≫ 

Počela najveća NATO vežba u Srbiji za 2.000 učesnika iz 38 zemalja u prisustvu Stoltenberga, Vučić poručio: Znamo koliko je važna međusobna pomoć, ostajemo vojno neutralni (FOTO) (VIDEO)

Vežba će trajati do 11. oktobra na teritoriji Mladenovca, Sopota i Aranđelovca

  • 72

U Mladenovcu je počela međunarodna terenska vežba upravljanja posledicama vanrednih situacija "SRBIJA 2018", čijoj ceremoniji otvaranja prisustvuju predsednik Srbije Aleksandar Vučić i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

Počasna garda i crveni tepih za generalnog sekretara NATO-a: Vulin dočekao Stoltenberga u Beogradu (FOTO)

Vežbu organizuju Ministarstvo unutrašnjih poslova - Sektor za vanredne situacije, i Evroatlantski koordinacioni centar za vanredne situacije NATO-a (NATO EADRČ).

Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Predsednik Srbije izjavio je da je u vanrednim situacijama najvažnija brza rekacija i da možemo jedni drugima da pomognemo. On je poželeo dobru vežbu i njenu uspešnu realizaciju, a zatim istakao da je ponosan što se takva vežba prvi put održava u Srbiji i što će predstavnici 38 zemalja raditi zajedno, zbližiti se i omogućiti međusobnu pomoć u vanrednim situacijama.

- Ovo je jedna od najvećih ovakvih vežbi koje su održane. Ovde je reč o spasavanju običnih ljudi i međusobnoj pomoć. Naša dužnost je da priteknemo u pomoć drugima, kada ih snađu slične nevolje - istakao je Vučić i ponovio da je Srbija vojno neutralna zemlja i da će čuvati svoju vojnu neutralnost, ali i sarađivati sa NATO.

- Naša dužnost je da priteknemo u pomoć drugima, kada ih snađu slične nevolje - poručio je Vučić.

Naglasio je da su čast, saosećanje i solidarnost osobine svojstvene narodu Srbije.

Kako je rekao, prirodne katastrofe su danas veoma složeno pitanje zbog njihove velike nepredvidivosti i zato je odgovor na njih veoma kompleksan zadatak koji od nas traži koordinaciju, saradnju i spremnost.

- Ovde smo danas da bismo pokazli koliko smo upsešni u koordinaciji, saradnji i spremnosti da delimo odgovornost i jedni drugim da pomognemo, kako u otklanjanju posledica tako i u njihovom predupređivanju. Isto tako iskustvo drugih zemalja je od izuzetnog značaja i dobro će doći institucijama Srbje u vanrednim situacijama koje čine sistem zaštite i spasavanja.

Predsednik Vučić je naglasio da je Srbja videla koliko je važna međusobna pomoć kada su bile poplave 2014. godine i kada je su u pomoć iz inostranstva došla 22 tima saviše od 600 spasilaca i zahvalio na pomoći.

Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

On se zahvalio generalnom sekretaru NATO Jensu Stoltenbergu što ni na koji način nije želeo da utiče na odluku Srbije, i na njeno nezavisno i samostalno odlučivanje gde i kako želi da bude u budućnosti.

- Želim da se zahvalim generalnom sekretarau NATO zbog podrške u organizovanju ove vežbe i na činjenici da ni jednog sekunda, a imali smo duge razgovore, ni na koji način nije želeo da utiče na odluku Srbije, na njeno nezavisno i samostalno odlučivanje gde i kako želi da bude u budućnosti. Srbija se nalazi u poslednjoj fazi stvaranja i prihvatanja IPAP 2018/20 i to je nešto na čemu će Srbija da radi. Hoćemo, želimo i moramo, bez obzira na bolnu te tešku istoriju, da zbog budućnosti naših građana imamo dobre odnose - rekao je predsednik.

On je dodao da Srbija dobro sarađuje i sarađivaće sa NATO, kao što ima dobre odnose i sa Rusijom i Kinom.

Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Vežba će trajati do 11. oktobra na teritoriji Mladenovca, Sopota i Aranđelovca, navedeno je u saopštenju MUP-a. U ovoj međunarodnoj civilnoj terenskoj vežbi oko 2.000 učesnika iz 38 zemalja uvežbavaće širok spektar operacija uklanjanja posledica vanrednih situacija.

Sve o najvećoj NATO vežbi u Srbiji:

Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA