≫ 

Pravda za ratne zločine se kreće u pogrešnom smeru na Zapadnom Balkanu: Nekadašnji glavni tužilac Haškog suda uskoro stiže u Beograd

- Žrtve su predmet uvreda i ignorisanja širom regiona, a neosporivi zločini izbacuju se iz udžbenika istorije - izjavio je Serž Bramerc

  • 3

Veličanje ratnih zločinaca i negiranje zločina sada su dominantni u javnoj sferi u zemljama zapadnog Balkana, izjavio je u Zagrebu glavni tužilac Međunarodnog mehanizma za krivične sudove (MMKS) Serž Bramerc.

Nekome ukidanje viza, nekome kompjuteri, a nekome pomoć na njivi: Kako se sve Srbija bori za Kosovo?

On je tokom dvodnevne posete Hrvatskoj, u okviru priprema za redovni šestomesečni izveštaj Savetu bezbednosti UN, rekao da u svakoj državi u regionu postoji veliki zaostatak u slučajevima ratnih zločina i da je i dalje potrebno "više pravde". Bramerc je istakao da bi čak i pre nekoliko godina bilo nezamislivo da ministri vlada o ratnim zločincima govore kao o herojima, ali da je to u današnje vreme, nažalost, redovna pojava. Tužilac podseća da je broj sudskih postupaka zbog ratnih zločina svake godine sve manji, sa izuzetkom situacije u BiH.

- Žrtve su predmet uvreda i ignorisanja širom regiona, a neosporivi zločini izbacuju se iz udžbenika istorije. Čini se da se svakog dana pojavi nova provokacija na račun žrtava - napomenuo je Bramerc.

Bramerc ističe da se, uprkos činjenici da je Hrvatska član EU, Srbija i Crna Gora otvorile poglavlja u pregovorima o pristupanju Uniji, a BiH ispunila upitnik, ne može reći da su pravosuđa u regionu u vezi sa ratnim zločinima i vladavina zakona jači nego pre dve, tri ili pet godina.

Žrtve su predmet uvreda i ignorisanja širom regiona, a neosporivi zločini izbacuju se iz udžbenika istorije-Foto: Tanjug/AP

- Čini se da je pomirenje još dalje - upozorio je on.

Bramerc je pozvao na saradnju i podršku u regionu u rešavanju zločina u okviru međunarodnog zakona.

Glavni tužilac MMKS najavio je da će u narednih nekoliko sedmica posetiti Beograd, a zatim i Sarajevo, gde će skrenuti pažnju na to da se pravda za ratne zločine i pomirenje u regionu kreću u pogrešnom smeru.

VIDEO: "Ostao mi je tanjir supe na stolu", potresna ispovest izbeglice iz Knina

(Telegraf.rs/Srna)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nekooo

    9. oktobar 2018 | 22:19

    Ne treba da dolazi u Srbiju. Kad pohapse Bošnjake iz Bosne, šiptare sa Kosova i osudi Hrvate koje je pustio na slobodu NEK DOĐE, do tada nam me treba njegova poseta. Neprimerno je.

  • Ja...RS

    9. oktobar 2018 | 23:53

    Neka u svoje udzbenike ubace sve zlocine koje su napravili po svijetu pa nek nam drze casove.

  • ĆupričaninSWE

    10. oktobar 2018 | 06:57

    On će da priča o poštenju, žrtvama, zločincima... ??? Svi ovi PRAVEDNI neka krenu od sebe i pogledaju šta su uradili po Africi, Evropi, Aziji... Šta rade sada i koliko ljudi već imaju na duši. Kad priznaju i osude svoje zločince i okaju svoje grehe neka se bave drugima, ako im moral to dozvoli. Da njih nije bilo mi ne bi ni ratovali.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA