ISTRAŽUJEMO: Ko su sedam novih potpredsednika DS

Među sedam potpredsednika demokrata biće tri Tadićeva i četiri Đilasova kadra. Najveće iznenađenje Miodrag Rakić. Šutanovac u užem Predsedništvu, Tadića, pored mesta počasnog predsednika, čeka i internacionalna funkcija

  • 0

Novih sedam potpredsednika DS biće Miodrag Rakić, Goran Ćirić i Nataša Vučković, kao kadrovi Borisa Tadića, odnosno Bojan Pajtić, Dejan Nikolić, Vesna Martinović i Jovan Marković, kao osobe od poverenja Dragana Đilasa, saznaje Telegraf.rs.

Rakić, jedan od najbližih saradnika Tadića, prihvatio je ponudu da se na predstojećim stranačkim izborima kandiduje za potpredsednika DS-a.

- Krajem prošle nedelje Rakić je pristao na to, iako je ranije govorio da ne želi stranačku funkciju - kaže naš izvor iz vrha DS-a, i dodaje da neće javno objavljivati kandidaturu narednih nekoliko dana.

Odustajanje Dragana Šutanovca "zarad mira u kući" od kandidovanja za potpredsednika DS-a taman se poklopilo s najavama da bi Rakić mogao da bude sedmi potpredsednik stranke.

Rakić je bio šef kabineta Borisa Tadića u vreme dok je ovaj bio predsednik Srbije. Tadić je u njemu prepoznao potencijal još dok je mladi Rakić bio polaznik Centra za političku edukaciju DS-a. Njegovo ime javnosti je bilo slabo poznato, a 2010. Vikiliks ga je označio kao čoveka koji je predvodio tim koji je tragao za Ratkom Mladićem. Vlada ga je 2010. imenovala za predsednika Biroa za koordinaciju tajnih službi.

.

Da Nataša Vučković bude potpredsednica stranke bio je jedan od uslova Tadića, koji je još pre nekog vremena, javno izneo na šta je potrebno da  pristane Dragan Đilas da bi se povukao iz trke za prvog čoveka DS-a.

Vučkovićeva je potpredsednica Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, poslanica DS-a, i članica Predsedništva stranke. Članica je Odbora za spoljne poslove u Skupštini Srbije.

Živi u Beogradu, a rođena je 11. januara 1967. godine u Zagrebu. Diplomirala je na Pravnom fakultetu u Beogradu 1990, a advokat je od 1994. godine. Diplomu specijaliste za evropsko pravo stekla ja na Evropskom univerzitetu u Nansiju 2006. godine.

Odlično govori engleski i francuski jezik, a svojevremeno je bila jedan od osnivača Demokratskog centra, 1996. godine.

Drugi Tadićev kandidat je Goran Ćirić, doskorašnji prvi čovek PTT-a.

Ćirić je  diplomirani inženjer elektrotehnike. Rođen je 1960. godine u Nišu.

Od 2000. do 2004. godine bio je gradonačelnik Niša i narodni poslanik. Za generalnog direktora JP PTT saobraćaja Srbije imenovan je novembra 2007. godine. U junu 2009. postao je predsednik Upravnog odbora “Ateljea 212″.

Đilasov zamenik i potrpedsednik iz "njegovog tabora" biće prvi čovek vojvođanskih demokrata Bojan Pajtić.

Pajtić je rođen 2. maja 1970. godine u Senti. Diplomirao je, magistrirao i doktorirao na Pravnom fakultetu u Novom Sadu, a član DS-a je od septembra 1996. godine. Takođe je  član Gradskog odbora DS Novi Sad, predsednik Pokrajinskog odbora DS, član Glavnog odbora DS, član Predsedništva DS i potpredsednik DS.

U toku celog skupštinskog saziva 2000−2003. godine obavljao je dužnost predsednika Zakonodavnog odbora. Od marta do decembra 2003. bio je Šef poslaničkog kluba "DOS − reforme Srbije".

Od novembra 2004. godine predsednik je Izvršnog veća AP Vojvodine. 16. jula 2008. ponovo je izabran na funkciju predsednika Vlade AP Vojvodine.

Oženjen je, sa suprugom Vesnom ima sinove Andreja i Stefana. Govori engleski i mađarski jezik.

Dejan Nikolić, poslanik DS-a u drugom mandatu. Predsednik je Opštinskog odbora DS Sokobanja.

Rođen je u  Sokobanji, 01.07.1979. godine. Profesor je fizičke kulture. U prethodnom skupštinskom sazivu bio je predsednik Odbora za Trgovinu i turizam. Jedan od osnivača neformalne poslaničke grupe Zelenih i dobitnik priznanja "Ambasador životne sredine."

Govori engleski i italijanski jezik.

Vesna Martinović, do nedavno je bila jedina žena gradonačelnik u Srbiji.

Rođena je 1970. godine u Pančevu. Osnovnu i srednju školu završila je u tom gradu, a diplomirala je 1993. godine na Pravnom fakultetu u Beogradu. Članica je Demokratske stranke od 2000. godine. Trenutno je i vršilac dužnosti predsednika Opštinskog odbora Pančeva.

Radila je u Okružnom sudu u Pančevu, a zatim u Opštinskoj upravi Pančeva. Od 1997. do 2002. godine bila je u Elektrodistribuciji “Pančevo”. Nakon toga radila je kao advokat sve do 2007. godine, kada je birana za narodnu poslanicu. I na izborima 2008. ponovo je imenovana za mesto poslanice, a od jula iste godine vrši dužnost gradonačelnice Pančeva.

Majka jednog deteta.

Još jedan kandidat za potpredsednika DS-a dolazi iz redova doskorašnjih gradonačelnika. Jovan Marković za gradonačelnika Užica izabran je 2008. godine. Rođen u Užicu 1972. godine. Diplomirao je 1996. na Filozofskom fakultetu u Nišu i stekao zvanje diplomiranog pedagoga za fizičku kulturu.

Radio je kao profesor fizičke kulture u osnovnoj i srednjoj školi u gradu. Od 2001. do 2008. godine bio je direktor gradske ustanove Dečji vrtić u Užicu.

Nalazi se na čelu užičkog odbora DS-a od 2006. i član Glavnog odbora te stranke. Oženjen je i ima dvoje dece.

Konačno, Dragan Šutanovac neće ostati bez visoke stranačke funkcije. Kako saznajemo, on će biti deo užeg predsedništva DS-a.

Takođe, funkcija generalnog sekretara rezervisana je za predsednika stranačke omladine i zamenika šefa poslaničkog kluba Balšu Božovića.

- Između ostalog, njegova zaduženja će biti u vezi s komunikacijom lokalnih odbora sa centralom DS-a. Neki ipak kažu da će se njegova moć u stranci meriti sa onom koji je imao Miki Rakić kod Tadića - kaže naš izvor.

Božović, međutim, juče nije hteo za Telegraf ni da potvrdi, ni da demantuje ovu vest.

- Do izborne skupštine DS neću davati izjave - kratak je bio Božović.

Povlačeći se iz trke za lidera stranke, kako saznajemo, Tadić je najavio mogućnost da se u budućnosti više pozabavi svojom "internacionalnom političkom karijerom".

A kako se u proteklom periodu finansirao DS pogledajte ovde.

(A. Popović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA