≫ 

Hoti: Niko neće moći da zaustavi formiranje kosovske vojske

Priština, naime, pokušava da u parlamentu usvoji set od tri zakona o transformaciji kosovskih bezbednosnih u oružane snage

  • 63
Avdullah Hoti, Avdulah Hoti Printskrin: Youtube/Gazeta Express

Niko neće moći da zaustavi formiranje kosovske vojske, jer će to biti sprovedeno uz pomoć saveznika Prištine, NATO i EU, tvrdi zamenik predsednika najuticajnijeg opozicionog Demokratskog saveza Kosova, Avdulah Hoti, preneli su prištinski mediji.

Tači udario na Haradinaja zbog "Vojske Kosova"

Hoti je, povodom izjave predsednika Srbije, Aleksandra Vučića, da će formiranje kosovske vojske izazvati probleme i tenzije u regionu, rekao da će, suprotno tome, vojska Kosova obezbediti mir i stabilnost u regionu, kao i jačanje evroatlanske geopolitike.

Kako prenosi prištinska GazetaExpreš, Hoti smatra da su Vučićeve izjave "možda tačne", ali samo, kako kaže, "za one koji i dalje imaju drugačije pretenzije prema granicama i uzurpaciji teritorije".

- To je možda istina, ali samo za one kojima su pozivi za mir i stabilnost u regionu maska za ostvarivanje starih ambicija, izmenu granica na Balkanu i preuzimanje teritorije - rekao je Hoti.

Priština, naime, pokušava da u parlamentu usvoji set od tri zakona o transformaciji kosovskih bezbednosnih u oružane snage.

Pitanje transformacije KBS je jedino pitanje koje ujedinjuje kosovsku vlast i opoziciju, a vladini zakoni bi na dnevnom redu parlamenta trebalo da se nađu u četvrtak.

Opozicija, koja inače bojkotuje sednice parlamenta, najavila je da će u četvrtak doći na sednicu.

Vladin predlog seta zakona ima za cilj da zaobiđe ustav, na čemu insistira međunarodna zajednica, i omogući transformaciju KBS bez saglasnosti Srba i drugih pripadnika manjinskih zajednica na Kosovu.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA