SAD iz korena promenile odnos prema našoj zemlji, svetski lideri izbegavali kosovske predstavnike u UN: Ovo je obeležilo boravak Srbije u Njujorku

- Promena se vidi u spremnosti da sa nekim razgovarate ne samo reda radi nego da čujete drugu stranu i možda usvojite neke od stvari - izjavila je Ana Brnabić

  • 5

Odnos SAD prema Srbiji iz korena se promenio, izjavila je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić nakon učešća na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija u Njujorku i istovremeno naglasila da bi još mnogo trebalo da radimo na odnosu sa SAD.

Lukav potez ili nešto mnogo krupnije: Šta se zapravo krije iza Tačijevog odlikovanja braće Bitići? (VIDEO)

- Ta promena se vidi u spremnosti da sa nekim razgovarate ne samo reda radi nego da čujete drugu stranu i možda usvojite neke od stvari - rekla je Brnabić za TV Pink.

Na pitanje da li je zadovoljna reakcijama u Srbiji i svetu nakon govora koji je održala na sednici Generalne skupštine UN, Brnabić je rekla da je to bilo "veoma emotivno iskustvo" za nju i da joj je najveća čast kada predstavlja Srbiju u svetu.

- Imala sam tremu, velika je stvar predstavljati svoju zemlju u svetu, a posebno u Generalnoj skupštini UN. Mnogo sam se pripremala za taj govor i sama sam ga pisala, jer sam želela da pošaljem jasnu poruku o novom licu Srbije koja je hrabra, odgovorna, dovoljno jaka i spremna za kompromise - rekla je premijerka i dodala da je poslala "poruke regionalnog mira i stabilnosti i pogleda u budućnost".

Imala sam tremu, velika je stvar predstavljati svoju zemlju u svetu, a posebno u Generalnoj skupštini UN-Foto: Tanjug/AP/UN Photos

Brnabić je rekla da je tokom boravka u Njujorku pored govora na sednici Generalne skupštine imala još dve prilike da u UN predstavi Srbiju i ono što je važno za našu zemlju. Prva prilika je, kaže, bila na konferenciji "Akcije za mir" koju je organizovao generalni sekretar UN Antonio Gutereš, a na kojoj je govorila o Rezoluciji UN 1244 i misiji UNMIK-a na Kosovu i Metohiji.

- Apelovala sam da se misija ne smanjuje, jer je važna za Srbe na KiM - kazala je Brnabić.

Premijerka je navela da je drugu priliku imala na sastanku sa Guterešom na kojem su, kako je rekla, ona i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić skrenuli pažnju zvaničnicima UN na prisustvo kosovske delegacije koja je, kako je primetila Brnabić, imala čak 41 člana.

DAČIĆ: POKAZUJU MNOGO VEĆE RAZUMEVANJE ZA SRBIJU

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ocenio je danas da je proteklih nedelju na zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija sa aspekta srpskih državnih i nacionalnih interesa bilo izuzetno uspešno i da su mnoge zemlje spremne da preispitaju svoje ranije odluke o Kosovu.

Aleksis Cipras i Ivica Dačić u Njujorku-Foto: Tanjug/MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA

On je sumirajući utiske sa GS UN u Njujorku tokom ove sedmice rekao da je sama atmosfera kada je reč o našim važnim pitanjima veoma drugačija nego što je to bilo prethodnih godina.

Dačić je naveo da je imao susrete sa prestavnicima oko 100 država, da je bio na raznim pratećim događajima, uključujcuhi zasedanje Saveta bezbednosti, konferenciju o borbi protiv droga, održavom razvoju, večeru sa predstavnicima Evropske unije...

- Kada sve to sagledam mogu da kažem da je mnogo veće razumevanje za probleme koje Srbija ima sa svojim teritorijalnim integritetom, da postoji opšte razumevanje toga da je pitanje Kosova sagledavano na pogresan način u prošlih deset godina i da su mnoge zemlje spremna da preispitaju svoje odluke, da suspenduju i stave van snage svoje ranije odluke i da žele da imaju statusno neutralnu poziciju dok traju pregovori - rekao je Dačić.

Ivica Dačić je ocenio da odavno nije bila održana ovako uspešna sednica Generalne skupštine UN-Foto: AP/Tanjug

U tom smislu, dodao je, nastavićemo dalje kontakte sa tim državama koje veoma pozitivno reaguju na naše argumente.

- Sa druge strane veoma je zanimljivo da su mnoge države počele da izbegavaju bilo kakve pa čak i slučajne susrete sa kosovskim predstavnicima zato što su oni preterali u svom egzibicionizmu i lažima - istakao je Dačić.

On je izneo izuzetno pozitivnu ocenu i kada je reč o programu i zadacima Ministarstva spoljnih poslova istakavši da odavno nije bila ovako uspešna sednica GS UN.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA