Ko je pričao o novim izborima, ko došao nepozvan, a ko nije imao gde da sedne? Evo kako je izgledao sastanak predstavnika opozicije

- Današnji sastanak prvi u nizu svih onih koji su zaista protiv vlasti i da je to važna slika koja se šalje - izjavio je Dragan Đilas

  • 2

Predstavnici opozicije održali su danas u Narodnoj skupštini sastanak pod nazivom "Kako do poštenih izbora", a predlozi koji su izneti kretali su se od formiranja radne grupe opozicionih stranaka i udruženja, koja bi se bavila "uslovima za slobodne izbore", izmena i dopuna zakona o narodnim poslanicima i lokalnim izborima, do bojkota izbora.

Da se u nedelju održe izbori samo 3 opcije bi ušle u parlament: SNS-u više glasova nego svima ostalima zajedno

Skupu su prisustvovali funkcioneri Saveza za Srbiju Dragan Ðilas, Boško Obradović, Zoran Lutovac, predsednik Nove stranke Zoran Živković, predsednik DS S Miloš Jovanović, predsednik PSG Saša Janković, i drugi predsednici stranaka, samostalni poslanici, predstavnici različitih udruženja, pokreta i sindikata.

Ðilas je naveo da je današnji sastanak prvi sastanak svih onih koji su zaista protiv vlasti i da je to važna slika koja se šalje, jer će, kaže, građani shvatiti da mogu da se dogovore, bez obzira na razlike i međusobne kritike po pitanju osnovnih demokratskih vrednosti.

- Najvažnije je da formiramo to radno telo koje će imati niz zahteva i mera - rekao je Ðilas.

On je dodao da je u grupi onih koji smatraju da na izbore ne treba izaći ako nema nikakvih uslova, ali i da se slaže sa argumetnima Živkovića koji je upitao - a šta posle bojkota.

Ðilas je naveo da je današnji sastanak prvi sastanak svih onih koji su zaista protiv vlasti i da je to važna slika koja se šalje-Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Opozicija, kaže, treba da se fokusira na situacije koje se dešavaju u izbornom danu, ali i na slobodu medija.

Ðilas je rekao da se, kako sada stvari stoje, na RTS-u mogu pojaviti samo ako se zajedno prijave da učestvuju u “Slagalici”, kao i da je situacija danas drugačija nego 90-tih kada su postojale tri novine i jedna televizija.

I Saša Janković je bio za formiranje radne grupe koja bi formulisala dve grupe zahteva koji bi se ticali promene izbornih propisa, i slobode medija.

Borko Stefanović veruje da niko od njih neće pristati na “fikciju” slobodnih izbora, te da moraju biti spremni i na vanskupštinske i vaninstitucionalne mere.

Borko Stefanović veruje da niko od njih neće pristati na “fikciju” slobodnih izbora, te da moraju biti spremni i na vanskupštinske i vaninstitucionalne mere-Foto: Tanjug/Tanja Valic

Lider Nove stranke rekao je da će imati razumevanje za ideju bojkota izbora, ako mu neko kaže “šta se radi sutra (posle izbora)”.

- Bojkot je bežanje. Neke stranke su bojkotovale izbore i rezultat je ništa - podsetio je Živković.

Borislav Novaković iz Narodne stranke pak smatra da treba ozbiljno razmisliti o bojkotu izbora.

- Sramota je da oni koji dolaze iz Evrope konstatuju napredak, a prećutkuje se činjenica da nazadujemo u domenu medija i vladavine prava - rekao je Novaković.

Poslanik Nove Srbije - Pokret za spas Srbije Ðorđe Vukadinović takođe misli da treba "apelovati na važne spoljne faktore", ali ističe da se pre toga moraju izboriti oni sami, a da to nije nimalo lako.

Treba "apelovati na važne spoljne faktore, ali se pre toga moramo izboriti mi sami, a to nije nimalo lako-Foto: Marko Todorović

Predsednik DSS Milos Jovanović smatra da je prerano pominjati bojkot ili proteste, a veruje da treba promeniti Zakon o narodnim poslanicima i uputiti zahteve medijima.

Inače, Saša Janković je poslednji došao na skup, sa petoro saradnika, kada su sva mesta bila zauzeta.

Mesto mu je oslobodio poslanik DS Dejan Nikollić, ali Janković nije hteo da sedne, već je sa svojim partnerima iz Građanskog bloka 381 nastavio da stoji neko vreme i sačeka da se oslobode mesta za sve njih.

Janković je sa partnerima na kraju seo pored Ðilasa, pošto su prethodno sa tih mesta zbog predsednika PSG ustali predstavnici Saveza za Srbiju, Levice Srbije, SDS, među kojima su bili i Marko Ðurišić i Dušan Petrović.

Saša Janković je poslednji došao na skup, sa petoro saradnika, kada su sva mesta bila zauzeta-Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Posle debate učesnika, samostalna poslanica koja je vodila skup Marinika Tepić je proglasila pauzu, a onda se javio Ðorđo Žujović iz LDP-a koji, kaže, nije bio pozvan na sastanak, pitavši da li je problem da ga saslušaju.

- Ja ću ti reći da je problem zato što niste opozicija, prema tome nemoj ovde da praviš problem…čekaj, je l'' si ti opozicija, kome si ti opozicija? Nama? - upitao ga je Boško Obradović, a Žujović je odogvorio da učestvuje na svim izborima protiv SNS i da ima pravo nešto da kaže.

Žujović je ipak govorio, ali ga je saslušalo samo nekoliko učesnika skupa, među kojima je bio Jovanović iz DS S.

Član Predsedništva Liberalno-demokratske partije (LDP) Ðorđo Žujović kaže da su mu oni koji sopstvenu frustriranost predstavljaju kao opozicioni program danas onemogućili da govori na skupu opozicije u Narodnoj skupštini, na kojem je bilo reči o stvaranju uslova za poštene izbore.

- Onemogućeno mi je da govorim ispred LDP na samom skupu, gde sam uvredama dočekan od onih koji tek što su pobegli sa Vučićeve liste i danas svoju opozicionu frustriranost predstavljaju kao program opozicije. Nisu oni mene uvredili, ponizili su sebe i pokazali nevaspitanje i drskost - rekao je on.

Član Predsedništva Liberalno-demokratske partije (LDP) Ðorđo ŽujovićPrintskrin: Youtube/ LDP

Za razliku od njih, nikada nisam bio po Vučićevim listama, ćoškovima njegovih kancelarija, molio za funkciju ili položaj, naveo je funkcioner LDP i dodao da nije on taj koji je bio ministar ili Ombdusman Aleksandra Vučića.

- Ali sam zato ja onaj koji se na ulici suprotstavlja fašistima, dok oni sede na besmislenim sastancima i nariču nad svojom sudbinom. Zato smo mi oni kojima su paljene prostorije i stanovi, čiji su članovi prebijani, čije porodice i decu i dan-danas čuva policija - poručio je on i naglasio da se, kada se kaže „Vučićeva opozicija“, na njih misli i da to treba svi da znaju.

- Na one koji svojim načinom vođenja politike, nezrelošću i glupošću dozvoljavaju da vlada Srpska napredna stranka - ocenio je Žujović.

On je u pisanoj izjavi naveo da je pražavajuće da na sastanku koji su održali "oni koji su direktno osnovali SNS ne može da se razgovara o politici i idejama" već se, kaže, na okruglom stolu, prema njegovoj oceni, iznose stavovi koji su u neskladu sa vremenom i prostorom u kojem se učesnici nalaze.

VIDEO: Polemika Vesića i Đilasa na konstitutivnoj sednici Skupštine grada

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Beli listić

    12. oktobar 2018 | 18:45

    O kakvim izborima ovi pričaju? Zar to nije tek za dve godine? Dotle će se oni posvađati oko budućeg plena to vam potpisujem.

  • bole

    12. oktobar 2018 | 20:04

    Alaj smo se sastali bećari.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA