Srbija spremna da pošalje mirovnjake u Donbas? Amerikanci tvrde, naše Ministarstvo demantuje

Vojska Srbije je već angažovana u devet mirovnih operacija, uz prethodno datu saglasnost Skupštine Srbije

  • 6

Pripadnici Vojske Srbije mogli bi da budu deo mirovne misije Ujedinjenih nacija u Donbasu. To tvrdi specijalni izaslanik SAD za Ukrajinu Kurt Voker. Koliko srpskih mirovnjaka, kada i sa kojim zadatkom bi moglo da otputuje u Ukrajinu, nije poznato, jer Ministarstvo odbrane na ova pitanja ćuti. Vojska Srbije je već angažovana u devet mirovnih operacija, uz prethodno datu saglasnost Skupštine Srbije.

TAJNI SASTANAK U BEOGRADU Trampovog izaslanika i Putinovog pomoćnika: Sudbina ukrajinske krize se rešava u Srbiji

Voker je, u intervjuu za "Eho Moskve", rekao da bi mirovnu misiju UN u Donbasu mogli da čini pripadnici šest svetskih armija.

- Nekoliko država se već izjasnilo da će biti spremne da doprinesu misiji, i to Švedska, Finska, Austrija, Belorusija, Srbija i Turska - rekao je on.

Prema njegovom mišljenju, ovo je dobra lista, jer u Rusiji deo zemalja posmatraju kao deo Zapada, a deo čini Zajednicu nezavisnih država.

Kurt Voker - Printskrin: Youtube

Voker smatra da je problem što se dogovor iz Minska ne primenjuje. Zbog toga su, kako kaže, Sjedinjene Države, Francuska i Nemačka predložile raspoređivanje mirovnih snaga pod mandatom UN-a kako bi osigurali bezbednost u području konflikta.

Da li će pripadnici Vojske Srbije zaista i biti deo ove mirovne misije, za sada ostaje nepoznanica.

Naime, pitali smo Ministarstvo odbrane, da li su dobili zvanični zahtev od zainteresovanih strana (SAD, EU, Ukrajine, Rusije ili UN) za slanje mirovne misije u Ukrajinu (region Donbas), te da li su na taj zahtev potvrdno odgovorili. Takođe, zanima nas, ako je odgovor potvrdan, kada će pripadnici Vojske Srbije biti upućeni, u kom broju i sa kojim zadatkom?

Printskrin mejla sa pitanjima - Printskrin

Do objave ovog teksta, odgovore nismo dobili.

Prema važećoj zakonskoj regulativi, da bi pripadnici Vojske Srbije učestvovali u nekoj mirovnoj misiji, neophodno da tako odluči Vlada, čiju odluku mora da potvrdi Skupština, koja donosi godišnji plan o učešću naših mirovnjaka u mulitnacionalnim operacijama.

- U okviru tog plana mi imamo stand-by snage, koje su stavljene na raspolaganje UN, ali za konkretne misije koje nisu angažovane i one snage koje su angažovane od stane svetske organizacije i EU. U ovom trenutku, nemamo pokrenut pravni mehanizam za misiju u Donbasu - kaže za Telegraf.rs, vojni analitičar Aleksandar Radić.

Aleksandar Radić - Printskrin: Telegraf

Da naši zvaničnici razmišljaju o učešću u novim mirovnim misijama, potvrđuje i izjava novoimenovanog načelnika Generalštaba Milana Mojsilovića. On je za list "Odbrana" rekao da su pripadnici Vojske Srbije veoma cenjeni u svim multinacionalnim operacijama i važe za vojnike od poverenja, kojima se često dodeljuju najsloženiji zadaci, u najosetljivijim delovima kriznih regiona.

- Trenutno van granica zemlje imamo 278 pripadnika. Verujem da će novih misija biti, ali o tome ćemo donositi odluke u skladu sa interesima naše države i Vojske - rekao je Mojsilović.

Mojsilović - Foto: mod.gov.rs

Međutim, nasuprot gorepomenutoj izjavi Vokera, Kremlj nema informacije ni o kakvim odlukama o uvođenju mirovnih snaga u Donbasu.

- Situacija i dalje ostavlja mnoga otvorena pitanja - rekao je pre dva dana novinarima portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

Peskov - Foto: Tanjug/AP

Predsednik Rusije Vladimir Putin ranije je saopštio da podržava ideju slanja mirovnih snaga UN u Ukrajinu, ali može da se radi samo o funkciji osiguranja bezbednosti pripadnika OEBS-a. Kijev smatra da misija UN treba da ima širi mandat i da bude raspoređena širom teritorije Donbasa sve do granice sa Rusijom.

Uzimajući u obzir komplikovanu situaciju u Ukrajini, ali i dobre odnose Srbije sa Rusijom i poboljašnje istih sa zvaničnim Kijevom, postavlja se pitanje, kako bi eventualno slanje srpskih mirovnjaka uticalo na sve to.

- Ne vidim tu nikakve probleme, niti da može da bude bilo kakvih implikacija - ukazao je za naš portal vojni i politički analitičar Vlade Radulović.

On podseća da su Rusi učestvovali u mirovnim misijama i u BiH i na Kosovu i Metohiji, dok Ukrajini i dan-danas ima snage jačine jednog voda u južnoj srpskoj pokrajini.

Srpski mirovnjaci - Foto: vs.rs

Inače, tradicija učešća naše vojske u mirovnim misijama datira još iz vremena SFRJ, kada su širom sveta bili raspoređeni pripadnici nekadašnje JNA.

Tek posle celodnevnog premišljanja i ćutanja, iako su očito znali odgovore na naša pitanja, stiglo je šturo saopštenje Ministarstva odbrane.

- Republika Srbija nije izrazila spremnost da pripadnici Vojske Srbije učestvuju u Ukrajini pod okriljem Ujedinjenih nacija. Napominjemo da takava inicijativa nije pokrenuta te da u ovom trenutku Ministarstvo odbrane ne razmatra upućivanje pripadnika Vojske Srbije u misiju pod okriljem UN u Ukrajini - navodi se u saopštenju.

VIDEO: Kako izgleda kada ruski specijalci upadnu na podmornicu

M.Ivas (marko.ivas@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milan

    28. septembar 2018 | 17:03

    Sramota!!!

  • Sima

    28. septembar 2018 | 17:11

    Guranje prsta u oko Rusiji je to, ako odu tamo.

  • Јован Ктћ

    28. septembar 2018 | 17:32

    Невидим зашто бисмо се ми мешали у тај сукоб. Имамо ми доста својих проблема. Једино ако би Русија инсистирала, јер има поверење у нас.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA