≫ 

Nisi ti tu, ambasadore, da ispravljaš novinare: Vučić o Skatovoj izjavi da je Kosovo suverena država

- To je njihovo pravo, oni su velika sila, ali i naše pravo je da pred svima i velikim silama, branimo naš stav - rekao je predsednik Srbije

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, komentarisao je danas izjavu ambasadora SAD u Beogradu, Kajla Skata, da je Kosovo suverena država, i poručio da je predstavnik Vlade trebalo da reaguje.

Kosovo jeste takozvano, a Srbija nije kolonija: Vulin odgovorio ambasadoru SAD Skatu

- Mislim da je predstavnik Vlade trebalo da reaguje na tu izjavu. Nisi ti tu, ambasadore, da ispravljaš novinare - rekao je Vučić i poručio da bi bilo lepo da je Skat ukazao malo više poštovanja prema zemlji domaćina.

- To je njihovo pravo, oni su velika sila, ali i naše pravo je da i pred velikim silama branimo naš stav - rekao je predsednik Srbije.

On je rekao da nije bio prisutan kada je ambasador Skat to izjavio, da jeste, prvi bi reagovao umerenom izjavom, ali ne bi svakako prećutao.

- Što pregovaju ako su to sve suverene vlade nezavisnih država, što pričaju sa Srbijom - pitao je on i podsetio da nije reč o novom stavu američke administracije i da je zato mnogo skeptičniji po pitanju stavova Vašingtona prema Kosovu i Metohiji nego ministar Dačić.

Nisi ti tu, ambasadore, da ispravljaš novinare, poručio je Aleksandar Vučić reagujući na izjavu Kajla Skata o Kosovu-Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Ipak, kaže, reč je o velikoj sili, sa kojom moramo da razgovaramo.

Kako god, ostaje pitanje, smatra Vučić, zašto uopšte onda promoteri Kosova kao suverene države pregovaraju sa Srbijom, zašto od Srbije traže utočište u UN, ako je reč o pravoj vladi i suverenoj državi, te konstatovao da nam, očito, slede veliki problemi i izazovi, poput najave mogućnosti formiranja vojske Kosova.

- Zašto i na osnovu koje rezolucije, kog međunarodno pravnog dokumenta formirate vojsku Kosova? Ne valjda na osnovu nekog unutrašnjeg akta takozvanog Kosova? Na osnovu neke rezolucije UN? Briselskog sporazuma? Gde to piše? Nigde - rekao je srpski predsednik.

Zašto uopšte onda promoteri Kosova kao suverene države pregovaraju sa Srbijom, zašto od Srbije traže utočište u UN, ako je reč o pravoj vladi i suverenoj državi-Foto: Tviter@MajaEUspox

Reč je o pravnom nasilju, posle kojeg, ističe, sledi i fizičko i to je ono što nas brine.

- Kod nas niko ne leti naglavačke, ali bi dobio propisan odgovor, baš onako kako on štiti ineterese SAD, tako bi dobio i on, pristojan, odmeren, odgovoran odgovor iz ugla interesa Srbije - rekao je Vučić na pitanje da li bi "Skot "leteo" da je on bio prisutan.

Predsednik se zahvalio patrijarhu srpskom Irineju na podršci i rekao da će nastaviti da se bori za Kosovo.

- To su koliko lepe, toliko i veoma obavezujuće reci, veoma važne i veoma obavezujuće i boriću se za interese našeg naroda na KiM svim srcem i svom snagom, kao što sam se i do sada borio - rekao je Vucić novinarima u Beogradu.

Predsednik se zahvalio patrijarhu srpskom Irineju na podršci i rekao da će nastaviti da se bori za Kosovo-Foto: TV Hram

Predsednik je naveo da ne može da zna da li će njegova borba za južnu pokrajinu uvek biti u saglasju sa nekim ljudima koji bi da sanjaju snove koji su nemogući, nerealni i istakao da će se boriti za Srbiju, za KiM i pre svega za interese i budućnost našeg naroda na Kosovu i Metohiji.

Na pitanje kako u odnosu na patrijarhovu vidi izjavu Vuka Jeremića da ga treba spreciti da se dogovori sa Prištinom oko Kosova, jer će, kazao je Jeremić, Vucić to kapitalizovati, predsednik je kazao da bi prvo on trebalo da odgovori na pitanje odakle mu pet miliona evra na računu, pa tek onda da deli lekcije o poštenju.

- Ja sam spreman da razgovaram svuda i sa svima. Termin "razgraničenje" znači da imamo granice između Srba i Albanaca, za koje mi danas ne znamo gde su, ni mi ni iko u svetu. Smatrao sam da je zarad našeg mira i budućnosti bolje da definišemo te granice, narod misli d aje bolje da budemo "ni na nebu ni na zemlji", a moje je da poštujem voju naroda - poručio je Vučić.

Termin "razgraničenje" znači da imamo granice između Srba i Albanaca, za koje mi danas ne znamo gde su, ni mi ni iko u svetu-Foto: Tanjug/AP

USKORO ĆE SE VIDETI KO LAŽE, A KO ISPUNJAVA OBEĆANO

Upitan da prokomentariše pojedine natpise u novinama, da je priča o subvencionisanim stanovima obična propaganda, predsednik je rekao da će se videti ko je šta pričao, a ko lagao.

Istakao je da će za samo mesec dana početi izgradnja stanova za pripadnike službi bezbednosti, a da će u svih sedam gradova radovi početi do maja.

- Za pripadnike vojske, policije, BIA, Odeljenja za izvršenje krivičnih sankcija, krećemo još ovog meseca sa izgradnjom u Vranju, Nišu, zatim slede Kraljevo, Kragujevac, Beograd, Novi Sad, Sremska Mitrovica, Požarevac, Leskovac, Prokuplje i Čačak - objasnio je on.

Za pripadnike vojske, policije, BIA, Odeljenja za izvršenje krivičnih sankcija, krećemo još ovog meseca sa izgradnjom stanova-Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Kazao je da umesto da neki pozdrave dobre stvari, kao što su smanjenje nezapsolenosti, javnog duga i slično, pokušavaju da te stvari pretvore u nešlo loše.

- Govorili su o sekretaru za kulturu u Beogradu, a u njihovo vreme nismo imali muzeje. Sve ono što ste ugasili, zatvorili, opljačkali neko danas podiže i daje građanima da mogu da koriste - poručio je on.

Vučić je kazao da ne ume da se bavi propagandom, i da se time, kao i lažima i neistinama bave njegovi protivnici.

Pozvao je sve, koji imaju pitanja da postave, jer je bio optužen da je navodno izbegao škakljiva pitanja, da dođu i pitaju ga šta god hoće, a on će odgovoriti, kao i do sada na svako pitanje.

TOMISLAV NIKOLIĆ ODLIČNO RADI SVOJ POSAO, OBAVIO NIZ VAŽNIH POSLOVA SA KINOM

Predsednik Srbije izjavio je da je Kancelarija za koordinaciju saradnje sa Ruskom Federacijom i NR Kinom koju vodi Tomislav Nikolić obavila važne poslove u vezi sa saradnjom sa najmnogoljudnijom zemljom sveta i da su njeni predstavnici i danas prisutni na samitu Kina plus 16 i rade svoj posao.

Kancelarija za koordinaciju saradnje sa Ruskom Federacijom i NR Kinom koju vodi Tomislav Nikolić obavila je važne poslove u vezi sa saradnjom sa najmnogoljudnijom zemljom-Foto: Vlada Srbije

Kada je reč o tome što Nikolić kao predstavnik te Kancelarije nije bio u Palati "Srbija" na samitu, rekao da su ljudi iz te Kancelarije bili sa njim prilikom nedavne posete Kini.

Kako je naveo, Kancelarija je obavila veliki i značajan posao kada je u pitanju pronalaženje strateškog partnera za RTB Bor, da su oni koji u njoj rade i danas ovde i upitao da li očekuju da se Nikolić pojavi na svakom skupu koji se dogodi i podvukao da ne vidi nikakav problem u bilo čemu.

Ponovio je da Nikolić odlično obavlja svoj posao, ali i kazao da bi voleo da čuje, da mu neko kaže, ima li ijedne oblasti u kojoj su stvari u zemlji bile bolje pre nego što su sada.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • iva

    16. oktobar 2018 | 12:15

    Kosovo je Srbija.

  • Mirko

    16. oktobar 2018 | 12:18

    Kajl Skot je povredio gostoprimstvo zemlje domaćina.

  • Verica

    16. oktobar 2018 | 12:18

    Dobro je da Vucic i dalje spominje razgranicenje sa Albancima i da nije odustao od te ideje uprkos preprekama na koje nailazi. Razgranicenje je jedino pravo resenje koje ako sprovedemo vise nikada necemo imati problema sa ALbancima

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA