≫ 

Predsednik Češke: Bombardovanje SRJ bilo je greška, ne treba sada tražiti alibi da se ono opravda

Zeman je komentarisao izjavu generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga da je vojna alijansa bombardovala SRJ da bi zaštitila civile i zaustavila Miloševićev režim

  • 10

Češki predsednik Miloš Zeman izjavio je da je bombardovanje SR Jugoslavije bilo greška, te da sada ne treba tražiti alibi da bi se ta greška opravdala.

Zeman naložio da se ispita da li je ruski špijun otrovan "novičokom" koji je došao iz Češke

Komentarišući izjavu generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenbedrga tokom nedavne posete Beogradu da je vojna alijansa bombardovala SRJ da bi zaštitila civile i zaustavila Miloševićev režim, Zeman je za češki portal parlamentnilisty.cz rekao:

- Mislim da je taj rat bio velika greška i ne bi trebalo da sada tražimo alibi da tu grešku opravdamo.

U vreme NATO bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije Zeman je bio premijer Češke, a 2014. godine rekao je da je ta zemlja bila poslednja članica Alijanse koja se saglasila s bombardovanjem i to pod uslovom da se akcija tiče isključivo vojnih objekata, ali da taj uslov nije ispunjen.

- Češka vlada je bila poslednja koja se sa tim složila, uslov za saglasnost bio je da će se gađati isključivo vojni objekti. Obećali su da će to ispuniti, ali taj uslov nije bio ispunjen - rekao je tada Zeman.

VIDEO: Na današnji dan NATO je bombardovao kinesku ambasadu

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tt

    14. oktobar 2018 | 10:08

    Koje opravdanje je sto je NATO 1999. bombardovao skoro celu hemijsku industriju u Srbiji ( cak i u velikim gradovima, stotinama kilometara daleko od sukoba na Kosovu). Ako znamo da su produkti tog unistavanja dospeli u vazduh, vodu, zemlju i usli i u lanac ishrane i da, zbog stetnosti po zdravlje i zivote civilnog stanovnistva i stete po zivotnu sredinu, hemijska industriju ne sme da bude legitiman vojni cilj, dakle da li je NATO te 1999. protiv Srbije i njenog stanovnistva vodio i hemijski rat i da li bi se on mogao kvalifikovati kao zlocin? Molim odgovor strucnjaka.

  • Kohezija

    14. oktobar 2018 | 10:33

    Doce vreme kad će englezi, ameri i svi drugi platiti jednom šta su napravili!hrvati isto što su slavili i dali vazduzni prostor za avione, a to im niko ne govori to je čista agresija ali polako doce vreme.

  • Titty Mcboob

    14. oktobar 2018 | 11:40

    Odlicno i sta sada Gospodine predsednice da vam se zahvalimo sto ste ipak podrzali bombardovanje i trovanje zemlje naroda, vode, i ubijanje nevinih civila? Dobro ste se setili nakon svih ovih godina

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA