SRBI SA SEVERA KOSOVA: Nikolić i Dačić hitno da objasne šta je dogovoreno sa Prištinom

U otvorenom pismu odbornika opština sa severa KiM od predsednika i premijera se traži da odrede vreme i mesto sastanka na kome će im se dati nove neophodne informacije o dogovorima u Briselu

  • 0

Predstavnici opština sa severa Kosova zatražili su u pismu od predsednika i premijera da hitno objasne šta je dogovoreno sa Prištinom na pregovorima u Briselu.

- Odbornici četiri opštine zajedno sa rukovodstvima ostaju na Jarinju, na novoj lokaciji predviđenoj za administrativni prelaz, sve do vašeg obraćanja sa najnovijim dogovorenim rešenjima - navodi se u otvorenom pismu koje je večeras upućeno Nikoliću i Dačiću, a u kome traže i da predsednik i premijer "odrede vreme i mesto" sastanka na kome će im biti objašnjeno šta je dogovoreno.

Kako se dodaje u pismu, čelnike i odbornike opština sa severa Kosova zanimaju rezultati pregovora koji se odnose se na primenu Sporazuma o integrisanom upravljanju prelazima na Jarinju i Brnjaku.

Navodi se da su im nove informacije potrebne, jer ono što je danas šef tehničkog pregovaračkog tima Dejan Pavićević izneo u medijima kao dogovorene procedure o primeni IBM, "nije u skladu sa nalozima koje je dobio od predsednika Republike i Vlade Srbije posle sastanka sa čelnicima opština sa severa Kosova i Metohije 28. novembra u Beogradu".

Pavičević je u ponedeljak uveče izjavio da su radne grupe Beograda i Prištine u Briselu tokom dijaloga o primeni sporazuma o integrisanom upravljanu prelazima postigle dogovor o carinskoj proceduri, tako da roba neće biti carinjena na prelazima.

Prema njegovim rečima, roba koja dolazi sa Kosova biće carinjena na terminalima u Nišu ili Vranju, a u južnom delu Kosovske Mitrovice roba koja ide na Kosovo preko Rudnice ili Jarinja. Pavićević je takođe rekao da će prelazi, do sada razdvojeni, biti približeni i spojeni jedan uz drugi i da neće biti nikakvih oznaka državnosti.

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA