≫ 

Jadranka Joksimović: Za nas, za razliku od Prištine, Briselski sporazum nije "žvrljotina"

U Austriji se danas održava konferencija "Budućnost EU - pogledi sa Zapadnog Balkana" na kojoj učestvuju predstavnici Srbije, Albanije, BiH, Crne Gore, Severne Makedonije, Rumunije, EU, i Prištine

  • 9

Ministarka za evropske integracije Srbije Jadranka Joksimović ukazala je danas u Beču, na konferenciji "Budućnost EU - pogledi sa Zapadnog Balkana" na odgovornosti koje imaju zemlje kandidati i EU u procesu proširenja i, u tom smislu, istakla da je Srbija "apsolutno posvećena" ispunjenju svojih obaveza iz Briselskog sporazuma.

To za Srbiju nije samo "komad papira", naglasila je Joksimović dodajući da je Beograd očekivao pouzdanijeg partnera u Prištini, što nije slučaj.

Obraćajući se na konferenciji "Budućnost EU - pogledi sa Zapadnog Balkana", čiji je domaćin austrijski ministar zadužen za EU Gernot Blumel, Joksimović je rekla i da Srbija trebalo da bude deo evropskog Balkana i izrazila nadu da je 2025. godina "i dalje dostižan i ostvarljiv cilj".

Ona je ocenila da je Austrija vrlo iskrena i otvorena u svom pristupu verodostojnom proširenju na osnovu ispunjavanja "strogih, ali pravičnih" kriterijuma iz Kopenhagena, te je ocenila da bi verodostojnost procesa trebalo da bude zasnovana na novim odgovornostima obe strane - i EU i zemlje kandidate.

Jadranka Joksimović ukazala je danas u Beču, na konferenciji "Budućnost EU - pogledi sa Zapadnog Balkana" na odgovornosti koje imaju zemlje kandidati i EU-Foto: Tanjug/Sava Radovanović

- To znači da mi treba da poštujemo sve one principe koji su pre 30 godina stvorili, nakon Pariske povelje za novu Evropu, multilateralni liberalni poredak koji treba da poštujemo i da koristimo sve postojeće instrumente da rešimo sve otvorene probleme, ne samo na Zapadnom Balkanu već i u Evropskoj uniji - objasnila je Joksimović.

Ona je naglasila da Srbija želi da vidi slobodnu Evropu, celu i u miru, "kao što je optimistično i najavljeno pre 30 godina", dodajući da naša zemlja smatra da je jedini način na koji problemi mogu da se reše korišćenje vešte diplomatije i građenje konsenzusa kreativnim dijalogom i rešenjima.

- Zato želimo da podvučemo da mi moramo da poštujemo sve kamene temeljce i principe multilateralnog liberalnog poretka zasnovanog na pravu, suprotstavljajući se opasnosti koju predstavljaju oni koji delaju protiv prihvaćenih dogovora pretvarajući ih u komadiće papira - rekla je Joksimović.

U tom kontekstu, osvrnula se na dijalog Beograda i Prištine, ističući da za Srbiju Briselski sporazum nije "komad papira".

Jadranka Joksimović osvrnula se na dijalog Beograda i Prištine, ističući da za Srbiju Briselski sporazum nije "komad papira"-Foto: Tanjug/AP

- Imamo našu plartformu koju smo predstavili 2013. i 2014. godine, kada smo počeli pregovore sa EU i apsolutno smo posvećeni ispunjavanju naših obaveza -napomenula je ministarka.

Ona je dodala da bi Beograd voleo da vidi i da je Priština pouzdan partner i da postupa u skladu sa onim što govori, kao što Beograd radi.

- Onda bismo možda mogli da ponovo sednemo i pokušamo da veštom diplomatijom postignemo neka rešenja zasnovana na konsenzusu - poručila je Joksimović.

Ona je ocenila i da EU mora da obnovi svoju snagu i energiju, kao i da bi verodostojna politika proširenja trebalo da bude jedna od korisnih alatki za EU da pokaže svoj kapacitet za menjanje sebe i da bude još bolja nego što je bila.

Nadamo se da će novi institucioinalni okvir i novi saziv posle izbora u EU podržati proširenje, barem koliko i sadašnje, ako nije moguće biti više optimističan-Foto: Tanjug/Sava Radovanović

- Nadamo se da će novi institucioinalni okvir i novi saziv posle izbora u EU podržati proširenje, barem koliko i sadašnje, ako nije moguće biti više optimističan - rekla je Joksimović.

Ministarka je naglasila da EU može da računa na Srbiju kao što je i mogla i u vreme migracione krize 2015. godine kada je Srbija pokazala koliko je pouzdan partner EU, ali i Austriji s kojom, između ostalog, ima veoma dobru policijsku saradnju.

Podsetila je i da Srbija učestvuje u svim misijama EU u koje je pozvana, kao i da je prva zemlja u regionu koja sebe priprema za učešće u civilnim misijama EU.

- Tako da postoji jasna, nesumnjiva posvećenost Srbije bezbednosti i stabilnosti nove ojačane Evrope i nadamo se da je 2025. i dalje dostižan i ostvarljiv cilj - poručila je Joskimović.

Ona je ocenila i da bi trebalo više učiniti kako bi EU u komunikaciji sa svojim građanima njih podsetila da i dalje ima zemalja koje žele da postanu deo Unije i podseti ih zašto je EU bila tako dobar izbor za njihove živote, životni standard, prosperitet, razvojne kapacitete.

- Trebalo bi da sa naše strane ubrzamo reformski proces i nastavimo sa konstruktivnom i odgovornom politikom u regionu - poručila je Joksimović.

Ona je austrijskom ministru zaduženom za EU Gernotu BlUmelu zahvalila u ime srpske Vlade na organizovanju konferencije i na, kako je rekla, hrabrosti za pokretanje teme proširenja u ovom predizbornom periodu za EU.

- To pokazuje da je Austrija, zajedno sa Vama kao ministrom, zaista predvodnik proširenja, iskrenih politika proširenja Evropske unije, kao što su Srbija i Crna Gora prepoznate kao predvodnici među kandidatima - rekla je Joksimović.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aca BJ

    21. februar 2019 | 17:40

    Ali je zato Ustav R. Srbije običan komad papira.

  • Јован

    21. februar 2019 | 17:58

    Како за кога!!

  • Seka

    22. februar 2019 | 01:47

    Sestro,ali zato je tebi neko zvrljao po licu. Sta god pametno da govoris, ja ne mogu da slusam jer me ometa tvoj make up. Samo ti gledam u facu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA