SRAMOTA! Javna preduzeća u gubicima, a rasipaju milione evra na časopise!

Železnice Srbije, Fond PIO i JAT, koje zbog gubitaka dotiraju građani Srbije, na časopise "Pruga", "Glas osiguranika" i "JAT Reviju" prošle godine potrošile neverovatne iznose

  • 3

Narodni poslanik i član Predsedništva LDP-a Bojan Đurić kaže za Telegraf da su najveći gubitaši ,državna preduzeća i fondovi čije gubitke plaćaju građani preko poreza i budžeta, ujedno najbahatiji u trošenju novca na apsolutne gluposti, a tri primera za to su Fond PIO, Železnice Srbije i JAT Airways.

- U Fond PIO svake godine preko budžeta ubacimo 2,5 milijarde evra da bi penzioneri mogli da prime i inače bedne penzije, ali taj Fond, u kome dominira PUPS, novac razbacuje na izdavanje lista "Glas osiguranika", koji je ogoljena propaganda PUPS-a kojom se indoktriniraju penzioneri. Još besmislenije je izdanje "Pruga" koje izdaju Železnice Srbije, u koju građani svake godine sufinansiraju sa 120 miliona evra subvencije. Vozovi nam se kreću brzinom od pre 150 godina, ali zato se svakog meseca izdaje list koji se bavi izveštajima sa sindikalnih putovanja i hvalospevima rukovodstvu - kaže Đurić.

On dodaje da je "JAT Revija" posebna priča jer je JAT slagao Vladu i Skupštinu za kredit od 50 miliona evra, koje je posle bacio na druge strane.

- JAT je prošle godine slagao Vladu Srbije i Skupštinu da mu se odobri kredit od 50 miliona evra da bi iznajmio avione, a onda je taj novac potrošio na tekuće poslovanje. Između ostalog, i na štampanje JAT Revije, luksuznih novina koje se nude putnicima, valjda kao uteha za to što od tog istog nesposobnog JAT-a svake godine trpe maltretiranje odlaganjem i kašnjenjem redovnh linija i čartera, pošto JAT ima najstariju i najuništeniju flotu u Evropi - tvrdi on.

Šef poslaničke grupe Partije ujedinjenih penzionera Srbije Momo Čolaković kaže za Telegraf da su časopisi "Pruge" i "JAT Revija" dobri primeri za bespotrebno trošenje novca, ali da bi "Glas osiguranika" trebalo od toga izuzeti jer je on od velike koristi za sve penzionere.

- Mere štednje su neophodne, naročito u Javnim preduzećima. O svakom dinaru treba da se vodi računa, a ja pozivam sve da tamo gde mogu da uštede da bez razmišljanja to i učine - kaže on.

Ekonomista Mahmud Bušatlija kaže za Telegraf da država ne sme da dozvoli Javnim preduzećima da bacaju pare na budalaštine, u koje spada i štampanje bezvrednih časopisa i revija, koje samo stvaraju gubitke u svojim budžetima, a kasnije i u državnom.

Bušatlija kaže da su časopisi "Pruga", "Glas osiguranika" i "JAT Revija" samo jedan od primera nesavesnog trošenja "državnog" novca.

- Časopisi su klasični primeri rasipanja i trošenja novca nemilice. Tome treba stati na put, jer gde god može da se uštedi i jedan, jedini, dinar treba ga uštedeti - kaže on.

(D. Z.)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jat revija

    3. septembar 2012 | 23:09

    Preporucujem ovim strucnjacima da, pre nego sto profit nazovu budalastinom, dodju i vide kako Jat revija ne trosi novac vec ga zaradjuje. Prihodi koje ostvaruje od OGLASA pokrivaju sve troskove, a ponesto i ostane...

  • Pera Micić

    3. septembar 2012 | 15:58

    Javna preduzeća vode političari, isti ti koji su "dali" pare tim preduzećima. I sada ne znaju kako se pare troše i gde su završile. Bilo bi interesantno čuti ko štampa te novine i čije su firme koje to rade.

  • Ivan

    3. septembar 2012 | 14:37

    Ali da nema JAT revije kada bi inace saznali za postojanje najviseg toboggans in Serbia

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA