≫ 

Ne slažemo se sa SAD po svim pitanjima oko Kosova, ali su nam potrebni za rešavanje problema: Vučić na "Beogradskom bezbednosnom forumu" (FOTO)

Dijalog će ponuditi odgovore na pitanja kako Srbija doprinosi Evropi i koje su vrednosti koje će Austrija promovisati tokom svog predsedavanja Evropskom unijom

  • 55

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, danas će zajedno sa predsednikom Austrije, Aleksandrom Van der Belenom, učestvovati na panelu "Zapadni Balkan i Evropska unija" koji se održava u okviru "Beogradskog bezbednosnog foruma".

Zašto je međunarodna zajednica promenila stav o stvarnaju "Vojske Kosova"? Iz Srpske liste poručuju: Podriva se budućnost dijaloga (VIDEO)

10.20 - Ne možemo do konačnog rešenja bez kompromisa

Na pitanje upućeno predsedniku Vučiću "da li biste želeli da uđete u istoriju kao neko ko je rešio problem Srbije i Kosova" on je izjavio:

- Ne, mi ovde kažemo da dijalog vode Beograd i Priština, ali sam shvatio šta ste hteli da me pitate.

On je objasnio da je uvek spreman za razgovor o stvarnom kompromisu između Beograda i Prištine, ali se ne radi o njegovoj hrabrosti.

- Potreban nam je mir između Srba i Albanaca - Srbima je to potrebno i Albancima je to potrebno - izjavio je predsednik.

Da bismo stigli do konačnog rešenja mora biti bolno na obe strane, u suprotnom, nemamo kompromis-FOTO TANJUG/ RADE PERLIC

Prisetio se svoje posete Kosovu i rekao da se nije plašio odlaska u južnu srpsku pokrajinu, ali je to bio najteži politički dan u njegovom životu.

- Rekao sam im da smo ispunili sve obaveze iz Briselskog sporazuma, dok se jedna jedina stavka koja je bila upućena drugoj strani, već 2.000 dana nije ispoštovana, a to je formiranje ZSO. Zato smo počeli da razgovaramo o nečemu što bi moglo biti konkretno rešenje između Albanaca i Srba - izjavio je Vučić i dodao da, da bismo stigli do konačnog rešenja mora biti bolno na obe strane, u suprotnom, nemamo kompromis.

10.05 - Ne slažemo se sa SAD po pitanju formiranja Vojske Kosova

Aleksandar Vučić je rekao da u Vladi Srbije ima većih fanova Amerike od njega, koji bi mogli da kažu šta radi SAD ovde.

- Nikako se ne slažemo oko formiranja "Vojske Kosova" i drugih pitanja. Međutim, bilo je prilika da razgovaram sa njima i mogu da kažem da su ti razgovori dobro prošli - rekao je on na panelu, odgovarajući na pitanja.

- Ne interesuje mene da li se mi njima sviđamo. Bito je da imamo dijalog sa njima. Bez SAD rešenje problema na ovim prostorima nije moguće. Zato ih ja molim da se postaraju za situaciju i probleme sa ovih prostora - rekao je predsednik Vučić.

10.00 - BDP Austrije je 10 puta veći od BDP Srbije, ali to je dostižna razlika

Predsednik Austrije je poručio da je BDP Austrije je 10 puta veći od BDP Srbije, ali da veruje da i Srbija to može dostići, samo je potrebno vreme.

- Hajde da se sretnemo za 10 godina i da vidimo da li su načinjene dobre odluke da se to dostigne - poručio je on.

9.50 Vučić: Mnogo toga bi trebalo da popravimo, daleko smo od savršenstva

Predsednik Srbije poručio je da Srbija nije Nemačka, Francuska, Holandija, da u našoj zemlji ima mnogo stvari koje bi trebalo popraviti, ali smo u mnogo boljoj poziciji nego mnoge evropske zemlje i naglasio fiskalnu i poresku politiku kao i  javni dug.

- Ne plaši nas da radimo vredno da bismo postigli rezultate - poručio je Aleksandar Vučić.

Predsednik Srbije je, odgovarajući na pitanje o reformi pravosuđa pitao je li drugde u Evropi bolje nego ovde, a onda rekao "Ne bih se kladio".

On je rekao da bi, kada je reč o izveštajima Evropske komisije, on koristio daleko oštrije reči kada je pravosuđe u našoj zemlji u pitanju.

09.30 - Austrijski predsednik poručio: Srbija je ključni igrač 

Austrijski predsednik je rekao da bi Zapadni Balkan trebalo postane deo Evropske unije i da nije došao ovde da "popuje".

- Znam situaciju na Zapadnom Balkanu ali ne bolje od vas. Doživeli ste velike promene, ratove, migracije. Došao sam da razgovaram o Zapadnom Balkanu i optimista sam. Srbija je ključni igrač u regionu - poručio je on i naglasio da kada je pitanje prijema u EU, ideja da nacionalne države mogu da prođu bolje u svetu same, a ne u zajednici je zastarela.

On je poručio da nijedna zemlja ne može biti uspešna bez dobrosusedskih odnosa.

- Zašto biti nacionalistički patuljak, kad možemo biti džinovi mira? - pitao je austrijski predsednik.

9.25 - Prvi se Forumu, uoči panela, obratio predsednik Vučić

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, pozdravio je prisutne, kao i organizatorku Liht uz želje da Forum traje još dugo.

- Naglasio bih dve važne stvari kada je Balkan u pitanju. Potrebna nam je veća sigurnost kada je Evropska unija u pitanju inače EU neće biti onaj san kojem smo težili do sada - rekao je on na početku obraćanja.

Narodu u Srbiji stvarno ništa ne znači kada kažete otvorićemo dva poglavlja, ali znači im da budu deo evropske porodice-FOTO TANJUG/ RADE PERLIC

On je komentarisao situaciju u regionu i spomenuo Makedoniju i sklopljen sporazum o imenu, koji na referendumu nije izglasan od strane naroda, kao i izbore u BiH

Kada je reč o putu Srbije ka EU, predsednik je pitao prisutne "da li misle da je nekome u Srbiji bitno koliko će novih poglavlja biti otvoreno".

- Da li je to vest kod nas? Ne, nije. Narodu u Srbiji stvarno ništa ne znači kada kažete otvorićemo dva poglavlja, ali znači im da budu deo evropske porodice - poručio je on dodajući da Srbija čvrsto stoji na evropskom putu kao i da je vreme da učinimo nešto krupno za Zapadni Balkan ali da Evropa mora da zna da mora da održi svoja obećanja.

9.00 - Panel je otvorila predsednica Beogradskog fonda za političku izuzetnost Sonja Liht

Organizatorka Foruma Sonja Liht pozdravila je predsednike Srbije i Austrije, kao i sve prisutne i izrazila zadovoljstvo zato što Beogradski bezbednosni forum i dalje traje pošto, kako je rekla, nije ni u snovima pomišljala da bi mogao da traje ovako dugo.

Dijalog će ponuditi odgovore na pitanja kako Srbija doprinosi Evropi, koje su vrednosti koje će Austrija promovisati tokom svog predsedavanja Evropskom unijom, da li će politika proširenja ostati jedan od ključnih principa EU i kakva je vizija za budućnost regiona.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mirko

    18. oktobar 2018 | 11:16

    Vreme je da i Amerika pocne da uvazava i stavove Srbije, ako zeli trajno resenje.

  • Tanja

    18. oktobar 2018 | 10:12

    Mi smo zemlja koja se bori za mir i poboljsanje odnosa

  • Mara

    18. oktobar 2018 | 09:45

    Mi smo zemlja koja se bori za mir i poboljsanje odnosa, a kao kljucna zemlja Balkana mozemo doprineti i Evropi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA