KO LAŽE? Hag: Nema zvanične odluke Srbije o tehničkoj saradnji! Dačić: Svaki drugi vid saradnje je otkazan!

Dok se Vlada Srbije i premijer takmiče ko će više puta ponoviti da je saradnja sa Haškim tribunalom "svedena na tehnički nivo", iz Haga tvrde da im o tome nije stigla nikakva zvanična odluka

  • 2

Specijalni savetnik glavnog haškog tužioca Serža Bramerca Frederik Svinen rekao da Tužilaštvo još nije dobilo zvaničnu odluku Srbije da saradnju sa Haškim tribunalom svodi na tehnički nivo.

On je za radio Slobodna Evropa rekao da Tužilaštvo čeka detalje odluke i dodao da u ovom trenutku postoji nekoliko zahteva prema Srbiji koji se tiču pomoći suđenjima u toku.

- Nadamo se da će vlasti u Srbiji te zahteve obraditi i na njih odgovoriti, kao što su to činile i do sada. Ono što je za nas važno jeste da se posao obavlja. Dakle, čekamo da u narednim danima ili nedeljama dobijemo odgovore Beograda na zahteve koje smo mu uputili. To je za nas najvažnije - kazao je savetnik Serža Bramerca.

Vlada Srbije je u petak, nakon oslobađajuće presude za hrvatske generale Gotovinu i Markača, odlučila da sa dnevnog reda skinute sve tačke koje su se odnosile na dostavu dokumentacije Haškom tribunalu.

DAČIĆ: SRBIJA TREBA DA SE STIDI ZBOG ODNOSA PREMA SVOJIM LJUDIMA U HAGU

Međutim, premijer Srbije Ivica Dačić naglasio je da je svaki drugi vid saradnje sa Hagom, osim tehničke, otkazan. Objašnjavajući šta znači tehnička saradnja sa Hagom, Dačić je rekao:

- To znači da kada traži advokat okrivljenog da mu pošaljete dokumenta vi to i uradite, a kada traži Tužilaštvo, odgovorite - razmotrićemo.

On je ukazao da se postavlja pitanje odnosa Srbije prema onima koji su izručeni Tribunalu u Hagu.

- Neko će reći da je to sada lako kada su svi izručeni, ali imate drugu stvar, a to je pitanje odnosa države prema ljudima koji su u Hagu. Srbija je te ljude uz veselje hapsila i ispraćala u Haški tribunal. Je l' mislite da je neko iz države preduzimao nešto da pomogne? Pa više dopisa je dobilo Tužilaštvo Tribunala, nego odbrana. E, tu je razlika zbog koje Srbija treba da se stidi - rekao je premijer.

Prema njegovim rečima, Hrvatska je za svoje ljude u Hagu do kraja mislila da nisu krivi.

Premijer Srbije izjavio je da su oslobađajućom presudom hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču osramoćeni međunarodna zajednica, Ujedinjene nacije i Haški tribunal, a istovremeno je otvoreno i pitanje dalje saradnje sa tim sudom. Prema njegovoj oceni, očigledno je da je izvršen politički pritisak na Hag i da zapravo nije doneta oslobađajuća presuda za Gotovinu i Markača, već za Hrvatsku, koja je kao država oslobođena za Oluju i proterivanje više od 200.000 i ubistvo nekoliko hiljada ljudi.

Dačić je podsetio da je već oslobođen Naser Orić, i da će se to možda dogoditi i sa Ramušom Haradinajem, i ukazao da se onda postavlja pitanje zbog koga zapravo postoji Haški tribunal.

- Odgovor je izgleda jasan - poručio je Dačić.

On je istakao da će Srbija na međuarodnom planu preduzeti sve što može, kao i da je on već razgovarao sa visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton, a ministar spoljnih poslova Ivan Mrkić sa svojim kolegama. Dačić je dodao da se sada pravno analizira situacija, i da se gleda šta se može uraditi u slučaju takve presude.

(M. S. / Tanjug)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srdjan D.N.

    19. novembar 2012 | 22:23

    Kad prica o saradnji sa Hagom, gospodin predsednik vlade bi mogao da pogleda kako se njegove kolege iz okruzenja odnose prema svojim drzavljanima koji su tamo zatoceni. I da se postidi bar malo ako to uopsre ume.

  • Marko S.

    22. novembar 2012 | 22:31

    A šta mi sada imamo od toga? prvo smo jurcali da im što pre sve naše heroje predamo hagu, brvo uradili smo, i šta sad? Sad prekidamo saradnju sa njima i to je to, evropa nas jebe zbog toga...Ubice Gotovina i Markač su na slobodi..Jednom Rečju, po*ušili smo im..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA