≫ 

Antić: Jezero Gazivode strateški važno za celo Kosovo, sever bi bez njega bio u strašnom problemu

- To veštačko jezero je kapaciteta između 400 i 450 miliona metara kubnih vode, s branom i hidroelektranom snage 35 megavata koja proizvodi trećinu struje za snabdevanje severa Kosova - otkrio je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić

  • 3

Gazivode, veštačko jezero koje je izgradila Srbija, nalazi se delom na teritoriji centralne Srbije, a delom na teritoriji opština sa severa KiM, što znači da su Gazivode u potpunosti pod našom jurisdikcijom, izjavio je danas srpski ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

Ne verujem da se u Tačiju probudio turistički duh da obiđe Gazivode: Dačić o jučerašnjoj provokaciji, kršenju Briselskog sporazuma i dva NATO uslova

On je za RTS rekao da su Gazivode strateški važne za ceo KiM i da je ta teritorija bez Gazivoda "u velikom problemu", i da se zato dešavaju "ilegalni i nasilni činovi" poput jučerašnjeg upada specijalne jedinice kosovske policije ROSU na Gazivode.

VIDEO: Vojska Srbije spremna da izvrši naređenja Aleksandra Vučića

- Gazivode su strateški važno pitanje i za nas i za njih, a s obzirom da oni nemaju tu spremnost da sednemo i razgovaramo o suštinskim rešenjima, zato pokušavaju agresivnim činovima da izazovu neke reakcije - rekao je Antić za RTS.

On je dodao da do takvih reakcija sa strane Srbije nije došlo zahvaljujući odgovornoj državničkoj politici predsednika Aleksandra Vučića i Vlade Srbije.

Foto: Marko Jovanović

- Nismo dozvolili da se to desi i nismo ušli u takve scenarije koji su oni juče hteli da isprovociraju - podvukao je Antić.

Govoreći o značaju Gazivoda, Antić je objasnio da je to veštačko jezero kapaciteta između 400 i 450 miliona metara kubnih vode, s branom i hidroelektranom snage 35 megavata koja proizvodi trećinu struje za snabdevanje severa Kosova.

VIDEO: Tači prolazi kroz Sever Kosova

- Međutim, druga funkcija te akumulacije snabdevanja vodom je od izuzetnog značaja ne samo za sever KiM nego i suštinski od nje zavisi i Priština i čitav drugi deo segmenata koji u ovom trenutku kontrolišu Albanci - objasnio je Antić.

VIDEO: Vučić posle haosa na Kosovu: Po 3. put napadnut mir sa ciljem Satanizacije Srbije

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Johan

    30. septembar 2018 | 14:22

    Kako god ali Srbija i dalje drži u svojim rukama jedan od ključeva Kosova.

  • Gagi

    30. septembar 2018 | 19:58

    Po razuluciji 1244 srbija ima pravo da posalje 1000 vojnika i policajaca i zastiti svoje stanovnoistvo na kosovu

  • Meda

    30. septembar 2018 | 20:07

    Bolje da prebacimo nase ljude u Presevo ,Bujanovac i Medvedju,a da Albance posaljemo iz tih mesta u Mitrovicu,udariti Kineski zid i da se konacno patnja Srbije zavrsi

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA