Koliko Srbiju košta vila Tomislava Nikolića i da li su neki ministri Vlade u sukobu? Burna sednica u Skupštini Srbije (VIDEO)

Cilj svih 10 zakonskih predloga je da se domaći propisi usklade sa standardima EU

  • 0

Skupština Srbije je danas nastavila rad postavljanjem pitanja poslanika vladi i državnim institucijama, među kojima da li postoji sukob između ministara Zorane Mihajlović i Aleksandra Vulina i da li će država reagovati na pretnje novinarki Tatjani Vojtehovski upućene iz Namenske u Lučanima.

Posle postavljanja pitanja, očekuje se će nastavak objedinjene rasprave u načelu o predlozima 10 zakona u oblasti građevinarstva i saobraćaja.

U Srbiji u 2017. godini zabeležen pad stope siromaštva: Vlada objavila podatke

Ðorđe Vukadinović iz poslaničkog kluba Pokret za spas Srbije - Narodna stranka je postavio pitanje za premijerku Anu Brnabić, ali i predsednika Srbije Aleksandra Vučića da li postoji sukob pravi između ministarke Mihajlović i ministra Vulina

- Brnabić je dužna da odgovori na pitanje o odnosu svojih ministara o polemici koju vode javno i to ne oko nekih efemernih pitanja kao što su rijaliti programi već oko najvažnijih tema. Ne mislim samo na poslednji incident sa Zoranom Mihajlović i Aleksandrom Vulinom, pošto se to ponavlja iz meseca u mesec - rekao je on.

Vukadinović je pitao da li je reč o ''ozbiljnom koncepcijskom sukobu kao što deluje, jer onda premijerka treba da ih smeni i to reši ili je reč o fingiranom i nameštenom sukobu da bi se javnost zamajavala''.

Brnabić je dužna da odgovori na pitanje o odnosu svojih ministara o polemici koju vode javno i to ne oko nekih pitanja kao što su rijaliti programi već oko najvažnijih tema-Foto: Marko Todorović

On je kazao da to stvara konfuziju i lošu sliku o vladi.

Poslanik DS Goran Ćirić je pozvao tužilaštvo da hitno reaguje na pretnje direktora Namenske u Lučanima novinarki Vojtehovski, koji, kako je rekao, zloupotrebljava sindikate i radnike u pokušaju da spreči novinarku da radi svoj posao i obaveštava javnost o bezbednosti radnika u toj fabrici.

Srđan Nogo iz Dveri je zatražio od ministra policije Nebojše Stefanovića da se uradi bezbednosna procena njegove i ugroženosti lidera Dveri Boška Obradovića, a povodom slučaja koji je vodi u Prvom osnovnom sudu u Beogradu.

Srđan Nogo iz Dveri je zatražio od Nebojše Stefanovića da se uradi bezbednosna procena njegove i ugroženosti Boška Obradovića-Printskrin: Youtube/Centar - zvanični kanal

Milorad Mirčić iz SRS je pitao vladu koliki su troškovi i po kom osnovu državnu vilu koriste Tomislav i Dragica Nikolić, kao i da li će reagovati tužilaštvo na tvrdnje Nebojše Pavkovića da je Aleksandar Dimitrijević, dok je bio na čelu vojne bezbednosti, radio za strane obaveštajne službe i sarađivao sa haškim tribunalom tako što je izmišljao i falsifikovao događaje, što je, kaže, činio i Aleksandar Vasiljević.

Vladimir Ðurić (Slobodni poslanici) pitao je državnog sekretara Aleksandra Gajovića da li će regovati na napade na međe, a ministra kulture Vladana Vukosavljević da li će smeniti Gajovića zbog "selektivnog pristupa". Takođe, pitao je da li će u budžetu za 2019. biti planirano 90 milijardi dinara, koliko je, kaže, uskraćeno penzionerima u prethodnom periodu i da li će oni taj novac dobiti u celosti ili na rate.

Marko Ðurišić (SDS) je pitao premijerku kada će Srbija dobiti novi strategiju za borbu protiv siromaštva pošto je stara istekla 2015. godine, navodeći da "pola miliona ljudi živi u apsolutnom siromaštvu".

Marko Ðurišić je pitao premijerku kada će Srbija dobiti novi strategiju za borbu protiv siromaštva pošto je stara istekla 2015. godine-Foto: Tanjug/Oksana Toskić

Poslanica SNS Jadranka Jovanović je tražila da premijerka u najkraćem roku "primiri" direktora Baleta Narodnog pozorišta i da zajedno sa predstavnicima nadležnih ministarstava reši problem zapošljavanja baletskih igrača.

Ona je rekla da, iako baletski igrači imaju beneficirani radni staž, odlazak u penziju je za njih u potpunoj disharmoniji sa zahtevima baletske profesije.

Marinika Tepić (Klub samostalnih poslanika) pitala je premijerku i ministru Ružića kakva saznanja imaju o tome da zaposleni u gradskoj upravi i preduzećima u Pančevu nisu na svojim radnim mestima nego u Lučanima i to zbog izbora koji bi tamo trebalo da budu u decembru, kao i da su smešten u hotelu sa pet zvezdica i "ko će platiti njihove troškove".

Marinika Tepić (Klub samostalnih poslanika) imala je pitanje za premijerku i ministra Ružića-Foto: Tanjug/Sava Radovanović

POSLE PITANJA POSLANIKA, SLEDI NASTAVAK RASPRAVE O PREDLOZIMA 10 ZAKONA 

Izmene i dopune Zakona o planiranju i izgradnji i Zakona o ozakonjenju bepsravnih objekata, čiji je predlagač Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, će omogućiti lakše i brže uklanjanje bespravnih objekata i sprečiti nelegalnu gradnju.

Izmenama zakona predviđeno je da je, umesto pravosnažnog rešenja kojim se odbija ili odbacuje zahtev za ozakonjenje, dovoljno konačno - najčešće drugostepeno rešenje kojim se zahtev za ozakonjenje odbacuje ili odbija.

Cilj svih 10 zakonskih predloga je da se domaći propisi usklade sa standardima EU.

Kada je reč o izmenana Zakona o planiranju i izgradnji i Zakona o ozakonjenju objekata, biće rešen problem nesavesnih investitora i moći će lakše da se ruše nelegalni objekti, pošto su do sada upravni sporovi trajali i po nekoliko godina.

Posle pitanja poslanika, sledi rasprava o predlozima 10 zakona u oblasti građevinarstva i saobraćaja-Foto: Tanjug/Tanja Valič

Izmene će pružiti državi, građevinskim inspektorima i lokalnoj samoupravi nove mogućnosti za još efikasniju borbu protiv neodgovornih i bahatih investitora koji grade bez dozvole i pokušavaju da zarade na kršenju zakona.

Predviđeno je da svi nelegalni objekti imaju zabranu prometovanja do donošenja konačnog rešenja o ozakonjenju ili njegovog odbijanja, što je pre svega usmereno protiv neodgovornih investitora koji žele da se obogate kršenjem zakona i izbegavanjem plaćanja građevinskih i komunalnih opštinskih i gradskih taksi.

Takođe, biće produženo trajanje građevinske dozvole sa dve na tri godine, a lokacijski uslovi sa 12 na 24 meseca.

Predlog zakona predviđa da se rokovi za izradu planskih dokumenata skrate na najviše 12 meseci, sa sadašnjih najmanje 18, a neretko i po nekoliko godina.

Skupština Srbije je danas nastavila rad postavljanjem pitanja poslanika vladi i državnim institucijama-Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Usvajanjem izmena zakona omogućiće se da se Plan generalne regulacije primenjuje direktno i da svi planski dokumenti budu javno dostupni u Centralnom registru planskih dokumenata.

Inženjerska komora Srbije i izdavanje licenci će preći u nadležnost Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i licence će se proveravati na pet godina,

Među predloženim zakonima su i novi Zakon o građevinskim proizvodima i izmene Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju i Zakona iz oblasti vazdušnog i vodnog saobraćaja.

Donosi se potpuno novi Zakon o građevinskim proizvodima koji će prvi put regulisati kvalitet građevinskih proizvoda i urediti to tržište.

Među predloženim zakonima su i novi Zakon o građevinskim proizvodima-Foto: Pixabay/Michael Gaida

Izmene i dopune Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju će posebno regulisati taksi prevoz, pošto u Srbiji ima najmanje 17.000 taksista koji su sastavni deo transportnog sistema svakog grada.

Glavni ciljevi donošenja zakona o izmenama i dopuna Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju je da se dodatno uredi oblast taksi prevoza, povećaju kapaciteti inspekcijskih organa i pojača borba protiv sive ekonomije.

Donošenjem zakona o izmenama i dopunama Zakona o istraživanju nesreća u vazdušnom, železničkom i vodnom saobraćaju preciziraće se odredbe kojima se olakšava primena zakona u praksi i omogućava pouzdana i nezavisna istraga nesreća.

Između ostalog, omogućava se istraga udesa bespilotnih letelica, kao i uključivanje predstavnika EASA ili civilnih vazduhoplovnih vlasti druge države u svojstvu savetnika u istragama koje sprovodi Centar za istraživanje nesreća u saobraćaju.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA