Goati: Vučić blickrigom neće rešiti korupciju!

"Prvi potpredsednik Vlade Srbije pokušava da ličnim inicijativama podstrekne državne organe da se spontano bore protiv korupcije, što kod prosečnog čoveka izaziva pozitivne reakcije", kaže predsednik Transparentnosti Srbije

  • 2

Predsednik Transparentnosti Srbija Vladimir Goati kaže da se problem korupcije ne može rešiti blickrigom niti pojedinačnim naporom, kao i da je pravosudni sistem i dalje Ahilova peta u toj borbi.

- Nadajmo se da će se država opredeliti za postepenu, sistematsku i sinhronizovanu borbu protiv korupcije. Potrebno je računati dugoročno, jer nikakav proboj niti blickrig tu neće pomoći - rekao je Goati.

Goati je istakao da je situacija loša i podsetio da je Srbija na 80. mestu u svetu po borbi protiv korupcije i da se investitori ravnaju prema tom podatku, koji im je osnovni pokazatelj. On je dodao da je Srbija u 2012. godini imala najgori indeks percepcije korupcije od svih bivših jugoslovenskih republika.

Predsednik Transparentnosti je naveo da prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić pokušava da ličnim inicijativama podstrekne državne organe da se spontano bore protiv korupcije, što kod prosečnog čoveka izaziva pozitivne reakcije.

- Problem će, međutim, na dugi rok biti biti stvaranje institucija, a prvenstveno ozdravljenje pravosudnog sistema koji bi se spontano hvatao u koštac sa korupcijom i smanjio je na prihvatljivu meru - rekao je Goati.

Goati je naveo da ništa ne očekuje od pojedinačnih napora, koji samo mogu da povećaju nečiji rejting i popularnost, ali oni u korupciji kao globalnoj pojavi nikako ne mogu da stanu na put.

- Pretpostavljam da će samo dalji uporan rad i naročito afirmisanje i pojačavanje autonomije pravosudnog sistema dovesti do zelene grane - rekao je Goati.

Predsednik Transparentnosti Srbija je istakao da su vrhovi vladajućih političkih stranaka akteri koji imaju najviše moći i uvek stoje iza politički koruptivnih radnji.

(D. Z. / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • sutrajedrugidan

    7. januar 2013 | 15:11

    Pa sta cekas, sto mu se ne pridruzis kad si van prosecan covek, GOATI! Odakle ti to prezime!!!

  • SveTac

    7. januar 2013 | 11:33

    to jete ne treb im suditi tu mogu da se izvuku treba ih javno vesati i kamenovati :)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA