REAKCIJE NA DIJALOG DAČIĆ-TAČI: Podrška stigla sa svih strana

Potpredsednica Vlade Srbije za EU integracije smatra da je Dačić dokazao da je hrabar, bivši predsednik Srbije smatra da je dobro što je došlo do obog susreta, a predsednica Kosova misli da sastanak u Briselu predstavlja korak ka normalizaciji odnosa

  • 1

Sastanak srpskog premijera Ivice Dačića i šefa kosovske vlade Hašima Tačija izazvao je uglavnom pozitivne komentare zvaničnika iz zemlje, ali i iz inostranstva. Predstavnici vlasti uglavnom su saglasni da je sastanak "korak napred", dok međunarodna zajednica pozdravlja spremnost obe strane na dijalog.

GRUBJEŠIĆ: ZA RAZLIKU OD SVOJIH PRETHODNIKA, DAČIĆ JE BIO HRABAR

Potpredsednica Vlade Srbije za evropske integracije Suzana Grubješić kaže da je trojni sastanak u Briselu dokaz spremnosti aktuelne Vlade Srbije na dijalog i rešavanje problema.

- Posto smo mi predložili politicki dijalog na najvišem nivou, uz podršku EU, susret sa Tačijem je bio očekivan. Dačić je hrabar za razliku od njegovih prethodnika - rekla je Grubješić.

- Neki su se sa Tačijem viđali nakon silaska sa vlasti, a Dačić na početku mandata - podsetila je ona i ukazala da to "govori o spremnosti ove vlade na dijalog i o nameri da se problemi resavaju".

TADIĆ: NADAM SE DA SADA I MENE NEKO RAZUME

Predsednik Demokratske stranke Boris Tadić smatra da je dobro što je došlo do susreta premijera Srbije Ivice Dačića i kosovskog premijera Hašima Tačija kod visoke predstavnice EU Ketrin Ešton.

On je za RTS dodao da se nada da posle današnjeg susreta neko razume što se on rukovao sa Tačijem na Kroacija samitu u Dubrovniku u julu ove godine.

Tadić je ponovio i da Srbija pitanje Kosova ne može da reši bez EU i ako nije na putu evrointegracija.

STEFANOVIĆ: DAČIĆ PRIHVATIO VRUĆ KROMPIR

Poslanik Demokatske stranke i bivši šef pregovaračkog tima Beograda u dijalogu sa Prištinom Borislav Stefanović kaže da treba podržati to što je premijer Ivica Dačič imao hrabrosti da preuzme odgovornost i otputuje na sastanak sa šeficom EU diplomatije Ketrin Ešton i kosovskim premijerom Hašimom Tačijem u Brisel.

- Start razgovora je, čini se, zakasneo, ali je to ipak pozitivno. Ovo je korak koji treba podržati. Ovo je pozitivan iskorak. Sastanak premijera Dačića i Hašima Tačija ne predstavlja nikakvo priznanje Kosova i ne treba to gledati na taj način - rekao je Stefanović Tanjugu.

On je najavio podršku Dačićevim naporima u teškim koracima koji predstoje u regulisanju odnosa Beograda i Prištine i normalizaciji tih odnosa.

- Dobro je da je Dacić prihvatio taj vruć krompir, neće mu biti lako. Na prvom sastanku nije moglo ništa suštinski da se dogovora, osim da se dijalog nastavi u novembru, kako su i najavili - dodao je Stefanović.

TRAJKOVIĆ: OVA VLAST NIJE TRANSPARENTNA

Poslanik Jedinstvene srpske liste u kosovskoj skupštini Rada Trajković pozdravila je spremnost premijera Srbije Ivice Dačića za pregovore o Kosovu i Metohiji, ali i istakla da je za taj prvi susret Dačića sa Ketrin Ešton i Hašimom Tačijem, on trebalo da ima podršku skupštine i vlade Srbije.

- Pozdravljam ličnu spremnost i želju i očigledni entuzijazam premijera Dacića da počne sa pregovorima, ali s obzirom na to da pregovori o tako važnom pitanju kao što je KIM, zaista nisu lična stvar mislim da je trebalo da se na taj prvi susret pođe sa podrškom ili dokumentom skupštine i vlade, jer bi pozicija pregovarača bila jača - rekla je Trajković.

Ona smatra da se okviri koje su dogovoreni za nastavak pregovora na sastanku Dačića sa Ešton i Tačijem ipak mogu tretirati kao lični dogovori, jer iza njih ne stoji skupština.

- Mislim da je sa te strane ova vlast, koja je stalno zamerala prošloj vlasti na netransparentnosti, ovoga puta otišla mnogo dalje u netransparentnom prilaženju tom problemu makar za početak, što milslim da nije dobro - smatra kosovska političarka.

JAHJAGA: KORAK KA NORMALIZACIJI

Susret premijera Kosova Hašima Tačija sa premijerom Srbije Ivicom Dačićem i visokom predstavnicom EU Ketrin Ešton danas u Briselu korak je ka normalizaciji odnosa i postizanju sporazuma za bolju budućnost, izjavio je portparol kosovske predsednice Atifete Jahjage.

Arber Vlahiu, portparol predsednice Kosova, rekao je da je veoma dobro što su se, kako prenosi radio Slobodna Evropa, premijeri Kosova i Srbije sastali na ravnopravnom nivou. On je ocenio da je ovaj sastanak i “korak napred ka uspostavljanju mira i stabilnosti u regionu".

- Dobrosusedstvo je jedan od kriterijuma na putu evropskih integracija - naveo je Vlahiu.

SAD: OHRABRUJUĆI SASTANAK

Američka ambasada u Beogradu saopštila je da su "Sjedinjene Države ohrabrene današnjim sastankom premijera Ivice Dačića i Hašima Tačija u Briselu i zahvaljuju visokoj predstavnici EU Ketrin Ešton na konstruktivnoj ulozi u ovom procesu".

- Snažno podržavamo put Srbije u Evropsku uniju i verujemo da je taj put moguć jedino uz konkretne korake ka normalizaciji odnosa Srbije sa Kosovom. Današnji sastanak je dobrodošao znak da su obe strane posvećene nastavku dijaloga i mirnom prevazilaženju razlika - navodi se u saopštenju.

SAD, istovremeno, ističu da "obe strane moraju, takođe, da u potpunosti sprovedu sve do sada postignute sporazume".

- Nastavićemo da blisko radimo sa Srbijom i EU da bismo ostvarili našu zajedničku viziju demokratske, mirne i prosperitetne Srbije, u potpunosti integrisane u Evropsku uniju - zaključuje se u saopštenju.

(M. S. / Tanjug)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • marija

    20. oktobar 2012 | 02:10

    sace prestati da prete uvodjenem viza ...dacicu spasio si bezvizni rezim

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA