NJUJORK TAJMS: "Oluju" i OVK osmislio je NATO!

"Hrvatska ratna kampanja 1995. planirana je uz pomoć aktivnih i penzionisanih američkih vojnih savetnika, a Oslobodilačku vojsku Kosova otvoreno je podržavao NATO, koji je predvodio rat na Kosovu", prenosi američki dnevni list

  • 11

"OLUJA" I OVK PLOD SU NATO-a! Američki dnevni list "Njujork tajms" u tekstu o presudi Haškog tribunala Ramušu Haradinaju, uz podsećanje na oslobađanje hrvatskih generala, piše da su i hrvatska i kosovska vojska imale podršku Zapada.

"Neminovno, oslobađanje hrvatskih generala (Ante Gotovine i Mladena Markača) i sada kosovskih boraca izazvalo je kritike da su presude politički motivisane zato što su pripadnici vojske obe zemlje imali podršku Zapada", piše američki list.

Hrvatska ratna kampanja 1995. godine planirana je "uz pomoć aktivnih i penzionisanih američkih vojnih savetnika".

"Oslobodilačku vojsku Kosova otvoreno je podržavao NATO, koji je predvodio rat na Kosovu", dodaje list.

Dok je oslobađanje Haradinaja proslavljeno u Prištini, gde se on smatra herojem, njujorški dnevnik piše da je presuda u Beogradu izazvala bes i razočaranje, citirajući predsednika i premijera Srbije.

List dodaje i da su advokati u kancelariji tužilaštva i pre podizanja optužnice protiv Haradinaja 2005. upozoravali da nema dovoljno dokaza da bi se izgradio slučaj protiv njega.

"Njujork tajms" podseća da ga je Karla del Ponte, koja je bila glavni Haški tužilac u tom periodu, nazvala "gangsterom u uniformi" i optužila ga za zločine protiv čovečnosti.

Haradinaj je pre odlaska u Hag rekao, piše list, da je optužnica protiv njega "rezultat trgovine koju su neki imali sa srpskim vlastima" kako bi osigurali da će Beograd izručiti srpske visokorangirane optuženike za ratne zločine.

(D. Z. / Foto: profimedia)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • MythBuster.com

    30. novembar 2012 | 12:41

    Oluju su osmislili i do u detalje isplanirali hrvatski časnici. Sad bi se oni kitili tuđim perjem.

  • asd

    30. novembar 2012 | 19:09

    Ti tvoji casnici nisu smeli da mrdnu bez odobrenja amerikanaca, kao sto ne smeju ni danas. Prodali ste zemlju za medjunarodnu podrsku, zato su vam danas gazde nemci i amerikanci, vi mislili oni vas podrzavaju iz nekog drugog razloga ali oni samo prate svoj interes, u dugovima ste do guse, ko zna koliko im dugujete novca, a onima kojima dugujete morate i da ih slusate, sto znaci da su pravi vlasnici hrvatske americke kompanije u cijem vlasnistvu je taj vas celokupni turizam od koga pare ne idu vama nego njima, isto je i na kosovu uradjeno. A sto se oluje tice nekoliko desetina americkih oficira je privremeno penzionisano da bi mogli da se zaposle u jednoj privatnoj vojnoj kompaniji koju su onda angazovali hrvati, oni su isplanirali oluju, a amerikanci dali zeleno svetlo da se izvrsi. Kad je posao obavljen vraceni su u sluzbu u americkoj vojsci.

  • IVAN

    30. novembar 2012 | 22:38

    nevjerovatni su ovi srpski novinari.umjesto da smiruju tenzije u srbiji oni pumpaju li pumpaju.i onda se ćudimo kakvi su srbi,pa uz ovako novinarstvo nije za začuditi se

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA