IZBORNA SKUPŠTINA DS: Kandidati za predsednika samo Đilas i Kuzmanović

Od subote zvanično kreće izborna kampanja unutar DS. Delegati treba da izaberu devetoro članova Predsedništva, koji će biti zamenjeni do 15. februara 2013. predsednicima okružnih odbora stranke

  • 0

U ponoć ističe rok za podnošenje kandidatura za Izbornu skupštinu DS zakazanu za 25. novembar, a prijave su stigle samo za Dragana Đilasa i Branimira Kuzmanovića.

Miodrag Rakić, dugogodišnji najbliži saradnik lidera DS Borisa Tadića, i zvanično je kandidat za potpredsednika demokrata, potvrđeno je Danasu u DS.

Boris Tadić, trenutni lider DS, odustao je od izborne trke posle sednice Glavnog odbora 4. novembra, koja je zakazana posle njegovog dogovora sa Đilasom o izmenama Statuta i Programa stranke.

Za sedmoro potpredsednika ima isto toliko kandidata - Bojan Pajtić, Jovan Marković, Dejan Nikolić, Vesna Martinović, Goran Ćirić, Nataša Vučković i Miodrag Rakić.

Prema pravilima, od subote zvanično kreće izborna kampanja unutar DS, koja zapravo traje mesecima. Izborna skupština treba da izabere devetoro članova Predsedništva DS, ali će oni, prema dogovoru Tadića, Đilasa i Pajtića, biti zamenjeni do 15. februara 2013. predsednicima okružnih odbora stranke koji će biti birani na neposrednim izborima. Skupština će birati 40 stalnih članova Glavnog odbora, kao i Statutarnu komisiju i Nadzorni odbor.

Organizacioni odbor za Izbornu skupštinu odlučio je da će se delegati izjašnjavati na glasačkim listićima, a ne elektronski, zbog zastoja u procesu glasanja koji se dogodio na prethodnoj skupštini stranke.

Organizacioni odbor utvrdio je 19. oktobra kvote po kojima će biti određen broj delegata na Izbornoj skupštini DS - 15 odsto delegata daje Beograd, 24 odsto Vojvodina, šest odsto Kosovo i 55 odsto centralna Srbija. Kriterijumi za utvrđivanje kvota bili su izborni rezultat na parlamentarnim izborima i broj odborničkih mesta koje je DS osvojio u lokalnim skupštinama, zatim broj članova stranke u pojedinim opštinama i broj plaćenih članarina.

(Telegraf.rs / Izvor: Danas)

 

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA