≫ 

Molim Srbe da budu mirni i uklone barikade! Vučić se obratio naciji posle upada Rosu na Gazivode: Dok sam predsednik neće biti progona i ubijanja naših građana (FOTO) (VIDEO)

Po treći put napadnut mir, s ciljem satanizacije Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić vanredno se obratio naciji nakon što su specijalci ROSU zauzeli danas veštačko jezero i hidrocentralu Gazivode, a potom i Zubin Potok. Akciju je izvelo 60 naoružanih specijalaca, a jedinice ROSU bile su naoružane "dugim cevima". Nakon toga, Vučić je naredio stavljanje kompletne Vojske Srbije u stanje najviše borbene gotovosti.

- Danas je po treći put u poslednjih nekoliko meseci, od 26. marta ove godine, na apsolutno neprimeren način od strane prištinskih vlasti napadnut mir i pokušano da se od Srbije dobije odgovor koji bi mogli da iskoriste za dalju satanizaciju naše zemlje. Danas su bez prava i suprotno Briselskom sporazumu i dogovoru, pokušali da pokažu da ih ti sporazumi ne obavezuju i da za to imaju podršku svojih zapadnih saveznika - izjavio je Vučić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić vanredno se obraća naciji Foto: Tanjug/Tanja Valič

U operaciji je učestvovalo između 110 i 130 pripadnika kosovskih bezbednosnih snaga, svi Albanci, svi pod dugim cevima, a zauzeli su pristupne saobraćajnice i sve objekte u blizini Gazivoda, brutalno maltretirali više lica, a četvoro držali kao taoce.

Ispovest radnika sa Gazivoda koji je pretrpeo iživljavanje ROSU: Upali su u sobu, repetirali oružje i pretili da će pucati

- Oni nemaju šta da traže na severu Kosova sa dugim cevima. Imali su 12 snajperista, oko 90 do zuba naoružanih policajaca i još toliko njih u rezervi, koji su bili spremni da intervenišu. U samo dva slučaja kosovska vojska ima pravo da uđe na teritoriju severa Kosova - rekao je Vučić.

U operaciji je učestvovalo između 110 i 130 pripadnika kosovskih bezbednosnih snaga, svi Albanci Foto: Tanjug/Tanja Valič

- Prvi slučaj je uz odobrenje NATO-a i drugi slučaj uz punu saglasnost lokalne srpske zajednice! Ovi uslovi nisu alternativni, već su obavezni! Srbe niko nije pitao, niti obavestio! Danas se videlo da naš narod nema na koga se osloni osim na sebe i srpsku državu! - rekao je redsednik.

Da li to znači, upitao je, da dogovori koje postižemo u Briselu, ne samo u EU, već i sa NATO, vrede dok traje pres konferencija, a posle ništa. Ili ćemo imati još 15 ovakvih akcija u kojima je samo pitanje trenutka kad će neko da strada, zapitao je Vučić.

Podsetio je da je Kfor u prvom saopštenju rekao da nema informacije o prisustvu ROSU, u trenutku kada je već svima bila poznata informacija da su oni u okolini Gazivoda.

Kfor je u prvom saopštenju rekao da nema informacije o prisustvu ROSU Foto: Marko Jovanović

KOJI PREDSEDNIK IDE U ŠETNJU S DUGIM CEVIMA?

Jeste li čuli nekad da neki predsednik ide na kafu s dugim cevima, komentarisao je večeras predsednik Aleksandar Vučić izjave kosovskog predsednika Hašima Tačija o tome kako je išao na izlet na jezero Gazivode.

- Potpuno je, kao, normalno da je predsednik otišao na kafu, prošetao, paradirao malo...skupa ta kafa, jeste čuli da tako ide neki predsednik na kafu? - zapitao je Vučić u vanrednom obraćanju naciji.

Hašim Tači na Gazivodu Foto: Telegraf

A, kako je primetio, i "impresije" koje je Tači preneo, pogrešne su i, kako je napomenuo, neko bi morao Tačiju da skrene pažnju.

- On je rekao da je uživao u lepoti koja je dar od Boga, ali treba da zna da je jezero veštačko, da ga lepotom nije obdario Bog, nego čovek i da je taj čovek Srbin, jer to su veštačko jezero napravili Srbi - naveo je Vučić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao je večeras Srbe sa KiM da budu mirni i zamolio Srbe iz Zubinog potoka i Kosovske Mitrovice da napuste barikade, i da se vrate kućama.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao je večeras Srbe sa KiM da budu mirni Foto: Tanjug/Tanja Valič

- Molim ih, nemam prava da zahtevam, da to učine i da i ubuduće uvek pitaju svoju državu Srbiju, da razgovaraju sa nama i da se ponašamo dostojanstveno, ozbiljno i odgovorno - rekao je večeras Vučić.

SRPSKA SUZA NEMA RODITELJA

Danas se videlo da srpski narod nema na koga da se osloni osim na sebe i svoju državu, rekao je predsednik Srbije i upitao EU od čega to Srbi više treba da se uzdrže.

- Danas se videlo da srpska suza nema roditelja, da moramo sami o sebi da brinemo, da naš narod nema na koga da se osloni, osim na sebe i svoju srpsku državu - rekao je Vučić i dodao da je rekacija EU takva da je radije ne bi komentarisao.

Danas se videlo da srpska suza nema roditelja, da moramo sami o sebi da brinemo, da naš narod nema na koga da se osloni, osim na sebe i svoju srpsku državu Foto: Tanjug/Tanja Valič

- Pozvali su na uzdržanost sve strane. Od čega da se uzdržimo - je moje pitanje za EU. Molim Mogerini, Kocijančič...sve, da mi kažu od čega da se uzdržimo, šta smo uradili? Otvorio sam fabriku u Nišu, radovali smo se našim ekonomskim uspesima - izjavio je Vučić.

Upitao je i šta su to Srbi uradili Albancima i čime su ih uvredili i naterali da pogaze sve sporazume.

- Od čega da se uzdržimo? Kažite mi, gospodo iz Brisela, od čega više da se uzdržimo? Ili bi trebalo vi da se uzdržite makar od licemerja, ako možete - dodao je predsednik.

- Ja ne zovem Srbe da se ujedine protiv Albanaca, već da se ujedine u poštovanju prava i pravde našeg naroda. Da se ujedinimo u borbi za istinu, a ne protiv nekoga - istakao je Vučić.

Šta su to Srbi uradili Albancima i čime su ih uvredili i naterali da pogaze sve sporazume Foto: Tanjug/Tanja Valič

DA LI ALBANCI MOGU DA NAM KAŽU NEŠTO, OSIM DA PRETE RATOM?

- Postavilo se pitanje zašto nisam išao u Njujork da se sastanem sa Hašimom Tačijem. O čemu da razgovaramo? Je l' Albanci imaju da nam kažu nešto drugo osim da nam prete ratom? Ja ne zovem Srbe da se ujedine protiv Albanaca, zovem ih da se ujedinimo u borbi za istinu. Još tri puta ako se ovako nešto ponovi, to više ni neće biti vest. Ni za Srbe sa severa Kosova više neće biti vest. Brutalno su lagali da nikoga nisu zadržavali i privodili - istakao je Vučić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras da akcijom ROSU na Gazivodama neko želi da napravi ''novo ravnotežno stanje'' i pokaže da je prisustvo specijalnih albanskih jedinica na severu KiM normalno, iako je suprotno Briselskom sporazumu.

DUGE CEVI NE VODE U BUDUĆNOST

Duge cevi nisu laptopovi, olovke, sveske, ni knjige, i ne vode nas u budućnost, već u tešku prošlost Foto: Marko Jovanović

A o tome šta će Srbi dalje raditi, poručio je da mi želimo da se bavimo četvrtom industrijskom revolucijom, inovativnim tehnologijama, da se borimo za napredak naše ekonomije, da otvaramo fabrike, ali nećemo nikome dopustiti da provodi nasilje nad srpskim stanovništvom, rušeći sve sporazume koje smo potpisali.

- Razgovaraćemo i dalje, ali u kojoj formi i na koji način, videćemo, ali sigurno tako da to donese rezultat, a da provođenje garantuje neko iz međunarodne zajednice. Srbija je danas mirno, staloženo, ali jasno upozorila sve da neće tolerisati nasilje nad Srbima na KIM - poručio je.

- Duge cevi nisu laptopovi, olovke, sveske, ni knjige, i ne vode nas u budućnost, već u tešku prošlost - podvukao je predsednik.

SPUŠTANJE BORBENE GOTOVOSTI

- Razmišljaću o spuštanju borbene gotovosti i razgovaraću sa načelnikom Generalštaba. Dobro je i da vidimo u kakvom nam je stanju vojska. Tek danas vidimo koliko vojska može da bude odvraćajući faktor - rekao je Vučić.

Pripadnici ROSU su upali na sever Kosova kako bi Hašim Tači mogao da prošeta jezerom, izjavio je direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić. Tači se u pratnji policije provozao gumenim čamcem jezerom, a potom je prošetao pored hidrocentrale Gazivode.

Hašim Tači Foto: Telegraf

On je izjavio kako je danas imao čast da prošeta po severu Kosova, da čamcem obiđe jezero Gazivoda i istakao da je to deo teritorije Republike Kosovo. U obraćanju medijima na jezeru Gazivoda Tači je rekao da je prilikom posete imao posebne emocije obilazeći ovaj deo Kosova.

Situaciju na severu Kosova pažljivo su pratili svi mediji. Ovo je udarna vest u svim svetskim i regionalnim medijima, pa je hrvatski "24sata" preneo da su "Kosovski specijalci zauzeli su važnu branu i vezali Srbe", rok je ruski RT naveo da je "Vojska Srbije stavljena u stanje najviše borbene gotovosti".

Srpski političari oštro su osudili zauzimanje veštačkog jezera i hidrocentrale Gazivode, da bi se oko 16 časova ROSU povukla sa severa Kosova, nakon odlaska Hašima Tačija, a grupa Srba podigla barikadu kod Zubinog potoka.

VIDEO: "ROSU" se nije povukla, bilo je hapšenja

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lena

    29. septembar 2018 | 21:24

    Bezbednost i mir su naruseni.Mora se reagovati.

  • mimara

    29. septembar 2018 | 21:21

    Siptari uporno provociraju ne bi li izazvali bilo kakvu negativnu reakciju.

  • Miloš

    29. septembar 2018 | 21:17

    Priština želi sukob sa Srbima i pokušava da ih isprovocira, kako bi povratila bezuslovnu naklonost dela međunarodne zajednice.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA