Duel na sednici beogradskog parlamenta: Koji scenario priređuje "Savez za silovanje", a ko bi pred odbornicima trebalo da referiše

Oštra rasprava Vesića i Đilasa

  • 8

Odbornička grupa opozicionog Savez za Srbiju zatražila je danas da se na sednici Skupštine Beograda raspravlja i o bezbednosti u gradu, što je zamenik gradonačelnika Goran Vesić ocenio kao pokušaj da se skrene pažnju javnosti na druge teme umesto da se priča o onome što je najvažnija stvar - kako se troši novac građana.

Oštar start na sednici Skupštine grada Beograda: Letele opomene, isključivani mikrofoni, odbornici pravili "cirkus"

Vesić je istakao da ne postoji važnija odluka u Skupštini grada od budžeta i rebalansa budžeta i dodao da je skandalozno da se svaki put kada se raspravlja o tome i drugim važnim odlukama dešava "isti scenario koji priređuje Savez za silovanje".

- Svaki put pokušavaju da skrenu pažnju javnosti na druge teme, umesto da pričamo o onome što je najvažnija stvar, a to je kako se troši novac građana Beograda - rekao je Vesić novinarima u Skupštini grada.

Vesić na sednici Skupštine grada - Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

On je istakao da ne postoji veće ugrožavanje bezbednosti Srbije od onoga što rade bivši ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić i bivši načelnik Generalštaba Zdravko Ponoš.Vesić je pokazao fotografije iz Hongkonga na kojima se nalaze Jeremić i Ponoš sa, kako je dodao, biznismenom Hojt Jijem, koji je u SAD već više meseci u zatvoru i koji je nedavno optužen za ilegalnu trgovinu oružjem.

- Moje pitanje je šta rade bivši ministar spoljnih poslova Srbije i bivši načelnik Generalštaba srpske vojske s međunarodnim kriminalcem koji je optužen za šverc oružja? 'Ajde što je tu Nikola Jovanović, to mogu da razumem, on nije bio važan šraf u tom režimu, ali šta rade njih dvojica - rekao je Vesić i nastavio:

- Kada pričamo o ugrožavanju bezbednosti zemlje, onda treba da pričamo šta oni rade s međunarodnom bandom. Da se bivši načelnik generalštaba američke vojske slika negde s nekim međunarodnim banditom koji švercuje oružje, ja mislim da bi to bila glavna tema u svim američkim medijima. I bila bi sigurno, i zaslužuje da bude, ali ovde je nema.

Odbornici Saveza za Srbiju zatražili su da se na današnjoj sednici razgovara i o stanju bezbednosti u gradu.

Šef te odborničke grupe Dragan Ðilas rekao je da je 2010. godine Ivica Dačić, kao ministar unutrašnjih poslova Srbije, za istom govornicom govorio o bezbednosti u gradu i dao podatke, i da su s njim imali prilike da razgovaraju odbornici i vlasti i opozicije.

- Ne vidim zaista šta bi bio problem da se danas uradi opet tako nešto isto i da građani Beograda dobiju informacije od nadležnih šta se radi na tim stvarima. Mislim da je bezbednost u gradu važna tema oko koje treba da se ujedinimo - istakao je Ðilas.

Đilas i Borko Stefanović na sednici Skupštine grada - Foto: Marko Jovanović

Šef odborničke grupe Pokret slobodni građani-Građanski blok 381 Rade Veljanovski ocenio je da je u Skupštini grada došlo do potpune opstrukcije rada.

Pokazao je disk koji je, kako je rekao, odbornicima Skupštine grada stigao sinoć oko osam sati, a na kome je oko 2.000 stranica rebalansa budžeta, planovi rada 20 javnih komunalnih preduzeća u Beogradu i upitao ko je mogao od sinoć od osam sati do danas da pročita toliko stranica i pripremi se za normalnu raspravu?

- Očigledno se radi o tome da ili ljudi koji vode Grad nisu u stanju da obezbede normalan rad Skupštine grada, ili, mislim, da se pre može reći da se radi o namernoj opstrukciji - rekao je Veljanovski.

Na to je Vesić rekao da se tih 2.000 stranica odnosi na rebalans budžeta koji je odbornicima dostavljen pre sedam dana.

- Osnovni dokument o kome mi danas raspravljamo jeste rebalnas budžeta, a on je dostavljen odbornicima pre sedam dana i svi su ga dobili u skladu s Poslovnikom, na vreme. Ono što je stiglo sinoć, to su programi poslovanja javnih preduzeća, a njih možete lako da pročitate jer za svaki taj program poslovanja imate rezime, jer tu, u stvari, samo pratite ono što se menja u odnosu na prethodni program - pojasnio je Vesić.

PRIHODI VEĆI ZA DVE MILIJARDE DINARA

Obrazlažući predlog rebalanca beogradskog budžeta, zamenik gradonačelnika Goran Vesić rekao je da su prihodi grada veći su za oko dve milijarde dinara od planiranih i da će predviđenim rebalansom iznositi 105,8 milijardi, umesto 103,7 milijardi dinara.

Vesić je odobrnicima rekao da je osnovni budžet uvek niži od rebalansa, jer nadležni sada konzervativno planiraju i odnose se odgovorno prema prihodima, što, kaže, nije bio slučaj 2009. godine, kada je osnovni budžet predvideo 71 milijardu dinara, a rebalasn 67 milijardi dinara.

Podvukao je da su prihodi veći zahvaljujući porezu na zarade, gde je povećanje oko 869 miliona dinara, što, kaže, jasno govori da u gradu ima više zaposlenih i veće su plate.

Takođe, naveo je da su prihodi od doprinosa za uređenje građevinskog zemljišta povećani za oko milijardu dinara.

- Činjenica da doprinosi rastu govori da se izdaje više građevinskih dozvola, da se u Beogradu gradi - rekao je Vesić.

Vesić na sednici Skupštine grada - Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

U tom smislu, istakao je da je Beograd prošle godine izdao građevinske dozvole za više od milion kvadrata i dodao da će ove godine, ako se trend nastavi, ta brojka biti premašena, pa se mogu očekivati još veći prihodi po osnovu doprinosa za gradsko građevinsko zemljište.

Prihodi su veći i zbog veće dobiti gradskih preduzeća, koja se delom preliva u gradsku kasu.

Vesić je istakao da je budžet realan i restriktivan, ali i u uravnotežen.

To, kaže, nije lako, jer nas sledeće godine čekaju projekti o kojima građani sanjaju decenijama, poput novog mosta preko Save, tunela od Karađorđeve do Bulevara Despota Stefana, topčiderskog tunela.

- Zahvaljujući većim prihodima, povećaće se i neki reshodi, a jedno od najvećih povećanja je za socijalnu zaštitu - napomenuo je Vesić.

Prema njegovim rečima, budžet za socijalnu zaštitu predviđen rebalansom je oko šest i po milijardi dinara, što je povećanje za oko 1,1 milijardu, odnosno za oko 21, 97 odsto.

Istakao je i da se rebalansom predviđa 1,26 milijardi dinara, delom za subvencije za vrtiće, a delom za vraćanje dugova po tužbama roditelja, kojima je, kaže, od 2008. do 2012. godine nezakovinito naplaćivan vrtić više nego što je trebalo.

Takođe, dodatnih 30 miliona dinara za isplatu porodiljama.

Tvrdi da grad troši ono što ima, ne zadužuje se kao prethodna vlast, i podsetio da je dug zatečen 2013. godine bio 1,2 milijarde evra.

- Imamo veće prihode, ne razbacujemo se parama, vratili smo za šest godina skoro 600 milona evra. Možete misliti šta je sve moglo da se izgradi za te pare. Uspeli smo da vratimo deo duga, a da zadržimo finansijsku stabilnost - rekao je Vesić.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mirko

    11. oktobar 2018 | 14:11

    Zaista mislim da nekim ljudima nije mesto u Skupstini, jer je njihova opstrukcija rada za dobrobit gradjana vise nego ocigledna

  • Isko

    11. oktobar 2018 | 14:12

    Savez za Srbiju ima za cilj samo da opstruise ljude koji rade u korist gradjana, jer nista drugo ne umeju da rade!!!

  • Mirko

    11. oktobar 2018 | 14:11

    Odbornici opozicije koriste govornicu za širenje mržnje i pretnji.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA