SRPSKI POLITIČARI JEDNOGLASNO: Hrvati su u Srbiju dobrodošli, za razliku od Srba u Hrvatskoj!

"Ocena hrvatskog ambasadora da Hrvati nisu bezbedni u Srbiji je proizvoljna i predstavlja nepotrebno dizanje tenzije. S druge strane, srpski državljani nikad nisu uživali sigurnost na hrvatskoj teritoriji, paljeni su im i kamenovani automobili ili su fizički napadani, ističu srpski poslanici

  • 5

PUNO BUKE NI OKO ČEGA! Izjava hrvatskog ambasadora u Beogradu, Željka Kuprešaka, da hrvatski državljani ne dolaze u Srbiju, jer zbog burnih reakcija srpskih političara, medija i mogućnosti delovanja radikalnih grupa nisu bezbedni, potpuno je neopravdana i predstavlja nepotrebno dizanje tenzija, ističu srpski političari

- Nigde u medijima nisam čuo bilo kakvu izjavu protiv države Hrvatske ili njenih državljana, već protiv odluke Haškog tribunala. Kretanje ljudi i kapitala je oduvek bilo normalno u odnosima dve države. Međutim, za Srbe u Hrvatskoj nikada nije bilo bezbedno, za šta bi Hrvati trebali da se potrude, počevši od vraćanja imovine državi Srbiji i građanima srpskog porekla koji žive u Hrvatskoj - navodi poslanik SNS Dragan Šormaz.

Reakcija na odluku tribunala građana širom Hrvatske bila je očekivana, tako su pokazali svoj nacionalni ponos - ističe Šormaz i dodaje da srpski narod nema toliki nacionalni naboj, osim za pobede Novaka Đokovića.

Dragan Marković Palma, predsednik Jedinstvene Srbije, kaže da su svi Hrvati dobrodošli i ako nam dođu u posetu rado će ih odvesti u poslastičarnicu na kolače. Dok su naši državljani u Hrvatskoj ugroženi.

- Za Srbe, kao narod nad kojim je izvršen genocid, nikada nije bilo bezbedno u Hrvatskoj. Njihov fudbalski selektor Igor Štimac zove hrvatske generale da izvedu početni udarac protiv Srbije, a naše navijače nazivaju huliganima. Očigledno postoje dvostruki aršini - naglašava Marković.

Da Srbi u Hrvatskoj nikada nisu bili bezbedni tvrdi i Slobodan Samardžić, potpredsednik Demokratske stranke Srbije.

- Još od 90-ih godina za Srbe tamo nije bilo bezbedno, niti im je vraćena imovina. Nisam čuo da je zabeležen jedan incident, koji se dogodio hrvatskom državljaninu u Srbiji, dok Srbima u Hrvatskoj jeste, ili su pretučeni, ili im je auto kamenovan i spaljen - kaže Samardžić.

Izjava hrvatskog ambasadora je proizvoljna i svakako ne doprinosi miru i stabilnosti u regionu, a sigurno je proizvod nedavno izrečene presude tribunala u Hagu, navodi potparol Socijalističke partije Srbije, Đorđe Milićević.

- Nisam čuo da je bilo kom državljaninu Hrvatske bezbednost u Srbiji dovedena u pitanje, a želim da verujem i da su Srbi bezbedni u Hrvatskoj - kaže Milićević.

Hrvatski ambasador je prema tumačenju Borka Stefanovića, poslanika Demokratske stranke, ispunio uobičajenu praksu, što je normalna procedura nakon događaja poput odluke tribunala u Hagu.

- Kuprešak je postupio po nalogu svog ministarstva, ne vidim u tome ništa dramatično. Sve je to deo političkog folklora. Što se tiče bezbednosti i Srba i Hrvata, mislim da se ništa nije promenilo. Srbi koji su se osećali siigurnim da idu na hrvatsko primorje do sada, činiće to i dalje - rekao je Stefanović.

(Lj. V.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • slavko

    20. novembar 2012 | 22:49

    Za vreme rukometnog prvenstva hrvati su se osećali vrlo sigurno u srbiji, pogotovo u novom sadu. Molim političare da prestanu da lože narod bezveze.

  • mario

    20. novembar 2012 | 19:37

    gospodo upitajte dusana borkovica kako je bio primljen u hrvatskoj(istri) i koji docek smo mu priredili, zasto to ne objavite umijesto da serete po hrvatima???

  • karla

    21. novembar 2012 | 15:34

    Ajde ne lažite i ne preuveličavajte. Imam puno Srba koji dolaze k meni u Hrvatsku i svaki put kad dođu oduševljeni su, nitko ih nikad nije napadao zato što su Srbi. Isto tako, ja kad god sam došla u Srbiju nije bilo nikakvih incidenata niti me itko čudno gledao zato što sam Hrvatica. Ove incidente između Hrvata i Srba rade samo radikalne skupine kojih ima i s jedne i druge strane. Al ovo da se Hrvatima ništa nije dogodilo u Srbiji nije istina, kad su razbijali i palili automobile za vrijeme rukometnog prvenstva, al kao što rekoh to rade one radikalne skupine, nisu svi Srbi takvi. Tako dugo dok postoje te radikalne skupine i tako dugo dok svoju djecu učimo mržnji jedni prema drugima postojat će incidenti iza kojih će se govoriti svi Hrvati su takvi ili svi Srbi su takvi. Prestanimo već jednom sa tim za sve vijekove.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA