≫ 

Srbi gube Hilandar ako se priklone Moskvi? Raskol Pravoslavne crkve preti nemerljivim posledicama

Ukrajinsko crkveno pitanje pomrsilo je račune čitavom pravoslavnom svetu

  • 43

Vaseljenska patrijaršija ukoliko se SPC prikloni Moskvi može da donese drakonske mere, pa čak i da se srpskim vernicima zabrani poseta manastiru Hilandar.

Prema mišljenjima pojedinih analitičara, Srpska pravoslavna crkva da bi zadržala važno nasleđe moraće da "sedi na dve stolice".

Raskol! Posle ove odluke vaseljenskog patrijarha nema nazad: Šta čeka Srpsku pravoslavnu crkvu

Carigradska patrijaršija saopštila je u četvrtak da će započeti proces davanja nezavisnosti crkvi u Ukrajini u odnosu na Rusku pravoslavnu crkvu.

Patrijarh ruski Kiril prekinuo je u utorak sve kontakte sa Vaseljenskom patrijaršijom i istovremeno ruskim vernicim zabranio da ubuduće odlaze na Svetu Goru, da se mole i pričešćuju.

Zbog raskola, ukoliko se Srbija potpuno prikloni Moskvi mogao bi da dovede i do toga da Srbima bude zabranjena poseta manastiru Hilandar, jer je Sveta Gora pod jurisdikcijom Carigrada.

Verski analitičar Željko Injac podsetio je da SPC, trenutno, ali i kroz viševekovnu istoriju balansira između Moskve i Carigrada.

- Ako bi SPC potpuno stala na stranu Moskovske patrijaršije, onda bi se i ona priključila raskolu. Zasada SPC balansira. U slučaju da se ipak potpuno prikloni Moskvi, onda je raskol sa Carigradom neizbežan, a pošto je Sveta Gora pod jurisdikcijom Carigrada, to bi značilo da SPC gubi ingerencije na tlu Svete Gore. Nije stvar samo da li će Srbi ići na Hilandar, nego i šta bi bilo sa njim samim! Međutim, nemojte zaboraviti, postoji mogućnost i da Sveta Gora otkaže poslušnost Carigradu - priča Injac.

Foto ilustracija: Telegraf, Shutterstock

- Ako Vaseljenska patrijaršija nastavi da deluje van kanona i ako oni počnu da prihvataju crnogorsku, makedonsku, pa čak i hrvatsku pravoslavnu crkvu, tada ćemo biti primorani da prekinemo odnose sa njima. Tek tada može da dođe do zabrana i srpski vernici više neće imati dozvolu da uđu na Hilandar - napominje analitičar Stevica Deđanski za "Informer".

Nasuprot njegovom mišljenju, teolog Miloš Stojković, koji je poverenik igumana Hilandara, tvrdi da ovaj raskol neće uticati na status i položaj našeg manastira i naših vernika.

- Stav ruske crkve jeste da njihov manastir Pantelejmon na Atosu treba da podrži stav  ruske crkve. Oni e pozvati ruske vernike da se duhovno ne sjedinjuju sa pripadnicima Vaseljenske patrijaršije. Rusi koji dolaze na Svetu Goru neće više moći da se pričešćuju u Pantelejmonu i drugim manastirima. SPC je podržala ruski stav, ali nije zauzela stav da Srbi koji dođu na Svetu Goru ne mogu da se pričeste. Hilandar sa svim tim nema nikakve veze. Odluka patrijara Kirila odnosi se isključivo na Ruse i ruske manastire - objašnjva Stojković.

VIDEO: Dva patrijarha u poseti Kosovu i Metohiji

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rs

    18. oktobar 2018 | 09:32

    Samo vi gledajte Zadruge i Parove pa necete znati ni kada vam na vrata pokucaju... Ljudi ova situacija nevalja nikako... Probudite se i progledajte!!!

  • Imenjak

    18. oktobar 2018 | 11:26

    Samo uz Moskvu da sto pre propadnemo molim vas i ovako mi je kufer pun ocin fariseja popova

  • 👤

    18. oktobar 2018 | 08:56

    Ко зна прилике на Светој Гори и упорност Светогораца зна да ће они међу првима отказати послушност фанарском јеретику. То су већ чинили и на то га упозоравали. Не покаје ли се, Вартоломеј је сам себе осудио на анатему. Света Гора јесте административно под управом Истамбула, али крајњу реч има неко други. Нити ће Срби изгубити Хиландар, нити Руси Свети Пантелејмон. Само Вартоломеј јурисдикцију, а и душу. Неће га Црква дуго чекати на покајање. Његов рад на уништењу Цркве, а не расколу траје предуго.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA