≫ 

Ovo je jezivi plan ISIS-a za izazivanje krvoprolića na Kosovu: Razornim eksplozivom planiran udar na crkvu Svetog Dimitrija u Kosovskoj Mitrovici

Cilj terorista je bio da se osim velikog broja žrtava, u građane uvuku strah i panika, dok bi se napadom na svetinju uneo nemir među vernike i sveštenstvo

  • 2

Tragom optužnice kosovskog tužilaštva, gde se navodi da je šestočlana grupa terorista planirala napade na srpske svetinje na Kosovu, došlo se do saznanja da je pomenuta grupa bila na radaru sprskih bezbednosnih službi, kao i na koji način su napadi pripremani.

Tači bi i priznanje Kosova i članstvo u UN: Nada se konačnom dogovoru sa Srbijom do sledećeg proleća? (VIDEO)

Ova grupa uhapšena je novembra 2016. godine, a njeni članovi bili su: Bujar Behrami, Rešim Kastrati, Gramos Šabani, Albert Adamej, Leotrim Musliju I Edona Haliti.

Osim srpskih službi, i strane službe bezbednosti – pre svega Nemačka – bile su upoznate sa planovima albanskih džihadista da napadnu popularne ugostiteljske objekte u Gračanici i crkvu Svetog Dimitrija u Kosovskoj Mitrovici.

Cilj terorista je bio da se udarom na mesta gde se okupljaju mladi, osim velikog broja žrtava, u građane uvuku strah i panika, dok bi se napadom na svetinju uneo nemir među vernike i sveštenstvo.

Srpske i strane službe bezbednosti bile su upoznate sa planovima albanskih džihadista da napadnu popularne ugostiteljske objekte u Gračanici-Foto: A. Nalbantjan

U napadima na srpske mete teroristička grupa je, prema podacima naših bezbednosnih službi, trebalo da koristi eksploziv velike razorne moći, 80 puta jači nego TNT koji je ranije korišćen u akcijama u Briselu.

Taj eksploziv izrađuje se u kućnoj radionici uz pomoć sastojaka koji su dostupni u slobodnoj prodaji u apotekama. Ovaj eksploziv grupa je trebalo da koristi za napade na KiM, u Makedoniji i Albaniji.

- Grupa je u komunikaciji koristila neregistrovane telefone sa pripejd karticama, kao i aplikaciju "Snepčet" za razmenu poruka, koje se same brišu - izjavio je dobro upućeni izvor za Blic.

Kako se saznaje, pripreman je još jedan napad, koji je sprečen od strane službi bezbednosti, a trebalo je da ga izvede "hemičar" Kenan Pljakaj, džihadista sa KiM, koji je obezbedio eksploziv za izraelske navijače.

Prema saznanjima službi, planiran je napad na crkvu Svetog Dimitrija u Kosovskoj Mitrovici-Foto: Wikipedia/Tiia Monto

On je bio zadužen za pripremu otrovne supstance kojom je trebalo da bude zatrovan rezervoar vode u gračaničkom jezeru Badovac, 2015. godine.

Prema istim izvorima terorističke akcije planirane su i za Božić 2017. godine u Kosovskoj Mitrovici i Skoplju, a plan je bio da se napad izvrši eksplozivom koji bi do mesta napada trebalo da bude dostavljen dronovima.

Pre hapšenja pomenute grupe, službe bezbednosti pratile su povezivanje džihadista sa Kosova i iz Albanije, a kao ključni akteri identifikovani su pojedini bivši pripadnici albanske vojske i njihovih službi bezbednosti.

Pomoćnik direktora Kancelarije za KiM, Petar Petković, upozorio je da na Kosovu i Metohiji postoje strukture koje ozbiljno rade na stvaranju terorističkih baza sa ciljem izazivanja potresa u srpskim sredinama i šire.

Pomoćnik direktora Kancelarije za KiM, Petar Petković, upozorio je da na Kosovu i Metohiji postoje strukture koje ozbiljno rade na stvaranju terorističkih baza-Foto: Tanjug/Dejan Simićević

- Od 1999. godine albanski narod na KiM verski radikalizovan i da tome svedoči činjenica da se na KiM južno od Ibra od 1999. do danas izgradilo više od 900 džamija. Dakle, reč je o jednom scenariju koji je trebalo da podseća na onaj iz 17. marta 2004. godine - rekao je Petković gostujući na Pinku.

Kazao je da Albanci na KiM planiraju naredne nedelje da uvrste u dnevni red kosovske skupštine u Prištini set zakona koji se odnosi na formiranje tzv. vojska Kosova, ali ne pod tim nazivom.

- Šta će tamo vojska Kosova, kada tamo već postoji Kfor, osim da upada na sever i da se ponaša neprijateljski prema srpskom narodu. Ta vrsta provokacije (u kosovskoj skupštini) očekuje se sledeće nedelje i pokazuje da su Albanci nevrozni i da pokusavaju na sve nacicne da izazovu neku rekaciju Srbije, kao što je bio nedavni upad na Gazivode - rekao je Petković i naglasio da je Kačanik od strane Njujork tajmsa bio proglašen za prestonicu vehabizma, dok je u izveštaju Stejt departmenta navedeno da je 400 Albanca sa KiM otišlo da ratuje na strani ISIS-a u Siriji.

VIDEO: Vojska Srbije spremna da izvrši naređenja Aleksandra Vučića

VIDEO: Tači prolazi kroz Sever Kosova

(Telegraf.rs/Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Misljenje

    13. oktobar 2018 | 18:29

    Zanimljivo! Bez obzira dal je lat ili istina Kfor mora biti spreman za eventualni haos ali vojska Srbije mora biti visoko u pripravnosti ako Kfor ne intervenise. Verovatno od toga nece biti nista da akcije nece ni biti ali za svaki slucaj borbena gotovost morq ponovo biti na najvisi nivo.

  • Ajduk

    13. oktobar 2018 | 18:18

    Neka pokusaju da napadnu .To ce da im bude zadnji dan u zivotu .Sta misle ,da se SRBI plase usranih gmizavaca .Smrdici gotovi ste !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA