≫ 

Izašao sam sa predlogom za Kosovo znajući da ću politički platiti glavom: Vučić o platformi i dijalogu Beograda i Prištine

On je to rekao danas, nakon sinoćnjeg sastanka sa spoljnopolitičkim savetnicima Angele Merkel

  • 41

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, poručio je da je Evropska unija ta koja vodi razgovore sa Prištinom, ali da su jedno govorili o Platformi koju su Albanci izglasali, a drugo uradili.

Vučić je rekao da je razgovarao sa ozbiljnim ljudima, govoreći o razgovoru sa savetnicima Angele Merkel.

- Razgovarao sam sa ozbiljnim i odgovornim ljudima. Predstavnicima EU u Briselu sam više puta govorio o platformi Prištine, a oni su mi jedno govorili, a drugo se dogodilo. Nikakvog smisla nema ta platforma - rekao je predsednik.

- Potvrdio sam da će Srbija biti uzdržana koliko je to moguće. Ali ne pada mi na pamet da razmatram platformu Prištine - rekao je Vučić na TV Prva i podsetio na sve pritiske na Srbe od strane prištinskih vlasti, a onda naglasio da su takse težak udarac za Srbiju zbog čega gubimo oko pola milijarde evra godišnje.

Printskrin: RTS

On je objasnio da problem ne može biti rešen priznanjem nezavisnosti Kosova od strane Srbije i da se to neće dogoditi, a da je jedino rešenje u pregovorima.

- Šta je alternativa pregovorima? Hoćete da ratujemo? Ako i ratujemo, opet ćemo da dođemo do toga da pregovaramo. Šta je ideja? - pitao je Vučić.

Predsednik Srbije je rekao da "dijalog ne postoji" jer Priština ne želi da pregovara.

- Ne mislim da će do razgraničenja doći, jer nije realno. Čini mi se da je dijalog dalji nego ikada. Moguće je da će nas neko nekad naterati da ponovo nastavimo sa razgovorima, ali smo daleko od pravog dijaloga i dogovora - rekao je predsednik Srbije.

Printskrin: RTS

Ipak, naglasio je da će Srbija u slučaju eventualnog napada znati kako da odgovori.

- Rekao sam šta ćemo da radimo i to ćemo da radimo. Ako Priština krene u akciju, mi ćemo da odgovorimo. Zato i ne kreće - rekao je Vučić.

Na pitanje zašto ne mozemo da postignemo nacionalni konsenzus ako to mogu Albanci, Vučić je primetio da mi ne bi mogli da postignemo konsenzus niti da se dogovorimo ni oko toga da li je danas utorak ili subota.

On je zapitao šta bi uopšte značilo da usvojimo neku platformu u Skuštini Srbije.

- Šta je rezultat toga? Da nema više nikakvih razgovora i da smo zakucali sve u mrtvački sanduk, koji je eufemizam za pregovore, ne razumem smisao...- rekao je on.

Na pitanje šta bi bile crvene linije Srbije, uzvratio je:

- Evo, pitam ja vas, koje su to crvene linije? Pošto kažete ''naš cilj je da dobijemo tu i tu teritoriju i naš cilj je podela'', odgovor sa druge strane biće - ne može nikad. I šta smo postigli? Šta da kažem u parlamentu, a da ima delotvoran rezultat - primetio je Vučić.

Na komentar da bi zaključak neke platforme mogao da bude "naš cilje je da dobijemo deo teritorije, te i te opštine i ta i ta prava", Vučić je rekao da to nikada ne bi dobili čim bi to zapisali.

Vučić je na pitanje šta je onda izlaz rekao:

- Da razgovrate, da pregovarate - zaključio je Vučić.

ĆOSIĆ I ĐINĐIĆ SU IMALI "VIŠE U RUKAMA" KADA SU PREDLAGALI RAZGRANIČENJE

Predsednik Vučić izjavio je da je on predlog o razgraničenju kao mogućem rešenju pitanja Kosova izneo u situaciji kada je stanje na Kosovu i Metohiji 10 puta teže nego u vreme Dobrice Ćosića i Zorana Ðinđića, koji su se, takođe, zalagali za istu soluciju.

FOTO TANJUG / SAVA RADOVANOVIC

Vučić je rekao da je Srbija u vreme Ćosića imala policijsku i vojnu kontrolu na KiM, dok u vreme Ðinđića nije bilo deklaracije o nezavisnosti Kosova, presude Međunarodnog suda pravde, "koju su nam doneli Jeremić, Tadić i Ðilas", kao ni granica na Jarinju i Brnjaku.

- I jedan i drugi su imali mnogo više toga u rukama, ali su bili racionalni, razumeli šta se zbiva i nešto ponudili. Naravno, Srbi su to s prezirom odbacili, iako smo u tom trenutku imali, možda, i neko bolje rešenje - rekao je predsednik.

Upitan šta misli kakva njega sudbina čeka, jer je, posle Ćosića i Ðinđića, treći čovek koji je na tom nivou izneo taj težak predlog, Vučić je istakao da je izašao sa tim znajući da će za to da "plati glavom, politički".

- Nemam nikakav problem sa tim. Pored svega toga, uradili smo mnogo za ekonomiju zemlje, podigli je iz ambisa, bankrotstva... Danas razgovaramo o velikim inevsticjama, šampioni smo u investicijama na Zapadnom Balkanu -rekao je Vučić za TV Prva.

Video: Vučić poručio Prištini: Sikter, bando, Srbija ne pristaje na ultimatum

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nale

    12. mart 2019 | 14:21

    EU pruza ogromnu podrsku Albancima te nas to dovodi u jako losu poziciju.

  • aca

    12. mart 2019 | 13:18

    Evropska zajednica igra dvostruku igru

  • Ina

    12. mart 2019 | 13:29

    Pristina je od prvog dana protiv nas i dogovora kao i pregovora ali idemo do kraja.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA