≫ 

Vučić u trećoj poseti Kazahstanu: Razmenjena odlikovanja, uručena mu počasna titula, potpisani sporazumi i dobijena podrška za Kosovo (FOTO) (VIDEO)

Vučić se obratio studentima u amfiteatru ove moderne obrazovne ustanove u Astani

  • 54

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nalazi se u trećoj zvaničnoj poseti Kazahstanu, gde je predviđeno da delegacija od nekoliko ministara, gradonačelnika i privrednika potpiše više sporazuma, prisustvuje poslovnom forumu Kazahstan - Srbija koji će biti održan u Astani, obiđe Evroazijski univerzitet Gumiljov... Nakon sastanka sa predsednikom Kazahstana Nursultanom Nazarbajevim, Vučić se nalazi sa premijerom Kazahstana Bakitdžanom Sagintajevim, a usledilo je i zajedničko obraćanje.

Vučić doputovao u Kazahstan: Ceremonije, odlikovanja i potvrda dobrog odnosa dveju zemalja

13.55 - Potpisani sporazumi

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Potpisani su Sporazum između Vlade Kazahstana i Srbije o saradnji u borbu protiv kriminala, Memorandum o uzajamnom razumevanju između Ministarstva omladine i sporta Srbije i Ministarstva razvoja Kazahstana u oblasti politike mladih, Memorandum o saradnji i razmeni u oblasti građevinarstva između Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije i Ministarstva za investicije i razvoj Kazahstana, kao i i Memorandum o razumevanju između nadležnih organa Srbije i Kazahstana u oblasti vazdušnog saobraćaja.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Oni će omogućiti unapređenje saradnje dve zemlje u oblasti građevinarstva i vazdušnog saobraćaja.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Vučić je rekao da su svi sporazumi koji su danas potpisani u Astani važni su za Srbiju i doprineće jačanju saradnje sa Kazahstanom na ekonomskom planu, rekao je predsednik Srbije Aleksandar  i dodao da će se raditi na tome da se obim robne razmene značajno poveća.

- Za mene je bila velika čast da vodim razgovore sa predsednikom Kazahstana Nurusltanom Nazarbajevom i da od njega dosta toga naučim. Nadam se da će on posetiti Srbiju sledeće godine - rekao je Vučić na pitanje novinara kazahstanske televizije o značaju potpisanih sporazuma u Astani.

On je dodao da pre dolaska Nazarbajeva u Srbiju dosta toga treba uraditi.

- Nadam se da u mnogim oblastima možemo da jačamo saradnju - rekao je Vučić, dodavši da su održani sastanci članova delegacija i kazahstanskih domaćina o saradnji u oblasti poljoprivrede, industrije, građevine, vojno-tehničke saradnje.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Vučić se nada da će biti moguće povećati obim robne razmene, koji je sada na niskom nivou.

- Nadam se da ćemo u narede dve godine moći da povećamo obim robne razmene za pet, šest puta - rekao je on.

Na pitanje šta konkretno može tome doprineti, Vučić kaže da ima dosta prozivoda koje Srbija može da kupuje od Kazahstana i obrnuto.

- To nije samo voće i povrće. Možemo zajedno da radimo i na preradi. Takođe, možemo mnogo toga zajedno da uradimo u oblasti vojno-tehničke saradnje. Kada sve to budemo postigli, nadam se, da će ambijent u kojem se odvija naša saradnja biti mnogo bolji i na visokom nivou - zaključio je Vučić.

Srbija i Kazahstan potpisale su danas u Astani više međuvladinih sporazuma, između ostalog i u oblasti građevinarstva, vazdušnog saobraćaja, saradnje u borbi protiv kriminala, politike mladih.

12.30 - Počeo biznis forum

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao je danas, na Poslovnom forumu Kazahstan-Srbija u Astani, kazahstanske biznismene da dođu i ulažu u Srbiju, te ukazao da postoji još mnogo prostora za saradnju u oblasti trgovine.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

11.40 - Vučiću uručena titula počasnog profesora

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću danas je, na Evroazijskom univerzitetu Gumiljov, dodeljena titula počasnog profesora, nakon što se obratio studentima u amfiteatru ove moderne obrazovne ustanove u Astani, istakavši da može da garantuje da će Srbija uložiti sve napore u očuvanju mira.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

- Sproveli smo teške reforme, fiskalnu konsolidaciju. Danas mogu reći da je Srbija na dobrom putu. Uspeli smo da stvorimo suficit u budžetu treću godinu zaredom, a nemamo gas ni naftu. Šampioni smo u privlačenju dirketnih stranih investicija. Mislim da smo u ovoj godini treća zemlja u Evropi po privrednom rastu“, preneo je on studentima.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

U holu Univerziteta, nakon predavanja, otkrivena je tabla sa imenom Aleksandra Vučića kao počasnog profesora, na zidu na kojem se nalaze imena mnogih važnih svetskih ličnosti, takođe sa zvanjima profesora tog univerziteta.

10.30 - Premijer Sagintajev i Vučić obišli mesto izgradnje stambenog kompleksa BK Tesla park

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Vučić i Sagintajev položili su kapsulu za projekat izgradnje stambenog kompleksa BK Tesla park u Astani. Predsednik Srbije i premijer Kazahstana obišli su mesto na kojem će se izgraditi moderan stambeni kompleks, koji će nositi ime jednog od najznamenitijih Srba.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Na osnovu slika objašnjeno je kako treba da izgleda novi stambeni kompleks u Astani, gradu koji se poslednjih 20 godina izgradio u veliku modernu metropolu. Ocenjeno je da će ovaj projekat multifunkcionalnog stambenog objekta doprineti daljem jačanju veza dve zemlje, ali i jačanju odnosa dva naroda. Astana je u junu proslavila 20 godina postojanja, a pre 1998. bila je malo mesto pod drugim imenom - Celina grad.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Predsednik Kazahstana Nursultan Nazarbajev imao je viziju da od ovog grada napravi glavni grad, u kojem su izgrađena moderna zdanja. Pre 1997. na prostoru Astane živelo je oko 200.000 ljudi, a sada ima oko milion stanovnika i neprestano raste. 

10.05 - Vučić pozvao predsednika Kazahstana da poseti Srbiju

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Vučić je predložio predsedniku Kazahstana da ta država u Beogradu otvori trgovinsko predstavništvo, kao i da poseti Srbiju.

- Nastavićemo da razvijamo odnose, mnogo toga očekujemo od poslovnog foruma danas i od saradnje naših vlada. Verujem da je mnogo toga pred nama - rekao je Vučić posle sastanka sa Nazarbajevim i dodao da se nada bližoj saradnji u mnogim oblastima.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Predsednik Kazahstana Nursultan Nazarbajev rekao je danas da je dvadeseti vek bio težak za Srbiju, koja nastoji da "zaleči rane" iz tog perioda, te poručio da će njegova zemlja biti uz nas u savladavanju svih teškoća.

- Dvadeseti vek nije bio lak za Srbiju, bio je težak, mi to znamo. I danas nije zarasla ta rana. Zemlja pokušava da zaleči tu ranu. Mi smo sigurni da će Srbija savladati teškoće. Bićemo uz vas i želimo vam uspeh - rekao je Nazarbajev u zajedničkom obraćanju sa Vučićem.

On je naveo da je sa srpskim predsednikom razmotrio i međunarodnu situaciju u Evropi i u regionu Kazahsatana i da su razmenili mišljenja.

Nazarbajev je istakao da je siguran da će poseta srpske delegacije dati novi podstrek odnosima dve zemlje i jačanju prijateljstva.

7.15 - Odlikovanje predsednika

Vučić je u Kazahstan doputovao juče na poziv šefa države Nazarbajeva, sa kojim se jutros sastao u Predsedničkoj palati.  Oni su međusobno jedno drugom dodelili ordenje, Orden prijateljstva prvog reda Republike Kazahstan, odnosno Orden Republike Srbije na velikoj ogrlici.

Predsednik Srbije je tom prilikom ukazao na prijateljstvo dve zemlje i doprinos predsednika Srbije jačanju veza dve zemlje.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

- Vi ste, pored predsednika Putina i Sija, treći predsednik koji je dobio ovaj orden. Dodeljujem vam taj orden za vaš doprinos koji ste dali na izgradnji prijateljstva naše dve zemlje, kao i na očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije - istakao je Vučić.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Očekuje se potpisivanje više sporazuma.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jovana

    9. oktobar 2018 | 09:52

    Od velikog znacaja za Srbiju je dobra saradnja sa Kazahstanom!

  • Milan

    9. oktobar 2018 | 09:43

    Pored postovanja koji su ukazali jedan drugom, najbitnija stvar je i potpisivanje nekoliko sporazuma koji ce nase dve zemlje jos vise da priblizi politicki i ekonomski.

  • Nena

    9. oktobar 2018 | 09:43

    Vazno je da imamo dobre odnose sa Kazahstanom jer je to drzava u velikom ekonomskom usponu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA