≫ 

Makron potisnuo Merkelovu: Da li Francuska seče "kosovski čvor"?

Koliko je pozicija Merkelove oslabila, kako unutar same stranke, Nemačke pa i u EU, i da li će Makron od nje preuzeti palicu za rasplet kosovskog čvora?

  • 4

Da li predsednik Francuske Emanuel Makron postaje glavni lider u EU, i da li iz "zauzetih ruku" nemačke kancelarke Angele Merkel preuzima štafetu za rešavanje kosovskog problema u ime Evropske unije?

Merkelova neumoljiva! EU traži da prihvati rešenje za Kosovo iz Beograda, ona odbija

Ovaj zaključak bi mogao da se nametne kao logičan u svetlu nedavnog susreta Makrona sa potpredsednikom Srbije Ivicom Dačićem, predsednikom Kosova Hašimom Tačijem, ali i Albanije Edijem Ramom na samitu Frankofonije u Jerevanu, ali i najavljenog sastanka svetskih lidera u Parizu povodom obeležavanja 100 godina od završetka Velikog rata 11. novembra.

Naime, posle prijema Kosova u Međunarodnu organizaciju Frankofonije, predsednik privremenih kosovskih institucija Hašim Tači izneo je tvrdnje da je dobio podršku francuskog predsednika Emanuela Makrona da Beograd i Priština što pre postignu obavezujući sporazum, sa "realnom mogućnošću korekcije granice".

Sličnu tezu obelodanio je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić posle posete Parizu u julu ove godine, kada je dobio podršku u pronalaženju kompromisnog rešenja sa Albancima na Kosovu i izjavio da u svemu tome očekuje značajnu ulogu Francuske i EU.

Koliko je pozicija Merkelove oslabila, kako unutar same stranke, Nemačke pa i u EU, i da li će Makron od nje preuzeti palicu za rasplet kosovskog čvora?

Foto: Medija centar Beograd

Dragan Đukanović iz Centra za spoljnu politiku za Telegraf.rs kaže da stoji da Merkelova sprema svoje političke naslednike da vrlo brzo, ako ne i krajem mandata, preuzmu vođenje stranke, ako ne i države.

- Istina je da joj popularnost slabi poslednjih par meseci, ali Hrišćanskosocijalna unija i Socijaldemokratska partija u ovom trenutku predstavljaju većinu unutar Nemačke, iako dolazi do jačanja desnih tendencija i Aletrantive za Nemačku (AFD). Nemačka je vodeća država EU, ona teži da ostvari partnerstvo sa Italijom i Francuskom, ali njen primat kao najrazvijene države unutar EU se nikako ne može dovesti u pitanje - smatra Đukanović i dodaje da je pitanje i Makronova politička sudbina nakon sledećih izbora u Francuskoj.

Prema rečima Đukanovića, i Makron se suočava sa određenim problemima i izvesnim padom unutrašnje popularnosti.

- Ipak, veoma je značajno kada neki od evropskih lidera velikih zemalja pokaže spremnost da pomogne državama Zapadnog Balkana. Mislim da je taj sastanak koji je najavljen za 100 godina završetka Prvog svetskog rata veoma važan, jer može na određeni način da doprinese ubrzanju nekih procesa na Balkanu i da dovede do toga da se odnosi ovde srede. Makron u tom smislu može da samo doprinese rešenju problema, jer se proces vodi iza, na nivou EU. U svakom slučaju bitna je inicijativa, koja je verovatno podržana i koordinirana unutar EU, pa i sa samom Merkelovom. Ona je apsolutno za to da se to pitanje reši što pre, ali je prerano pričati o razgraničenju i korekcijama granice jer treba sačekati još neku rundu razgovora - navodi naš sagovornik.

Karijerni diplomata Zoran Milivojević navodi da Makron ne preuzima ništa, već se radi o tome da je kancelarka Merkel očigledno u političkim poteškoćama, te da je Francuska sada vodeća zemlja EU i to iz dva razloga.

Foto: A. Nalbantjan

- Prvo, Francuska je stalna članica Saveta bezbednosti i jedina je nuklerana sila, dakle glavna vojna sila u EU pošto Velika Britanija izlazi iz Unije. Prema tome, Makron je u ulozi glavnog čoveka u EU, te Francuska igra vodeću ulogu i diktira politiku EU na spoljnom planu, a on sam kao mlad lider ima ambiciju da otadžbinu vrati na poziciju koju je imala za vreme npr. Šarla de Gola - objašnjava Milivojević i naglašava da se Merkelovoj sa druge strane politička snaga iscrpela, što su pokazali i poslednji izbori nakon kojih je ušla u koaliciju sa demokratama.

Pokazalo se, kako dodaje naš diplomata, da njena stranka slabi na račun uspeha i uzdizanja Alternative za Nemačku.

- Merkelova je politička zvezda na silaznoj liniji, koja ima poteškoća da održi primat i punu kontrolu u političkim kretanjima u samoj Nemačkoj, a današnji izbori u Bavarskoj su test za nju i sve one koji su nezadovoljni politikom prema migrantima. Uspon desnice je izražen, i činjenica je da su političke karte podeljene i da više ne diktira Merkelova, sad diktiraju i drugi - ističe Milivojević.

Međutim, sve ovo ne važi za KiM, jer, prema njemu, ovo pitanje nalazi se u rukama SAD i Rusije.

- Promena američke politike prema Srbiji i neuspeh EU u postizanju rezultata, dovela su do toga da ova dva ključna svetska faktora uzmu stvar u svoje ruke, pa tek onda dolaze drugi - zaključak je Milivojevića, koji je siguran da će i 11. novembra u Parizu biti prisutni Vučić i Tači, a možda i Donald Tramp, te da će se ta prilika iskoristiti za razgovor o Kosovu.

Baš kao i prilikom dolaska ruskog predsednika Vladimira Putina u Beograd u januaru sledeće godine.

VIDEO: Tači prolazi kroz Sever Kosova

VIDEO: Dolazak Tačija na novu rundu pregovora u Briselu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • slađa

    14. oktobar 2018 | 15:26

    Bilo bi dobro da evropski lideri konačno prestanu da treniraju svoje političke veštine na Srbiji i njenim građanima. Ako nemaju većih problema, a imaju, u svojim zemljama, neka se bave time a ne samo Srbijom i KiM. Na Kosovu su podržali sve ono protiv čega se bore u svojoj kući, u svom dvorištu. I dodatno su bombardovali 1999. godine. Zeman im je lepo i definitivno rekao istinu. Kao rezultat stvorili su disfunkcionalni protektorat, zaštitili gnezdo terorističke OVK i ne dozvoljavaju Srbiji da vojno, policijski i ekonomski zaštiti Srbe, imovinu, crkve i manastire na KiM u skladu sa rezolucijom 1244. Pošto nisu spremni na fer ponašanje,bar ispunjavanje Briselskog sporazuma za početak, Srbija može samo da im poželi iste teškoće kakve su oni svim građanima Srbije priređivali sve ovo vreme po ovom pitanju.

  • brana

    14. oktobar 2018 | 15:00

    Da nam ga ne seku Francuzi,nismo ni mi njima nista sekli pa ne moraju ni oni nama!

  • Crevo na benziskoj pumpi

    14. oktobar 2018 | 15:23

    Jel hocete i neku jos muzicku zelju!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA