AMBASADOR HRVATSKE: Ne prihvatamo srpsku reakciju!

- Možemo da razumemo frustraciju onih koji su hteli da izjednače odgovornost, ali ne možemo da prihvatimo reakcije koje odbijaju da prihvate odluke Haškog tribunala. Svi odgovorni članovi međunarodne zajednice moraju da poštuju pravni poredak, bez obzira na to da li se slažu s njim ili ne - kaže Ranko Vilović

  • 1

Ambasador Hrvatske u Ujedinjenim nacijama Ranko Vilović izjavio je u Savetu bezbednost da njegova zemlja ne može da prihvati reakcije iz Srbije koje znače odbijanje da se prihvate oslobađajuće presude generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču.

- Možemo da razumemo frustraciju onih koji su hteli da izjednače odgovornost, ali ne možemo da prihvatimo reakcije koje odbijaju da prihvate odluke Tribunala. Svi odgovrni članovi međunarodne zajednice moraju da poštuju pravni poredak, bez obzira na to da li se slažu s njim ili ne - rekao je sinoć Vilović.

On je ocenio da je Haški sud imao važnu ulogu u uspostavljanju pravde, dodavši da gonjenje ratnih zločina mora da se nastavi na lokalnom nivou.

Prema njegovim rečima, Tribunal u Hagu je utvrdio da Hrvatska nije imala politiku da planira ili počini ratne zločine.

- Svesni smo da su se na individalnom nivou ti zločini dogodili, i Hrvatska je procesuirala mnoge osobe zbog toga, i to ćemo nastaviti - istakao je ambasador.

On je dodao i da je Hrvatska posvećena pomirenju država na prostoru bivše Jugoslavije i saradnji pravosuđa.

Predstavnica Bosne i Hercegovine kazala je da se nada da će u Hagu u svim preostalim predmetima pravda biti zadovoljena, jer su žrtve i njihove porodice dugo na to čekale.

- Dalje odlaganje ne bi bilo dobro, a počinjeni zločini ne smeju da budu nekažnjeni - zaključila je ambasadorka BiH.

(I. M. / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA