≫ 

Srbi poslušali Vučića i sklonili barikadu: Predsednik se obratio naciji (FOTO) (VIDEO)

- Prilikom upada pripadnika ROSU na Gazivode, uhapšena su četvorica Srba - izjavio je direktor Kancelarije za KiM, Marko Đurić

Specijalci ROSU zauzeli su danas veštačko jezero i hidrocentralu Gazivode, saznaje Telegraf, a potom i Zubin Potok. Akciju je izvelo 60 naoružanih specijalaca, a ako Telegraf saznaje na terenu, građani su vidno uznemireni, a jedinice ROSU su naoružane "dugim cevima".

Sve specijalne jedinice u stanju najviše pripravnosti! Posle zauzimanja severa Kosova, oglasio se ministar policije

22.10 - Srbi sa KiM poslušali predsednika

Na molbu predsednika Aleksandra Vučića uklonjenje su barikade kod Zubinog potoka.

21.00 - Predsednik Srbije se obratio naciji

- Danas se videlo da srpska suza nema roditelja, da moramo sami o sebi da brinemo, da naš narod nema na koga da se osloni, osim na sebe i svoju srpsku državu - rekao je Vučić.

18.45 - KFOR poziva na mir i suzdržanost, nakon protivrečnih izveštaja koji su se pojavili o događaju na području jezera Gazivode

- Potvrđeno je prisustvo kosovske policije u oblasti Gazivode. Pripadnici policije bili su u pratnji Hašima Tačija, koji je bio u poseti području Zubin Potok - navedeno je iz KFOR-a.

- KFOR ispituje navodno prisustvo specijalne jedinice ROSU i naše patrole i helikopteri nastavljaju da nadgledaju situaciju - dodaje se u odgovoru KFOR-a.

KFOR dao protivrečne izjave Foto: Marko Jovanović

18.30 - Narod ogorčen potezom Prištine

- Narod je ogorčen potezom Prišine i od svoje države Srbije traži i zahteva da zaštiti goloruki narod na KIM. Želimo da osudimo licimerje EU i međunarodnih predstavnika, ali i KFOR koji je opet pokazao nesposobnost i koji nije hteo da postupi u skladu sa rezolucijom 1244 - kazao je predsednik Privremenog organa Zvečana Ivan Todosijević.

- Branićemo se svim demokratskim i pravnim sredstvima - rekao je on.

17.45 - Niko ne može da ugrožava srpski narod

- Upad specijalaca iz Prištine u kompleks jezera Gazivode, ilegalan je i nasilan čin i direktno ugrožava politički proces u kojem se traži kompromisno i dugoročno rešenje za Kosovo. Samo zahvaljujući pribranosti i državničkoj odgovornosti predsednika Vučića, ova nova avantura prištinskih vlasti je propala, uz još jednu potvrdu da niko ne može da ponižava Srbiju i ugrožava srpski narod - rekao je ministar rudarstva i energetike, Aleksandar Antić.

Niko ne može da ponižava Srbiju i ugrožava srpski narod Foto: Marko Jovanović

17.15 - Srbi podigli blokadu

Kod Zubinog Potoka grupa Srba podigla je barikadu, blokirajući put iz pravca Mitrovice ka Zubinom Potoku reagujući na taj način na napad jedinica ROSU na jezero i branu Gazivode.

Srbi ističu da su se na ovaj čin odlučili iz straha, jer strahuju da bi se tokom noći mogle dogoditi slične provokacije. Svi zaposoleni na brani Gazivode večeras će raditi i treću smenu.

16.45 - Srpska lista: Ovo je napad na mir i bezbednost Srba na Kosovu i Metohiji

Predsednik Srpske liste i gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić izjavio je da poslednji upad naoružanih kosovskih specijalaca na sever Kosova predstavlja napad na mir i bezbednost Srba na Kosovu i Metohiji.

- Ovo je napad sa nesagledivim posledicama na život Srba na severu Kosova i Metohije - ocenio je Rakić u saopštenju i istakao da se to više neće dozvoliti.

Ovo je napad sa nesagledivim posledicama na život Srba na severu Kosova i Metohije-Foto: Marko Jovanović

- Ako već Kfor ne želi, kao predsednik Srpske liste pozivam državu Srbiju da zaštiti srpski narod i svoju imovinu, i da naši organi najhitnije intervenišu. Neka svi znaju da Srbi neće više nikada dozvoliti da se ovakav upad dogodi. Mi ćemo sa svojim narodom braniti svoju slobodu, život u svoju imovinu, jer Gazivode su srpske - rekao je Rakić i dodao da su "Tačijevi mentori ćutanjem poslali jasnu poruku da podržavaju ovakve poteze".

16.15 - Đurić potvrdio: ROSU se povukla pre 10 minuta sa severa Kosova

Direktor kancelarije za KiM, Marko Đurić, potvrdio je da su se pripadnici ROSU "pre 10 minuta" povukli sa severa Kosova.

Direktor kancelarije za KiM, Marko Đurić, potvrdio je da su se pripadnici ROSU "pre 10 minuta" povukli sa severa Kosova-Foto: Tanjug/Tanja Valič

Srbija je, kaže, dobila izvinjenje od pojedinih ambasada i zvaničnika koji su tvrdili da nije bilo napada na našu zemlju.

16.00 - Predsednik Vučić se večeras obraća naciji

Direktor Kancelarije za KiM Marko Ðurić rekao je u trećem vanrednom obraćanju da će se predsednik Srbije Aleksandar Vučić povodom najnovijih dešavanja na KiM obratiti večeras u 21 čas.

Ðurić je rekao i da se Vučić trenutno nalazi u obilasku naših oružanih snaga.

Ðurić je obavestio javnost da su Srbi sa severa KiM započeli sa okupljanjem na više lokacija.

15.40 - Vojska Srbije postupa u skladu sa naređenjem Vrhovnog komandanta

Vojska srbije je stavljena u odgovarajući stepen pripravnosti, izjavio je ministar odbrane Aleksandar Vulin, i postupa u skladu sa naređenjem Vrhovnog komandanta.

- Naređenje Vrhovnog komandanta je i dalje na snazi i dok je tako Vojska Srbije prati situaciju i spremna je da odgovori na svaki razvoj situacije - rekao je Vulin, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Naređenje Vrhovnog komandanta je i dalje na snazi i dok je tako Vojska Srbije prati situaciju-Foto: mod.gov.rs

15.30 - Oglasila se Maja Kocijančić: U kontaktu smo sa svim akterima

Portparolka EU Maja Kocijančić pozvala je u ime EU na mir i uzdržanost povodom situacije na Severu Kosova.

- Mi smo u bliskom kontaktu sa svim relevantnim akterima, kako na terenu, što uključuje KFOR, tako i na nivou vrhovnih centara, odnosno vlasti u Beogradu i Prištini - poručila je Kocijačić. 

Marko Đurić je najoštrije osudio izjavu portparolke EU Maje Kocijančić koja je ponovo pozvala obe strane na uzdržanost.

- Kao da su Srbi na KiM ponovo napali sami sebe, pa obe strane poziva na uzdržanost. Smatram da je ovo vrhunac bezobrazluka i neozbiljnosti u ovako teškim okolnostima i da je to još jednom dokazalo da ništa ne treba da očekujemo od predstavnika EU - rekao je Ðurić na drugoj vanrednoj konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

15.20 - Direktor Kancelarije za KiM ponovo sazvao konferenciju

Đurić je demantovao navode prištinskih medija da su se pripadnici ROSU povukli sa severa Kosova i da niko od Srba nije uhapšen.

- Pripadnici ROSU se nisu povukli sa Kosova, još uvek su na severu. Radnici Centra za ekologiju i sport, Nemanja Milovanović i Miloš Milić uhapšeni su prilikom upada pripadnika ROSU na Gazivode, kao i građevinski radnici Nikola Đurović i Nenad Galjak. Dakle, laž je da niko nije hapšen - izjavio je Đurić.

14.50 Vučić imao hitan razgovor sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u stalnom je kontaktu sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom, posle raspoređivanja ROSU na Gazivodama, na severu Kosova i Metohije.

Predsednik Vučić je "izrazio protest zbog bezobzirne akcije Hašima Tačija i prištinskog rukovodstva".

Predsednik Vučić je "izrazio protest zbog bezobzirne akcije Hašima Tačija i prištinskog rukovodstva"-Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

14.40 - Pripadnici ROSU se povukle sa Gazivoda

Gradonačelnik Zubinog Potoka Stevan Vulović izjavio je za RTS da su se kosovske specijalne jedinice povukle sa veštačkog jezera Gazivode.

- Jedinice ROSU su se povukle, trenutno je mirno - rekao je on.

14.30 - Hašim Tači na Gazivodama

Predsednik Kosova, Hašim Tači, trenutno se nalazi na hidrocentrali Gazivode, koju su danas zauzeli pripadnici ROSU.

Predsednik Kosova, Hašim Tači, trenutno se nalazi na hidrocentrali Gazivode, koju su danas zauzeli pripadnici ROSU-Foto: Telegraf

Telegraf sa lica mesta saznaje da se Tači u pratnji policije provozao gumenim čamcem jezerom, a potom je prošetao pored hidrocentrale, a više fotografija možete pogledati OVDE.

14.25 - Oglasio se komandant kosovske policije: Mi smo na Gazivodama zbog "jedne posete"

Zamenik komadanta kosovske policije za sever Besim Hoti odbacio je danas tvrdnje zvaničnika Srbije o zauzimanju veštačkog jezera i hidrocentrale Gazivode i hapšenjima na tom području, te navodi da su oni tamo zbog "jedne posete", ali da za sada ne poseduje više informacija.

14.20 - Upad pripadnika ROSU udarna vest u svim regionalnim i svetskim medijima

Upad pripadnika ROSU na sever Kosova udarna je vest u svim svetskim i regionalnim medijima, pa je hrvatski "24sata" preneo da su "Kosovski specijalci zauzeli važnu branu i vezali Srbe", dok je ruski RT naveo da je "Vojska Srbije stavljena u stanje najviše borbene gotovosti".

13.45 - KFOR još uvek nema informacije o upadu pripadnika ROSU na sever Kosova

Glavni portparol Kfora Vinćenco Graso izjavio je danas Tanjugu da ta misija još nema informacija o tome da su pripadnici kosovskih specijalnih jedinica ROSU ušli na sever Kosova, u neposrednu blizinu hidroelektrane Gazivode.

On je za Tanjug kazao da je u toku provera tačnosti takvih informacija i da se vrši monitoring situacije.

13.25 - Direktor Kancelarije za KiM održao vanrednu konferenciju

Marko Đurić, direktor Kancelarije za KiM, održao je vanrednu konferenciju povodom upada pripadnika ROSU na sever Kosova.

Marko Đurić, direktor Kancelarije za KiM, održao je vanrednu konferenciju,  povodom upada pripadnika ROSU na sever Kosova-Foto: Tanjug/Tanja Valič

To su učinili kako bi Hašim Tači mogao nesmetano da dođe na jezero Gazivode, zbog čega su pohapsili sve ljude koji su im se našli na putu - rekao je on, a više detalja o tome možete pročitati OVDE.

Ovo je najslabija tačka Prištine: Dva ključna razloga zašto Albanci kidišu na Gazivode

13.15- Vojska Srbije stavljena u stanje najviše borbene gotovosti

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, naredio je stavljanje kompletne Vojske Srbije u stanje najviše borbene gotovosti, potvrđeno je Tanjugu u Kabinetu predsednika, koji je i vrhovni komandant Vojske Srbije.

Više o tome možete pročitati OVDE.

12.30 - Pripadnici ROSU naoružani dugim cevima, građani vidno uznemireni

Građani su vidno uznemireni, a jedinice ROSU su naoružane "dugim cevima"-Foto: Telegraf

Kako Telegraf saznaje sa terena, pripadnici ROSU su naoružani dugim cevima, situacija na Gazivodama je napeta, a građani su vidno uznemireni.

Prema pisanju prištinskih medija, tamo su uvedene policijske snage kroz Centar za razvoj ekologije i sporta koji se nalazi blizu jezera.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milosss29

    29. septembar 2018 | 16:04

    Nastavljaju sa provokacijama, naravno pod pokroviteljstvom EU i Amerike, a cekaju nas pogresan potez pa da se svi sruce na nas...

  • bob

    29. septembar 2018 | 15:18

    Trebalo je pobiti gamad za sva vremena

  • Boske100

    29. septembar 2018 | 13:21

    Dokle više, pobijmo te pacove više!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA