Srbiji pretili vraćanjem viza za EU! Bili smo stavljeni pred izbor: Vlada prelomila

Odluka Vlade doneta je 8. oktobra i kako se navodi, stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku Republike Srbije

  • 18

Vlada Republike Srbije donela je odluku o prestanku važenja Odluke o ukidanju viza za ulazak u Republiku Srbiji za državljane Islamske Republike Iran, objavljeno je u Službenom glasniku. Kako je za Telegraf.rs rekao šef srpske diplomatije Ivica Dačić, to je bio direktan zahtev EU. U suprotnom bi građanima Srbije vratili vize za putovanje u zemlje Šengenskog sporazuma.

Dačić i Skat zadovoljni zbog sastanaka održanih u Njujorku: Imamo podstrek za jačanje saradnje Srbije i SAD

Odluka Vlade doneta je 8. oktobra i kako se navodi, stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku Republike Srbije.

Tako su posle nešto više od godinu dana, Irancima ponovo potrebne vize za boravak u našoj zemlji.

Kako nam je objasnio Dačić, ova odluka je doneta, jer je jedan broj građana Irana na žalost zloupotrebio ukidanje viza.

Migranti - Foto: A. Nalbantjan

Međutim, Iran, kao jedna od vodećih zemalja islamskog sveta je bitan saveznik u borbi za očuvanje Kosova i Metohije u pravnom sistemu Srbije, pošto nisu priznali jednostranoproglašenu nezavisnost ove pokrajine.

S tim u vezi, pitali smo Dačića, da li će odluka Vlade Srbije uticati na saradnju sa zvaničnim Teheranom.

- Iran je prijateljska zemlja i nastavićemo našu međusobnu podršku - rekao nam je Dačić, odbacivši bilo kakve spekulacije o uskraćenju podrške našoj borbi za KiM.

Dačić - Foto: Vladimir Milovanović

Tome u prilog govori i sasatanak predsednice Narodne skupštine Maje Gojković sa predsednikom Islamske konsultativne skupštine Islamske Republike Irana Alijem Laridžanijem, koji je ponovio podršku Irana teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije i napomenuo da Iran podržava dijalog između Beograda i Prištine.

Inače, Ministarstva spoljnih poslova Srbije i Irana usaglašavaju tekst sporazuma o readmisiji, čime će se stvoriti pravni osnov za vraćanje onih koji su zloupotrebili bezvizni režim između dve zemlje, izjavio je nedavno potpredsednik Vlade Srbije Rasim Ljajić.

M. Ivas (marko.ivas@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Igor

    10. oktobar 2018 | 21:43

    Molim vladu Srbije da odustane vec jednom od ulaska u Evropsku uniju!

  • dusko

    10. oktobar 2018 | 19:48

    strasno je sto nas eu ucenjuje stalno i sada se plasim da nas eu ponovo neuslovi da rusiji nametnemo sankcije inace vracaju nam vize a mogu to da urade mislim neznam sta sve srbija nije uradila i opet srbija kriva za sve boze sacuvaj takve eu prijatelje

  • Imenjak

    10. oktobar 2018 | 17:59

    Bravo cuvajte nasu decu i nejac to je interes

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA