Brže i lakše uklanjanje bespravnih objekata: Mihajlović u Skupštini najavila velike promene

- Menjamo zakone kako bismo išli u korak s vremenom i dostigli u tim oblastima evropske standarde - izjavila je Zorana Mihajlović

  • 5

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović izjavila je da će danas pred poslanicima Skupštine biti 10 zakona iz oblasti građevinarstva i saobraćaja čiji je cilj da se domaći propisi usklade sa standardima EU.

Crveni tepih i počasna garda za predsednika Austrije: Aleksandar Van der Belen stigao u dvodnevnu posetu Srbiji (FOTO)

Među zakonima će se, između ostalih, naći izmene Zakona o planiranju i izgradnji, Zakon o ozakonjenju objekata, novi Zakon o građevinskim proizvodima, kao i izmene Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju i zakona iz oblasti vazdušnog i vodnog saobraćaja.

- Menjamo zakone kako bismo išli u korak s vremenom i dostigli u tim oblastima evropske standarde. Imaćemo moderan transport i građevinarstvo - rekla je Mihajlovićeva novinarima pred početak sednice Skupštine Srbije.

Istakla je da se donosi potpuno novi Zakon o građevinskim proizvodima koji će prvi put regulisati kvalitet građevinskih proizvoda i napomenula da su zemlje u regionu odavno to uradile.

Istakla je da se donose izmene i dopune Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju koje će posebno regulisati taksi prevoz, pošto u Srbiji ima najmanje 17.000 taksista koji su sastavni deo transportnog sistema svakog grada.

Pred poslanicima će danas biti 10 zakona iz oblasti građevinarstva i saobraćaja čiji je cilj da se domaći propisi usklade sa standardima-Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Mihajlovićeva kaže da je trebalo da lokalne samouprave ranije reše veliki broj problema u vezi s taksi prevozom i da će te izmene omogućiti kvalitetan taksi prevoz.

Kada je reč o izmenana Zakona o planiranju i izgradnji i Zakona o ozakonjenju objekata, kaže da će biti rešen problem nesavesnih investitora i da će moći lakše da se ruše nelegalni objekti, pošto su do sada upravni sporovi trajali i po nekoliko godina.

- U međuvremenu se prodaju stanovi i onda lokalne samouprave nisu mogle da ruše takve bespravne objekte - poručila je ministarka.

Takođe, u katastru će postojati zabeležba svih stanova koji su nelegalno izgrađeni i takvi stanovi i objekti neće moći da se prodaju, i apelovala na građane da ne kupuju takve stanove koji su izgrađeni na nelegalan način, a na opštine i gradove da lokalne inspekcije rade brže i savesnije.

Zorana Mihajlović ističe da će biti produženo trajanje građevinske dozvole sa dve na tri godine, a lokacijski uslovi sa 12 na 24 meseca-Foto: Marko Jovanović

Zorana Mihajlović ističe da će biti produženo trajanje građevinske dozvole sa dve na tri godine, a lokacijski uslovi sa 12 na 24 meseca.

- Imaćemo i dopune Zakona o katastru i e Plan, tako da planska akta više nećemo čekati godinama, što je ponekad bio slučaj - rekla je Mihajlovićeva i dodala da se uvode i male licence, pored velikih, tako da niko neće moći da gradi bez licence.

Naglasila je, odgovarajući na pitanje novinara, da će svi moći da se bave taksi prevozom, ali u skladu sa zakonom.

- Vlada jeste za digitalizaciju i za aplikacije i servise poput "Kar-go" i "Jandeks", ali tražimo registraciju - dodala je Mihajlovićeva.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ivana

    17. oktobar 2018 | 11:09

    Sto znaci u prevodu nove takse i nameti...

  • Ma jes...

    17. oktobar 2018 | 11:59

    Znači - rušite objekat na Pančićevom vrhu i Tomine vikendice na Savi? Jel' to ?

  • Цензурисани

    17. oktobar 2018 | 11:45

    Политиканско лупање !Има пуно добрих закона које политичари не примењују !То је проблем .Народу бацају прашину у очи причајући обећања . Народ хоће ИЗВРШЕЊЕ !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA