao u Niš

Vučića je danas po dolasku u Niš dočekalo više hiljada građana, kojima je predsednik poručio da se otvaranjem nove fabrike u Nišu otvaraju život i budućnost za ljude tog kraja i najavio da će Srbija nastaviti sa stvaranjem uslova da uposli građane na jugu zemlje i da vrati svoje ljude iz inostranstva.

Vučića je danas po dolasku u Niš, ispred fabrike Cumtobel dočekalo više hiljada građana-FOTO TANJUG/ DIMITRIJE NIKOLIC

- Hvala vam svima što ste došli u ovolikom broju. Danas radimo ono što je najvažnije, otvaramo nova radna mesta, život i budućnost za ljude u Nišu. Vi ste bili ti koji ste verovali svom rukovodstvu, stavili ste interese države iznad ličnih. 55 odsto od ukupnih stranih direktnih investicija završi u Srbiji. Potrudićemo se da bude i 60 odsto. Ovo je veliki značaj ne samo za Niš, ne samo za jug Srbije, već za celu našu zemlju - poručio je građanima i podsetio da je Niš posetio više od bilo kog predsednika ili premijera pre njega.

Predsednik je rekao da sve što se radi, radi se sa važnim i velikim ciljem, "da se obezbedi budućnost za našu decu".

- Za razliku od onih koji ne dolaze da vide svoj narod, meni je ovo sedmi put da dolazim na više dana. Došao više nego svi premijeri i predsednici zajedno od 1945. godine", istakao je Vučić i dodao da sada moramo da vidimo šta može sve da se napravi u Crnoj Travi, Bosilegradu, Vlasotincu, čitavom Topličkom okrugu, Beloj Palanci, Pirotskom okrugu, Vranju - izjavio je.

Preneo je zahvalnost građanima, jer su znali da onaj ko se ne dodvorava, ko se ne ulaguje narodu, već radi teške stvari - radi najbolje za zemlju.

Povećavanjem plata i penzija, verujem da će se steći uslovi da vraćamo naše ljude koji su otišli u inostranstvo, da se skuće u svojoj Srbiji-FOTO TANJUG/ DIMITRIJE NIKOLIC

- Ne možete rak da izlečite tako što pijete aspirin, već uz najteže terapije. Želim da verujem da ćete me podržati u tome i dalje, i ponositi se zemljom koja će biti sve uspešnija, i svojom decom koja će imati budućnost u Srbiji -poručio je Vučić.

On je najavio mnogo novih investicija i rekao da će se tek ulagati u ovaj deo Srbije.

Svih pet okruga, Pčinjski, Pirotski, Toplički, Niški i Jablanički, poručio je predsednik, mogu da računaju na dalju podršku države Srbije.

Svih pet okruga mogu da računaju na dalju podršku države Srbije-FOTO TANJUG/ FILIP KRAINCANIC

- Hoćemo da ulažemo još više. Povećavanjem plata i penzija, verujem da će se steći uslovi da vraćamo naše ljude koji su otišli u inostranstvo, da se skuće u svojoj Srbiji - izjavio je Vučić i pozdravio okupljene građane sa "Živela Srbija."

 INVESTICIJA VREDNA 30 MILIONA EVRA

Investicija u fabriku Cumtobel je vredna više od 30 miliona evra i u fabrici je već zaposleno 260 radnika.

U fabrici će biti postepeno povećan broj radne snage na 1. 100 zaposlenih, prema planovima za rast za period od tri do pet godina.

Investicija u fabriku Cumtobel je vredna više od 30 miliona evra i u fabrici je već zaposleno 260 radnika-FOTO TANJUG/ DIMITRIJE NIKOLIC

Austrijska kompanija Cumtobel je svetski proizvođač LED-rasvete, jedna je od vodećih u oblasti inovativnih rešenja za rasvetu i proizvodnju pratećih komponenti.

Fabrika Cumtobel grupe u Nišu ima ključnu ulogu u daljem globalnom razvoju kompanije.

Novi proizvodni pogon predstavlja važan element u sadašnjoj proizvodnoj mreži kompanije, proizvodi iz Srbije uglavnom su namenjeni izvozu na tržišta u istočnoj i zapadnoj Evropi, kao i na Bliskom istoku.

Video: Vučić iz Niša poručio: Uložićemo u pet okruga na jugu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Patriota

    28. septembar 2018 | 14:45

    Jel 200 evra plata?

  • Darko

    28. septembar 2018 | 15:20

    Sutra bih se vratio u Srbiju! Da imam siguran posao od koga bih mogao normalno da zivim. A ne da robujem,i budem celoga zivota gradjanin 2 reda. Ajde vredjajte me sada. I recite kako lazem.

  • Stanko

    28. septembar 2018 | 17:57

    Tesko nama sa vama. Pa ljudi moji prosek plate u srbiji 250 evra pa sto nebi stranci otvarali fabrike e sad dali moze da se zivi od te plate da se plate svi racuni deca u skolu xrana itd. U srbiji nikad gore

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA