LJAJIĆ: Libija je pod pritiskom da prizna Kosovo

Potpredsednik Vlade Srbije, koji boravi u zvaničnoj poseti Libiji, istakao je da ta država trpi veliki pritisak zemalja u regionu, ali i zapadnih država da prizna nezavisnost Kosova

  • 3

Potpredsednik Vlade Srbije Rasim Ljajić kaže da su mu zvaničnici Libije preneli da su pod velikim pritiskom zemalja u regionu, ali i zapadnih država da priznaju nezavisnost Kosova.

- Libijski ministar spoljnih poslova mi je otvoreno rekao da su pod velikim pritiskom zemalja u regionu, ali i zapadnih država da priznaju nezavisnost Kosova. Ukazao sam mu da se vodi intenzivan politički dijalog Beograda i Prištine u Briselu i da mi ne bismo kao dobar ocenili potez da Libija to učini - rekao je on.

Ministar spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija je rekao i da ne očekuje da Libija u neko blisko vreme prizna nezavisnost Kosova, ali da Srbija mora da nastavi politički dijalog kako bi ukazala na negativne posledice eventualnog priznavanja nezavisnosti Kosova od strane Libije.

On je zahvalio libijskim vlastima na principijelnom stavu u vezi sa nepriznavanjem jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije.

Ljajić je sa državnim zvaničnicima Libije razgovarao i o daljem unapređenju političkih odnosa, razvoju ekonomske saradnje, kao i o problemu petorice državljana Srbije koji se nalaze u pritvoru u libijskom gradu Zintanu od avgusta 2011. godine. On je od njih zatražio da se pitanje petorice srpskih državljana što pre reši i da se procedure pred libijskim državnim organima ubrzaju.

"Zarobljeni Srbi da budu pušteni iz zatvora"

- Ne postoje nikakve indicije da su oni učestvovali u vojnim operacijama na strani Gadafijevog režima. Istina je da njih petorica imaju korektan tretman u zatvoru u Zintanu, ali da mi očekujemo da Libija učini sve da se reši to pitanje i da se ti ljudi puste iz zatvora - kazao je Ljajić.

On je dodao da je nova demokratska Vlada Libije spremna na dalje unapređuje odnose sa Srbijom, kroz intenzivne posete zvaničnika na svim nivoima, ali i kroz potpisivanje bilateralnih sporazuma u oblastima za koje postoji obostrano interesovanje.

Kada je u u pitanju razvoj ekonomskih odnosa, Ljajić je ocenio da su definisane četiri oblasti u kojima postoji veliki prostor za napredak vojno ekonomske saradnje, kao i u oblastima medicine i farmaceutske industrije, građevinarstva i poljoprivrede.

- Dogovorili smo da 2. aprila učestvujemo na velikom međunarodnom sajmu u Tripoliju sa grupom naših privrednika, koji bi sa svojim libijskim partnerima napravili konkretne oblike poslovnih odnosa - najavio je Ljajić, koji je u sklopu zvanične državne posete razgovarao s predsednikom parlamenta i šefom libijske države Mohamedom Magarifom, premijerom Alijem Zidanom, ministrom ekonomije Mustafom Abufunasom i ministrom za međunarodnu saradnju Mohamedom Abdulazizom, koji je ujedno i šef libijske diplomatije.

(Telegraf / Tanjug)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • aja

    7. januar 2013 | 01:52

    Ajmo šćiptari, puvanje u prazno. Iš.

  • Kumanovo

    6. januar 2013 | 23:12

    A bre Ljajicu pa i ti treba da priznas nezavisnost Kosova, te pershendes Arben

  • Arben

    6. januar 2013 | 20:42

    Rasime, Libija ce uskoro priznati Kosovo. A tebe kao musliman poslali da vratis u Srbiji zatvorenike. Zaboravlate da su tamo u libiji muslimani ratovali izmedu sebe...slaba vajda od serbske diplomacije.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA