Amerikanci svesni da ukidanje UNMIK-a nije u njihovim rukama: Donošenje nove rezolucije zavisi od druge države

Na društvenim mrežama je objavljeno pismo odlazeće ambasadorke SAD pri UN Niki Hejli kojim je zatražila od generalnog sekretara UN da se okonča mandat UNMIK-a, a to pismo novinarima je juče u Beogradu pokazao i šef vladine kancelarije za Kosovo Marko Đurić

  • 0

Povlačenje UNMIK-a sa Kosova bez dogovora o konačnom statusu verovatno bi zahtevalo novu rezoluciju Saveta bezbednosti UN, a njeno donošenje zavisilo bi od Rusije, izjavio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) Danijel Server, profesor vašingtonskog univerziteta Džons Hopkins i ekspert za Balkan.

Amerika nema crvenih linija, ali postoji dogovor koji neće prihvatiti: Skat o rešenju za Kosovo

Na društvenim mrežama je objavljeno pismo odlazeće ambasadorke SAD pri UN Niki Hejli kojim je zatražila od generalnog sekretara UN da se okonča mandat UNMIK-a, a to pismo novinarima je juče u Beogradu pokazao i šef vladine kancelarije za Kosovo Marko Đurić.

Upitan da li UNMIK može biti povučen dok je na snazi Rezolucija UN 1244 o Kosovu, Server je rekao da veruje da je ova inicijativa Vašingtona "deo opšte strategije SAD da umanje angažovanje mirovnih misija UN".

- SAD, u principu, pokušavaju da ove misije umanje gde god mogu. Da li je moguće da se UNMIK povuče sa Kosova bez dogovora o konačnom statusu – pretpostavljam da jeste, ali bi to verovatno zahtevalo novu rezoluciju Saveta bezbednosti UN, a naravno, Rusija bi kontrolisala da li bi ona prošla ili ne. Mislim da će Amerikanci najverovatnije pokušati da umanje broj osoblja i budžet UN, ali ja ne znam koliko tamo sada ljudi ima i koliki im je budžet, tako da ne mogu da vam kažem kakve bi implikacije toga bile - rekao je Server.

Danijel Server - Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Server je rekao da je Beograd u pravu kad kaže da bi to bila najava odlaska UN sa Kosova i da nije čudno što se tome protivi.

- Prisustvo UN na neki način za Srbiju je dokaz njenog suvereniteta na Kosovu, što je besmisleno jer u realnosti nema suvereniteta osim na severu i neke kontrole nad drugim srpskim zajednicama, a i Beograd je 2013. godine prihvatio Briselski sporazum po kome će se Ustav Kosova primenjivati na čitavoj teritoriji Kosova - dodao je.

Server je ocenio i da Srbija ne može da zaustavi formiranje vojske Kosova ali da to ne bi predstavljalo nikakvu pretnju po Srbiju.

- Protivljenjem formiranju vojske Kosova, Srbija pokušava da sačuva poslednje tragove svog suvereniteta, ali to je potez koji ne može imati uspeha. Kosovo će morati da nastavi sa formiranjem armije - jer mu je ona potrebna i jer želi da je ima - a njegovu nezavisnost je priznala većina zemalja na svetu. Dakle, ne mislim da Beograd to može da zaustavi - dodao je.

On je rekao da formiranje armije Kosova u poslednje vreme koči to što Amerikanci i Evropljani pokušavaju da navedu Kosovo da uradi sve što je moguće da ubedi Srbiju da se saglasi sa tom armijom.

- Ali, to ne ide jer je Beograd odlučan u protivljenju, ali u nekom trenutku očekujem da će Priština nastaviti napred - dodao je.

(Telegraf.rs/Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA