Terorizam i ekstremizam prete Kosovu! Najnovija analiza otkriva strahovite pretnje: Za dve godine sprečena četiri teroristička napada

20 odsto od 403 borca na stranim ratištima poreklom sa Kosova rođeno ili poraslo kao druga ili treća generacija migranata u zemljama zapadne Evrope

  • 13
Kosovska policija Foto: Marko Jovanović

Sveprisutne pretnje i poruke upućene ljudima na Kosovu, čiji je cilj da ih regrutuje za ratovanje van zemlje, prelaze u povećani nasilni terorizam i ekstremizam u zemlji, ocenjuje se u analizi Kosovskog centra za bezbednosne studije koji je danas predstavljen u Prištini.

Haradinaj dao 20 hiljada dolara za propalu žurku u Njujorku: Niko mu nije došao

- Samo u dve poslednje godine Policija Kosova i Kosovska obaveštajna agencija su predupredile četiri pokušaja terorističkih napada na Kosovu i jedan značajan broj ekstremnih ideoloških napada koji su do sada bili planirani na Kosovu. Pretnje od terorizma koji je razvijen unutar zemlje i stalna radikalizacija dolazi iz nekoliko pravaca - procenjuje se u analizi.

Ekstremne nasilne ideologije su prema ovoj analizi i dalje prisutne u porodicama boraca s Kosova na stranim ratištima, posebno kod onih koje prate konzervativna učenja.

- Te porodice nerado primaju bilo kakvu podršku od vlasti i odbijaju svaku vrstu saradnje. Pre traže pomoć od radikalnih verskih neformalnih grupa koje nastavljaju da deluju na Kosovu - kaže se u analizi.

Poseban izazov ostaje kosovska dijaspora pošto je 20 odsto od 403 borca na stranim ratištima poreklom sa Kosova rođeno ili poraslo kao druga ili treća generacija migranata u zemljama zapadne Evrope.

Foto: Tanjug / AP

- Tokom stvaranja Islamske države ti pojedinci su bili među najekstremnijim, neki čak i angažovani u međunarodnim terorističkim akcijama u Evropi i Turskoj i samoubilačkim akcijama u Siriji i Iraku. Većina ovih boraca poreklom sa Kosova bili su malo ili nimalo vezani za Kosovo - kaže se u analizi.

- Pored toga, oko 190 građana Kosova i dalje je u Siriji i Iraku i deo su terorističkih organizacija, ili su tamo uhapšeni. Vlada Kosova čini napore da ih vrati na Kosovo, uključujući i veliki broj dece rođenih tokom sukoba sa najmanje jednim roditeljem sa Kosova - dodaje se u dokumentu Kosovskog centra za bezbednosne studije.

Međutim, i pored spremnosti Vlade da preuzme "vlasništvo" nad ovim pitanjem bez programa reintegracije, i sa stanovništvom koje neće da prihvati borce na stranim ratištima, njihov povratak i stalna radikalizacija na terenu imaju šanse da postanu do sada najveća nacionalna pretnja bezbednosti, zaključuje se u analizi.

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA